robert-krakoff-interview-se-zakladatelem-razeru
Hardware Článek Robert Krakoff: interview se zakladatelem Razeru

Robert Krakoff: interview se zakladatelem Razeru | Kapitola 2

Filip Eckstein

Filip Eckstein

28. 6. 2008 01:00 20

Seznam kapitol

1. Robert "Razerguy" Krakoff 2. Rozhovor - budoucnost 3. Rozhovor - "co si myslí?"

Jistě každý z nás zná nebo alespoň někdy slyšel o společnosti Razer. Robert Krakoff je jejím spoluzakladatelem a v současné době zároveň také prezidentem. V dnešním článku budete mít příležitost tuto osobnost poznat prostřednictvím exkluzivního interview, které s naší redakcí ochotně uskutečnil.

Reklama

Robert Krakoff: interview se zakladatelem Razeru
i Zdroj: PCTuning.cz
F. Eckstein: Ještě nedávno jsem používal myš Boomslang, co Vás inspirovalo k vytvoření vůbec první (alespoň doufám) čistě herní myšky? (a k její distribuci v tehdy skutečně extravagantní kovové krabičce...)

Robert Krakoff: Chtěli jsme, aby zákazník nabyl skutečně unikátního dojmu z akorát vybalené myšky. Nechtěli jsme, aby byla Boomslang obyčejná a už vůbec ne ji balit do obyčejných krabic, jež používala každá "béčková" společnost. Chtěli jsme, aby byl Boomslang nesmrtelný a aby si ho lidé pamatovali. Zajímavé je, že myška je už deset let stará a lidé o ní stále mluví. Hádám, že tvar, technologie a jistě také balení se zasloužili o celkové vrytí myšky do pamětí mnoha lidí na celém světě.

F. Eckstein: Bylo uvedení Boomslangu, jenž disponoval optickým senzorem, úspěšné? Nikdy jsem ho neviděl prodávat v jakékoliv české prodejně.

Robert Krakoff: Ano, byla velmi úspěšná. Od té doby, co jsme se rozhodli vyrábět myšku jen v omezeném množství (10000 kusů), tradiční prodejce jsme z našeho distribučního plánu vyškrtli; téměř každá prodejna byla v té době online. Pokud by ale přece jenom měl někdo o Boomslang dnes stále zájem, pár stovek kusů ještě máme na skladě. Objednat ji lze přes razerzone.com.

Robert Krakoff: interview se zakladatelem Razeru
i Zdroj: PCTuning.cz


Razer Boomslang

F. Eckstein: Jaký produkt z dílen společnosti Razer považujete za nejúspěšnější?

Robert Krakoff: Z hlediska historického a inovačního bych jako nejúspěšnější produkt shledal jednoznačně právě myš Boomslang. Pokud bychom měli porovnávat z hlediska největšího množství prodaných kusů v naší desetileté historii, pak by to určitě byla myška Diamondback. Z hlediska nejúspěšnějšího hodnocení novinářů po celém světě zdaleka nejlepší hodnocení získal repro systém Mako.

Robert Krakoff: interview se zakladatelem Razeru
i Zdroj: PCTuning.cz


Razer Diamondback

F. Eckstein: Plánujete v budoucnosti vyrábět i konzolové příslušenství?

Robert Krakoff: Pokud bude Razer schopný přinést do této kategorie něco výjimečného a podaří se mu ji obohatit, pak je odpověď na otázku ano. Filozofii a misi naší společnosti v tomto případě rozhodně nic nelimituje ani neomezuje.

F. Eckstein: Jak to vypadá se zvukovými kartami? Budou se i přes silnou konkurenci ze strany SoundBlastru prodávat úspěšně?

Robert Krakoff: Myslím, že jsme vykonali dobrou práci při vývoji jediného produktu z kategorie, které v současné době vévodí jedna společnost. Chtěli jsme nabídnout chytrou alternativu, která se vyvedla. Získali jsme kladnou kritiku a prodali skutečně mnoho kusů.

Robert Krakoff: interview se zakladatelem Razeru
i Zdroj: PCTuning.cz

F. Eckstein: Uvažujete o nativní podpoře softwaru v Linuxu?

Robert Krakoff: Ano, o podpoře open-source komunity jsme samozřejmě uvažovali. Výsledek je ale takový, že firmware a celkové provedení našich produktů jsou pověstné svojí kvalitou a mimo jiné jsou také přímo propojeny se softwarem. Uvolněním a otevřením našeho zdrojového kódu bychom ale mohli citlivé materiály nechtěně poskytnout konkurenci, což by pro nás mohlo být devastující. Konkurence by nám konkurovala s naší vlastní technologií. Samozřejmě pracujeme na nějakém univerzálním řešení, nicméně je to stále zatím jen záležitostí času.

F. Eckstein: Jaká je budoucnost speciálně ergonomicky tvarovaných myší pro leváky?

Robert Krakoff: Přezkoumáváme tuto možnost každý rok a vždy se dobereme toho samého výsledku, a to, že světový trh na toto stále není připraven. Proti levákům samozřejmě nic nemáme (já sám jsem jedním z nich), ale naší předností je vyhovět valné většině hráčů. Rozhodnutí, jako je tohle, musíme důkladně prodiskutovat a přezkoumat jejich potenciál. Musíme si být naprosto jistí, že zdroje, které do takového projektu investujeme, neovlivní vývoj ostatních našich produktů.

F. Eckstein: Připravujete pro nejbližší dobu nějakou žhavou novinku, se kterou byste se nám chtěl pochlubit?

Robert Krakoff: Ano, samozřejmě tu máme několik nových produktů a technologií, jež jsou ale v současné době v různých fázích vývoje. Naneštěstí vám o nich nemohu nic říct. Na jejich oficiální vypuštění si stejně jako každý jiný novinář na světě budete muset počkat. Poslední dobou je trh s herním příslušenstvím velice divoký a samozřejmě také soupeřivý. Jakožto prezident společnosti a vedoucí pro technologický vývoj jsem tedy bohužel svázán informačním embargem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama