Samsung 983 ZET 480 GB: Extrémně rychlé SSD za tisíc eur
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Samsung 983 ZET 480 GB: Extrémně rychlé SSD za tisíc eur

Samsung 983 ZET 480 GB: Extrémně rychlé SSD za tisíc eur | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 4. 2019 03:00 17

Seznam kapitol

1. SSD disk Samsung ZET 983 2. Co přináší Z-NAND čipy proti 3D XPoint 3. Důležitost čtení malých souborů 4. Představení disku, software 5. Testovací sestava a specifikace
6. Testy malých souborů (nejdůležitější) 7. Testy malých souborů (důležité) 8. Syntetické testy – body 9. Start Windows a shrnutí výkonu 10. Závěr a zhodnocení výkonu

Nejvýkonnější SSD disk na trhu je Intel Optane 905p. Samsung mu ale toto prvenství nechce přenechat, uvolnil tak do běžného prodeje brutální disk s čipy SLC pro NVMe do slotu PCI Express. Má svrhnout krále s od Intelu s 3D Xpoint a usednout na trůn nejvýkonnějšího SSD vůbec. Podaří se mu to? To zjistíme v dnešním testu.

Reklama

Testovací sestava a specifikace

Měření disku jsem provedl desce na Asus X299 Rampage VI Extreme s procesorem Core i9-7980XE. Coby zdroj posloužil Antec HCP-1200W, dále byl v sestavě pevný disk WD a paměti od G.Skill (DDR4-3600 MHz). Pro testy jsem použil grafické jádro GeForce GT 710. Podívejte se na obrázek hlavní sestavy:

 X299 a deska Rampage VI Extreme
i Zdroj: PCTuning.cz
X299 a deska Rampage VI Extreme

Neprovádím testy v nástroji IOMeter, který je sice pěkný, výsledků dává hodně a měří maximální hodnoty u malých souborů v IOPS, ale pro běžného uživatele je složité porovnání, protože záleží na poměrně detailním nastavení. Pracuji s testy, které si může každý stáhnout sám a bez odbornějších znalostí si porovnat jejich výsledky s těmi v recenzi. Jedná se například o programy CrystalDiskMark, AS SSD Benchmark, ATTO Disk Benchmark nebo Anvil Pro. Celkově se snažím o jednoduché a dobře pochopitelné testy pro každého, k čemuž pomáhám výrazným snížením počtu testů jen na ty, které nám opravdu o výkonu SSD pro reálné použití něco řeknou. Testuji v těchto aplikacích:

  • Anvils Storage Utilities V110_B337
  • AS SSD Benchmark 2.0.6485
  • ATTO Disk Benchmark 305
  • CrystalDiskMark 6.0.2
  • HD Tune Pro 5.5
  • SetupWinBootInfo 1.02

Všechny testy až na zápis v HD Tune Pro provádím s nainstalovaným operačním systémem Windows 10 Pro 64-bit (včetně všech updatů) na testovaném SSD – disk je tedy primární / bootovací. Výsledky pak mohou být nižší než maximální, ale jsou reálnější.

SSD jsou pro běžného uživatele v dnešní době vzhledem k jejich ceně určeny hlavně na operační systém a jeho zrychlení, a proto je porovnání solid state disků s nainstalovaným OS více vypovídající. Je jisté a otestované, že se v mnoha případech budou výsledky lišit i poměrně o dost (případ levnějších SSD s asynchronními NAND flash paměťmi) s výsledky z ostatních webů, kde ve většině případů recenzenti měří s diskem prázdným (sekundárním).

Specifikace disku

Samsung 983 ZET 480 GB: Extrémně rychlé SSD za tisíc eur
i Zdroj: PCTuning.cz

Samsung 983 ZET 480 GB: Extrémně rychlé SSD za tisíc eur
i Zdroj: PCTuning.cz

V tabulce vidíte všechny současné nejvýkonnější (většinou cca 500GB) SSD na trhu. Všechny se dají koupit v ČR a aktuální ceny jsou z českého obchodu. Běžné disky s touto kapacitou se prodávají za 3500 Kč, nejvýkonnější MLC disk Samsung 970 Pro vyjde na solidních 4500 Kč. Ceny ultra výkonných disků jsou pak jako z jiného vesmíru.

Intel Optane 905p s kapacitou 480 GB stojí 15 400 Kč, což je doslova šílená cenovka ve srovnání se Samsungem 970 Pro. Stojí téměř třikrát tolik. To ale není nic proti ceně, kterou stojí Samsung 983 ZET. To není cena nehorázná, ale přímo zlodějská. Zaplatíte za něj 1040 EUR což je dnes něco kolem 27 000 Kč s daní. Za tuhle cenu můžete mít 6 disků Samsung 970 Pro s celkovou kapacitou 3 TB. To nám ukazuje, že výhodnost tohoto disku je nulová, pokud jej prostě nepotřebujete pro specializované nasazení, do běžného PC ho určitě nepořizujte. I brutálně předražený Intel Optane 905p je ve srovnání se Samsungem levný a výhodný disk.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama