Ryzen 5900X, SAM a Corsair Vengeance LPX 32GB (4 × 8 GB)
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Ryzen 5900X, SAM a Corsair Vengeance LPX 32GB (4 × 8 GB)

Ryzen 5900X, SAM a Corsair Vengeance LPX 32GB (4 × 8 GB) | Kapitola 11

Adam Vágner

Adam Vágner

30. 12. 2020 03:00 63

Seznam kapitol

1. Představení, obsah balení, příslušenství 2. Parametry, takty a časování 3. Takty pamětí na AMD Ryzen 5000 4. Jak zprovoznit SAM na ROG Strix B550-E Gaming 5. Takty pamětí a vliv na propustnost 6. Aliens vs. Predator
7. F1 2020 8. Metro Exodus 9. Shadow of The Tomb Raider 10. Příkon 11. Záverečné shrnutí

AMD jako první přišlo s praktickým využitím jedné z technologií ve standardu PCI-SIG – resizable BAR – u grafických karet. Nová technologie dostala označení Smart Access Memory a jako první je podporovaná při kombinaci Ryzenů 5000, čipsetů AMD 500 a Radeonů řady 6000. Ve hrách může přinést zdarma nárůst výkonu o několik procent.

Reklama

Záverečné shrnutí

Začneme tím pozitivním – aktivní Smart Access Memory má v testovaných hrách obvykle větší přínos než vyšší takt pamětí. Ve většině testovaných nastavení je ale nárůst výkonu nižší než dvě procenta. Největší přínos je paradoxně v nižším rozlišení. Pokud máte vše, co je zapotřebí k tomu, aby SAM fungoval, není důvod jej nezapnout.

Ryzen 5900X mě potěšil tím, že jsem se u testovaného kusu v kombinaci s pamětmi od Corsairu dostal na 4000 MHz při FCLK na 2000 MHz. Otázka je, nakolik je testovací vzorek od AMD reprezentativní ve srovnání s běžnými procesory z pultů obchodů. Také nedokážu říct, jestli byl na daném nastavení stoprocentně stabilní. Občas se totiž během testování stávalo, že hra při testování spadla, ale nezdá se, že by příčinou byly právě vysoko testované paměti. Na vině byla spíš grafická karta nebo ovladače, protože k tomu docházelo i na základních taktech a vždy šlo o pád ovladače grafické karty, nikoliv o BSOD nebo tvrdé zátuhy či problémy při startu typické pro potíže se stabilitou pamětí.

Co se pak samotného vlivu taktu pamětí na výkon týká, už zopakuji jenom notoricky známou poučku – čistě z hlediska poměru cena/výkon se na jednotky procent nárůstu výkonu vyplatí připlatit zase jen jednotky procent navíc. A na něco takového narazíte jen u průměrných modulů v nižší cenové hladině, kde často můžete výše taktované paměti pořídit levněji než nějaké skladové ležáky s nižším taktem.

Na prémiové takty jsou ale příplatky obvykle výrazně vyšší. Většinou je jejich pořízení nerozum, spíš než praktický přínos rychlejších pamětí bude pro spoustu lidí motivací pocit, že procesor za patnáct tisíc zbytečně nebrzdí průměrnými pamětmi.

Ryzen 5900X, SAM a Corsair Vengeance LPX 32GB (4 × 8 GB)
i Zdroj: PCTuning.cz

Rychlejší paměti mají smysl až v případě, že máte zbytečné nějaké peníze navíc, chcete vyšší výkon, a není nic jiného, do čeho byste mohli „investovat“ lépe a přineslo to výraznější nárůst výkonu – výkonnější procesor, grafická karta, výkonnější anebo tišší chladič procesoru či lepší systémové chlazení. A pochopitelně pokud se honíte za co nejvyšším přetaktováním.

S rychlejšími pamětmi naměříte jen okem nepozorovatelné rozdíly na úrovni jednotek snímků za sekundu. Z nedostatečné snímkové frekvence se na dostatečnou s rychlejšími pamětmi nedostanete. A totéž platí i pro SAM – z nehratelné hry vám hratelnou neudělá. Je to zajímavý bonus k dobru, pokud jej dostanete zdarma, ale nárůst není tak vysoký, aby stálo za to jen kvůli němu investovat do hardwaru víc než pár desítek korun.

Za poskytnutí pamětí do testu děkujeme společnosti Corsair

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama