Samsung C27FG70: 144Hz VA monitor s Quantum Dot
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Samsung C27FG70: 144Hz VA monitor s Quantum Dot

Samsung C27FG70: 144Hz VA monitor s Quantum Dot | Kapitola 6

Petr Diviš

Petr Diviš

20. 6. 2017 03:00 16

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Design, ergonomie a možnosti připojení 4. OSD nabídka – možnosti nastavení
5. Barvy, pozorovací úhly a podsvícení 6. Hry a odezva při 120 Hz a 144 Hz 7. Hry a odezva v režimu FreeSync 8. Závěr – hodnocení

Trh herních monitorů se v posledních letech rozrůstá o stále zajímavější modely. Jedním z nich je i Samsung C27FG70. Ten v sobě kombinuje zakřivený 144Hz displej s technologií Quantum Dot pro jasnější a sytější barvy. Má VA panel s rozlišením full HD, udávanou odezvu 1ms a nechybí mu i podpora AMD FreeSync.

Reklama

Co je u herního monitoru nejdůležitější? Samozřejmě že odezva. Samsung poměrně odvážně uvedl odezvu 1ms na VA panelu a soupeří tak marketingově s TN monitory. U odezvy je ale přesněji uvedeno, že se jedná o odezvu pohyblivého obrazu (MPRT) a zde nastupuje trik v podobě stroboskopického podsvícení. To je aktivní pouze v režimu 100 Hz, 120 Hz a 144 Hz. Při 60 Hz a v režimu FreeSync dostupné není.

A jak takové podsvícení funguje? Podsvícení pomocí LED má tu vlastnost, že se umí okamžitě rozsvítit anebo zhasnout bez jakéhokoliv dosvitu. Pixely i na sebelepším LCD panelu se ke správné barvě musí postupně pootočit a tak vzniká i na sebelepším displeji efekt rozmazání pohybu. Například, pokud pixelu trvá změna barvy 9 ms. Na 100Hz displeji se bude sice stíhat otáčet do správné polohy, ale při pohybu obrazu oko zaznamená i těch 9 ms otáčení. Pokud ale těch 9 ms nějak zamaskujeme a ukážeme jen oku jen finální polohu pixelu, bude pohyb ostrý. Stačí tedy aby podsvícení blikalo tak, aby bylo synchronizováno s obnovovací frekvencí a rozsvítilo se vždy jen na krátký úsek před dalším snímkem.

Monitory Samsung CFG70 tento typ podsvícení umí aktivovat pokud v položce Response Time nastavíte Faster nebo Fastest. Rozdíl mezi nimi je neznatelný – Při režimu Fastest je mírně nižší jas obrazu. U testu odezvy se tedy podíváme na Fastest vs. Standard.

Odezva a hry – 60 a 100 Hz

V rychlosti se podíváme na odezvu v těchto režimech, neboť kvůli nim si monitor pořizovat nebudete. 120Hz je limit pro HDMI a tak se na něj zvlášť podíváme, ale 100Hz nedává smysl. A proč? Protože při něm je odezva doprovázena nepříjemnými duchy v odezvě. Overdrive displeje je nejspíše pro všechny tři nejvyšší režimy nastaven stejnou úroveň a tak při 100 Hz již v některých barevných přechodech překmitává. Proč nastavovat 100 Hz tedy nedává smysl – při použití stroboskopického podsvícení pak navíc je vidět nepříjemné blikání. Nedoporučuji.

Při 60 Hz není naštěstí stroboskopické podsvícení dostupné, ale ono ani není potřeba. Odezva v tomto režimu bez problémů stíhá a overdrive je nastaven velice rozumně. Během rychlého testování her při 60Hz (pokud by jste monitor připojili třeba k herní konzoli) jsem nenarazil na žádné problémy. Pouze je odezva mírně línější, ale v tmavých scénách překvapivě stíhala. Rozmazání nejtmavších oblastí je pouze mírné. Je to nejlepší chování odezvy, co jsem kdy na displejích typu VA viděl. Ale i průměrné IPS panely to umí lépe.

Odezva a hry – 120 Hz

Důvod, proč se detailněji zabývat 120Hz režimem je ten, že při něm je monitor asi nejvíce vyvážený a také je to limit pro připojení přes HDMI. Při hraní bylo vidět, že tmavých oblastech displej nestíhá udržet odezvu na úrovni refresh rate. V tmavých scénách se tedy dostavilo rozmazávání tmavších odstínů – typické pro VA panely. Místy se navíc objevil i překmit.

Kde monitor trpěl, byla hra Thief. Ve tmavých oblastech se mixovalo rozmazání s překmitem, který měl mírně purpurový nádech, ale zdaleka se nejednalo o katastrofu. Viditelné to ale bylo a věřím, že tento překmit může rušit více než rozmazání – toho jsem si ani moc nevšímal. Stejné chování bylo pozorovatelné ve hře Skyrim – v nočních scénách. Opět se dostavil mírně purpurový nádech v odezvě. Naopak ve světlých scénách si monitor vede velice dobře a nevyskytují se žádné problémy s odezvou. V tomto ohledu nijak nevybočuje z řad VA monitorů, pro které jsou tmavé scény vždy peklo.

Aby jste přibližné chování odezvy viděli i vy a měli nějaké porovnání, vyzkoušíme monitor pomocí pursuit testu odezvy na ghosting testu testufo.com. Je to test podobný PixPerAn, ale funguje spolehlivěji pod Windows 10. Ten funguje tak, že fotoaparátem při delší expozici (alespoň 1/30s) sledujete pohybující se UFO. Na fotografii pak zachytíte téměř ten samý obraz, jako když objekt sledujete okem. Nedozvíte se tak sice přesnou odezvu v milisekundách, ale uvidíte jak vypadá reálná odezva. Každý test jsem prováděl 3× po cca 12snímkové sérii a vždy vybral ten nejlepší výsledek. Dynamiku scény jsem mírně zkomprimoval (prosvětlil horní část testu s tmavším pozadím), aby byla lépe viditelná.

Samsung C27FG70: 144Hz VA monitor s Quantum Dot
i Zdroj: PCTuning.cz

Při 120 Hz monitor ukazuje typické chování VA panelu a CFG70 nijak nevybočuje. Proti světlému pozadí je odezva velmi rychlá jen s mírným rozmazáním. V případě stroboskopického podsvícení (režim fastest) je pak objekt dokonale ostrý! Ale i tak můžeme vidět mírný stín za červeným talířem. Z toho plyne, že pixelům trvá otočení do správné polohy déle než 8,3 ms.

Na středním odstínu v pozadí je vše také v pořádku, ale proti nejtmavšímu již můžeme vidět delší stín. Na stroboskopickém podsvícení je vidět že zasahuje do 2 až 3 snímů. Takže odezva pixelů v tomto případě překračuje 20 ms. Také je zde více viditelný překmit odezvy – světlý stín za černými nohami. Pokud by bylo pozadí ještě tmavší, stín by se ještě více rozmazal. To, co se přesně děje například ve hře Thief, kde jsou ale odstíny ještě tmavší a odezva výrazně pomalejší!

Zní to nějak negativně? Nikoliv! Mezi VA panely je to jeden z nejlepších výsledků. A je vidět, že se Samsung snažil overdrive nastavit velmi přesně a rozumně.

Odezva a hry – 144 Hz

Podívejme se na nejvyšší možný refresh rate 144 Hz. Samotný rozdíl v plynulosti obrazu je proti 120 Hz minimální, ale na panel jsou kladeny vyšší nároky. Musí odezvu stíhat za 6,94 ms. A to samozřejmě bez velice agresivního overdrive nemůže fungovat.

V herních testech si monitor vedl velice podobně jako při 120 Hz a výrazně lépe než při 100 Hz. Z odezvy téměř zmizel jakýkoliv překmit. Vše bylo čisté, ale zvýšil se efekt motion-blur. Pohyb tedy působil více rozmazaně, ale bez vedlejších efektů v podobě světlých stínů způsobených overdrive.

Kde ale bylo jasně vidět, že panel nestíhá pixely pootočit do správné polohy, byla hra Thief. Ve tmavých scénách se hra doslova mazala a tmavé objekty za sebou nechávaly stíny. Také Skyrim v noci předvedl v pohybu rozmazání všech tmavých ploch. Velice kritický přechod pro všechny VA panely je z černé do jakéhokoliv tmavého odstínu.

Ve hře Serious Sam HD, na začátku úrovně Alley of the Sphinxes byl zjištěn extrémní rozdíl proti 120 Hz. Jedná se o tmavou scénu v noci, kde na obloze jsou vidět jasné hvězdy (o velikosti pixelů). Ty pohybu téměř zmizí! V režimu 120 Hz anebo 100 Hz tento efekt není tak drastický. Panel v tomto případě nestíhá ani odezvu do plné bílé. Podívejme se tedy na testy ufoblur. 

Samsung C27FG70: 144Hz VA monitor s Quantum Dot
i Zdroj: PCTuning.cz

144 Hz režim je už na hranici schopností panelu. Ve všech případech je více viditelné rozmazání pohybu. I na nejsvětlejším pozadí bylo vidět zhoršení odezvy.

Při aktivním stroboskopickém podsvícení je stín za červeným talířem na tmavém pozadí přibližně 3 až 4 snímky. Odezva tohoto přechodu bude přesahovat 20 až 25 ms. To k udávané 1ms je sice daleko, ale kupodivu je v tomto režimu postavička krásně viditelná. Stroboskopické podsvícení tedy výrazně pomáhá zaostřit objekty v pohybu. Nevýhodou je pak vyšší únava očí a nemožnost regulovat jas obrazu.

Chtěli by jste s něčím porovnat odezvu v tomto testu? Z herních rozborů využiji levný IPS BenQ GW2320, s odezvou nastavenou na AMA High. Výsledek je:

Samsung C27FG70: 144Hz VA monitor s Quantum Dot
i Zdroj: PCTuning.cz

Ufon je sice rozmazaný ve všech případech více než na 120 / 144 Hz VA panelu, ale můžete vidět, že všechny barevné přechody se mažou úplně stejně. Výhodou IPS panelů je totiž velice vyrovnaná odezva (pokud není blbě nastaven overdrive) a tak i na nejtmavším pozadí není žádný rozdíl. Tmavý duch se zde nekoná a odezva v tmavých scénách je na tomto obyčejném „kancelářském“ IPS monitoru výrazně lepší než na herním 144Hz VA panelu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama