Rok 2017: Velká očekávání a velká nepřicházení
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Rok 2017: Velká očekávání a velká nepřicházení

Rok 2017: Velká očekávání a velká nepřicházení | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 12. 2017 03:00 36

Seznam kapitol

1. Virtuální realita, virtuální úspěch... 2. Virtuální peníze, reálné dopady 3. Bez peněz do PC nelez 4. Naše data v prachu... 5. Inteligentnější inteligence 6. A neutralita, brzda pokroku (a větších zisků)

Rok 2017 bych hodnotil jako „na technické frontě klid“. Kromě revolučně pojaté konzole Nintendo Switch jsme zažili spíš pokroky a evoluce než revoluce – předchozí rok vypadal daleko progresivněji už jen díky příslibu nástupu virtuální reality, který se nám letos tak úplně nematerializoval. Tak snad se dočkáme příští rok!

Reklama

Po nepříliš šťastné polovině roku, kdy se nedaly koupit žádné slušné grafické karty, se situace vrátila do stavu, kdy si můžete většinu modelů normálně koupit. Překvapivě ale nevidíme žádný výraznější pokles cen, ba co více ta samá karta, kterou jsem koupil před rokem, se dnes prodává o tisícovku dráž! Koruna sice posiluje, ale bohužel nepozorujeme žádné známky cenového pádu grafik – a popravdě ani většiny jiných komponent. Paměti jsou za nehorázné peníze a žádný zásadní cenový pád není vidět ani u disků. Kapacita disků roste, ale jejich cena taky – a je to tak víceméně od záplav v Thajsku v roce 2011. Ukazuje se, že vlastně ani moc nevadí, že výrobu koncentrujete do několika míst, kde jsou navíc záplavy obvyklé, když komponenty nejsou, prostě se zdraží a je to.

Pokud jsou pravidelné záplavy problém pro dodávky disků a dalších komponent, můžeme se jen připravit na peklo, které by vypuklo, kdyby došlo k obnovení války mezi KLDR a jihokorejsko-americkou koalicí. (Ano, od roku 1953 tam stále panuje jenom příměří.) Tu by koalice pravděpodobně vyhrála, ale znamenalo by to obrovské problémy pro dodávky elektroniky, která se v Korejské republice (aka Jižní Korei) vyrábí, například pro paměťové čipy – jak RAM tak i NAND pro SSD. Ohroženy by byly jak továrny Samsungu, tak i Hynixu – a navíc, protože Japonsko je rovněž spojencem USA, tak i továrny tam. Špičkové továrny na polovodiče mají problém, že je nejde rychle nahradit či vybudovat. A že jich v ohroženém regionu je! Je tedy v našem zájmu, aby se situace uklidnila a účastníci tahanice se přestali hecovat, kdo má větší raketu, protože i omezená válka by nepěkně zkomplikovala dostupnost důležitých komponent na trhu.

Válka ale není jediná věc, která nás ohrožuje. Mimo ní máme kyberterorismus, vyděrače – a ano, updaty. Postupná cesta do softwarového pekla taženého automatickým updatovaním pokračuje: Automaticky jsme dostali Firefox, který přestal podporovat pluginy a na telefonech také MX Player, který přišel o řadu důležitých kodeků. Cesta vytýčená Microsoftem a jeho odstraněním přehrávání DVD je úspěšně nastavena. Povětšinou sice stále můžeme alespoň neprovádět updaty, ale prostor pro manévrování se nám stále zmenšuje. U placeného softwaru zřejmě přijde chvíle, kdy nezbude než výrobce za ztrátu funkčnosti pomocí updatů žalovat, zdá se, že jisté možnosti tu jsou: Apple po odhalení, že brzdí CPU u telefonů s degradovanou, baterií přišel s masivní slevou na výměnu baterií. Což nemění nic na tom, že po období, kdy s časem funkčnost softwaru převážně stoupala, přichází období, kdy update může přinést funkční či výkonovou degradaci oproti předchozímu stavu.

Rok 2017: Velká očekávání a velká nepřicházení
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama