Rychlá data na cesty — LTE modem TP-Link M7450 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Rychlá data na cesty — LTE modem TP-Link M7450 v testu

Rychlá data na cesty — LTE modem TP-Link M7450 v testu | Kapitola 2

Václav Vlček

Václav Vlček

4. 5. 2021 14:00 9

Seznam kapitol

1. TP-Link M7450 v kostce 2. Jak to funguje v praxi 3. Aplikace a pár slov závěrem

Pokud potřebujete pravidelně na cestách připojit k internetu více zařízení a nechcete dělat pořád hotspot n amobilu, tak je přenosný LTE modem poměrně praktické a elegantní řešení. Vložíte datovou SIM, nabijete a máte osobní Wi-Fi, co se vejde do kapsy.

Reklama

Jak to funguje v praxi

Když modem vybalíte, první věc je vložení SIM karty. Uvnitř je slot na micro SIM a pokud už máte tu nejmenší nano, tak musíte použít dodávanou konverzi. Ta je sice úplně základní, pouze plastový rámeček s výřezem na nano velikost, který navíc drží na kartě pouze díky nálepce. Ale v praxi to bohatě stačí. Kartu vložíte do patice a mechanicky zajistíte plechovým krytem. Tím je v podstatě vyřešeno, stačí vrátit akumulátor a kryt. Zapnete delším zmáčknutím zapínacího tlačítka. Pokud je SIM chráněná pomocí PIN, uvidíte to na obrazovce modemu. Pro zadání kódu už ale musíte použít dodávanou aplikaci. Aby se k modemu připojila, stačí aby byla na stejné Wi-Fi. Tady pozor! Musíte aplikaci nejprve stáhnout, nenechávejte to až na cesty. Rychle zjistíte, že bez dat z vložené SIM aplikaci nestáhnete a bez aplikace SIM neodemknete. Obslužný program se jmenuje tpMiFi a najdete jí v příslušných obchodech Google a Apple. Funguje bez problémů, hned po připojení se zeptala na PIN u zaheslované SIM. Po zadání se modem přihlásil do sítě a od té doby už nebylo třeba nic řešit.

Rychlá data na cesty — LTE modem TP-Link M7450 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz


Vlevo je slot na microSD a vpravo pak na micro SIM

Speciální zmínku si zaslouží displej. Ano, u LTE modemu rozhodně stačí miniaturní obrazovka se základními informacemi. Dozvíte se z ní to, že jste připojení a jméno operátora. Také kolik už jste využili dat a třeba kolik klientů je připojených přes Wi-Fi. Pro základní použití bohatě dostačuje. Ovšem pouze pokud jste uvnitř nějaké budovy. Venku na obrazovce neuvidíte nic, ať se snažíte jakkoliv. Podsvícení displeje je tak slabé, že ani nemusíte být venku na slunci a je to bez šance. Ono to reálně tolik nevadí, ale třeba venku budete jen těžko zjišťovat, jestli je modem zapnutý. Složitě pak koukáte na modem v tašce a nebo batohu a snažíte se něco zahlédnout...

Rychlá data na cesty — LTE modem TP-Link M7450 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz


Displej se leskne a venku na denním světle neuvidíte bohužel nic

Rychlost datových přenosů

Modem by podle výrobce měl podporovat přenosové rychlosti na LTE až do 300 Mbps pro download a 50 Mbps upload. Test v síti T-Mobile ukázal, že i když telefon a modem ukazuje signál na úrovni tří ze čtyř čárek, tak rychlosti jsou, ne neadekvátní dnešním potřebám. Na 4 Mbps downloadu moc neotestujeme. Nemám rád tyhle virtuální ukazatele síly signálu, kde máte v podstatě skoro pořád všechny čárky, ale rychlosti tomu vůbec neodpovídají. Takže následovala výměna za O2 SIM a situace se dost rapidně zlepšila. Signál plný a rychlosti už odpovídají tomu, co by člověk tak nějak očekával. 

Rychlá data na cesty — LTE modem TP-Link M7450 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Rychlá data na cesty — LTE modem TP-Link M7450 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz


Vlevo je rychlost modemu, vpravo pak rychlost přenosů přímo v mobilu (P30 Pro). Po rozkliknutí celý Cesnet test.

Trošku zvláštní, že modem byl na stejném místě se stejnou SIM většinou o něco pomalejší než mobil, ale rychlosti jsou pořád velice slušné. Pokud operátor má dostatečně rychlou síť, tak při běžné práci nic nepoznáte. Kéž bych takhle rychlé připojení měl doma...

Teoreticky podporuje modem rychlosti až do 300 Mbps při stahování. V praxi se mi asi nepovedlo najít vhodnou BTS. Zkusil jsem více míst po Praze a i různé časy, jestli nebude síť volnější třeba ráno nebo v noci. Výsledky jsou ale velice podobné.

Není Wi-Fi jako Wi-Fi

Když už testujeme rychlost přenosů po LTE, nesmím zapomenout ani na to, jak je modem připojený k telefonu nebo počítači. Výrobce se chlubí, že TP-Link M7450 podporuje Wi-Fi AC1200, tedy až 867Mbps na 5 GHz nebo 300 Mbps na 2,4GHz. Podstatné je to nebo, protože nelze používat obě frekvence najednou. Což mi přijde jako celkem škoda. 5 GHz síť je o poznání rychlejší, ale zase má problémy s dosahem. Stačí tenká zeď a signál znatelně degraduje. Pomalejší 2,4 GHz má o poznání lepší dosah přes případné překážky v cestě signálu, ale zase je pomalejší. Běžně routery používají obě, tady si musíte z nějakého důvodu vybrat jednu z nich a hotovo. Standardně je nastavená 2,4 GHz síť, což je podle mě rozumnější. Pokud potřebujete rychlejší přenosy za cenu menšího dosahu, tak přepněte na 5 GHz. 

Rychlá data na cesty — LTE modem TP-Link M7450 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz


Vyberte si jedno nebo druhé, obě najednou nefungují

Výdrž na akumulátor

Díky solidní kapacitě vestavěného Li-Po akumulátoru by modem měl vydržet přes 15 hodin. Což samozřejmě záleží na spoustě faktorů. Pokud modem bude používat více zařízení a vytíží ho stahováním dat, tak se vybije rychleji, než když ho budete šetřit. Ale v praxi s připojeným mobilem a notebookem vydržel bez problémů celý den a na konci ukazoval polovinu baterie. Když ho nezapomenete nabít přes noc, tak se můžete spolehnout na to, že v pohodě vydrží celý den. A pokud nebudete celý den sledovat Netflix, utáhne i dva dny na jedno nabití. Poměrně inteligentně dovede vypínat datovou síť, když jí zrovna nepoužíváte. Takže i když je v pohotovostním stavu, data jsou odpojená. Vidíte to, když modem aktivujete tlačítkem a data nějakou dobu žádné zařízení nepoužívalo, tak je mobilní síť odpojená a naskočí během pár sekund. V praxi to nepoznáte, data začnou téct skoro hned a pokud se tím prodlouží výdrž, proč ne.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama