Samsung C27FG70: 144Hz VA monitor s Quantum Dot
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Samsung C27FG70: 144Hz VA monitor s Quantum Dot

Samsung C27FG70: 144Hz VA monitor s Quantum Dot | Kapitola 7

Petr Diviš

Petr Diviš

20. 6. 2017 03:00 16

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Design, ergonomie a možnosti připojení 4. OSD nabídka – možnosti nastavení
5. Barvy, pozorovací úhly a podsvícení 6. Hry a odezva při 120 Hz a 144 Hz 7. Hry a odezva v režimu FreeSync 8. Závěr – hodnocení

Trh herních monitorů se v posledních letech rozrůstá o stále zajímavější modely. Jedním z nich je i Samsung C27FG70. Ten v sobě kombinuje zakřivený 144Hz displej s technologií Quantum Dot pro jasnější a sytější barvy. Má VA panel s rozlišením full HD, udávanou odezvu 1ms a nechybí mu i podpora AMD FreeSync.

Reklama

Monitor umožnuje pracovat i v režimu FreeSync a to je pro výrobce ještě větší výzva. Odezva musí být totiž nastavena zvlášť pro jednotlivé stupně obnovovací frekvence. FreeSync jsem zkoušel při připojení DisplayPort ke grafické kartě Radeon R9 290. Aktivace FreeSync je velice jednoduchá. Stačí v menu monitoru aktivovat FreeSync. Grafická karta to sama detekuje a přepne se do FreeSync.

Samsung C27FG70: 144Hz VA monitor s Quantum Dot
i Zdroj: PCTuning.cz

Na výběr máte ze dvou režimů. V omezeném Standard anebo Ultimate Engine. Zde neexistuje jediný důvod nastavovat Standard, protože při něm to vypadá, že FreeSync téměř nefunguje (rozsah je omezen na 90 až 144 Hz). Při Ultimate Engine je k dispozici 70 Hz až 144 Hz. Nejnižší refresh je sice vysokých 70 Hz, ale i to má svůj důvod – nižší refreshrate by jen zpomaloval odezvu.

Monitor podporuje Low Framerate Compensation, a tak při nižší snímkové frekvenci dojde k znásobení refresh rate. Například při poklesu na 69 fps, vyskočí refresh monitoru na 138 Hz a podobě. Vysoký minimální refresh rate tedy není na škodu – nutí panel k rychlejší odezvě. To je v případě VA panelu lepší volba než minimum nastavit na 30 Hz.

Bohužel v praxi režim FreeSync předváděl v odezvě nejhorší možné výsledky ze všech testovaných situací. Mezi 70 až 100 fps je overdrive velice znatelný a vypadá to, že se ve všech případech pracuje se stejnou úrovní. Samotný FreeSync funguje na jedničku a nikde se nedostaví trhání obrazu ani při poklesu na nižší snímkovou frekvenci. V odezvě se ale ve většině případů dostavil viditelný overdrive v podobě světlých stínů za tmavšími objekty. To bylo patrné hlavně ve tmavých scénách. Ve světlých bylo naopak vše v pořádku. Ukázalo se, že FreeSync je velmi závislý na vyrovnané odezvě panelu, což je u VA naprostá utopie.

Hraní her v režimu FreeSync mě subjektivně připadalo horší, než ve fixním režimu 144 Hz anebo 120 Hz, a to se týká i her, co běží na nižších framerate (například GTA 5 v plných detailech). Plynulost byla podobná a tearing je při 144 Hz téměř neznatelný. Nebo jinými slovy – při FreeSync dostanete stabilnější plynulost obrazu, ale horší odezvu (viditelný overdrive). Při fixním režimu 120 a 144Hz dostanete výrazně ostřejší obraz, při nastavení odezvy na Faster a Fastest, ale plynulost obrazu bude mírně horší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama