Samsung C27FG70: 144Hz VA monitor s Quantum Dot
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Samsung C27FG70: 144Hz VA monitor s Quantum Dot

Samsung C27FG70: 144Hz VA monitor s Quantum Dot

Petr Diviš

Petr Diviš

20. 6. 2017 03:00 16

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Design, ergonomie a možnosti připojení 4. OSD nabídka – možnosti nastavení
5. Barvy, pozorovací úhly a podsvícení 6. Hry a odezva při 120 Hz a 144 Hz 7. Hry a odezva v režimu FreeSync 8. Závěr – hodnocení

Trh herních monitorů se v posledních letech rozrůstá o stále zajímavější modely. Jedním z nich je i Samsung C27FG70. Ten v sobě kombinuje zakřivený 144Hz displej s technologií Quantum Dot pro jasnější a sytější barvy. Má VA panel s rozlišením full HD, udávanou odezvu 1ms a nechybí mu i podpora AMD FreeSync.

Reklama

Na trhu herních monitorů můžeme dnes najít velké množství modelů, které nabízí rychlou odezvu v kombinaci s lepším panelem, než je TN. Ještě před pár lety znamenalo: herní monitor = TN displej. Dnes již naopak TNka pomalu ustupují i na herním trhu panelům typu IPS (In-Plane Switching) a VA (Vertical Alignment). Každá z těchto technologií nabízí svá pro a proti. IPS panely nabízejí stálejší barvy i při pohledu z úhlu a vyrovnanější odezvu. Jejich nevýhodou je nižší kontrast (přibližně 1000:1) a výskyt efektu IPS glow. VA panely naopak nabízejí výrazně vyšší kontrast ( 3000:1 a více), ale trpí na horší pozorovací úhly a nevyrovnanou odezvu.

Samsung C27FG70: 144Hz VA monitor s Quantum Dot
i Zdroj: PCTuning.cz

Nová řada herních monitorů Samsung CFG70, je založena na technologii VA. Je tedy jasné, že budou nabízet skvělý kontrast. K tomu nabízí novinku v podobě Quantum Dot. To je velice stručně řečeno vrstva, která upravuje modré světlo z LED podsvícení na zelené a červené (modrá složka zůstává původní z LED). Tento typ podsvícení tak nabízí širší barevné spektrum (gamut), než běžné LED posvícení tvořené bílými LED. Klasické LED monitory mají i problém s pokrytím 100 % sRGB barev, protože červená a zelená složka světla je v tomto typu podsvícení velice slabá.

V případě Samsungů CFG70 je uvedeno 125 % sRGB. To znamená, že barvy na tomto monitoru budou o něco sytější než na běžném sRGB displeji. To prezentují i některé marketingové obrázky doprovázející tyto monitory. Monitor ale umí i emulaci klasického sRGB, takže by teoreticky s ním neměli mít problém ti, kteří nemají krásné syté barvy rádi.

Samsung C27FG70: 144Hz VA monitor s Quantum Dot
i Zdroj: PCTuning.cz

My se dnes podíváme na zoubek většímu modelu C27FG70. Menší model C24FG70 jsme zkoušeli také a jedná se identický monitor. Rozdíl je pouze v úhlopříčce. Rozlišení je bohužel i u toho většího modelu stejné. C24FG70 jsem měli vypůjčený již na podzim 2016, ale v ještě neprodejní verzi, takže firmware byl ještě nevyladěn. Někteří, kterým se tato verze dostala do ruky, nahráli na YouTube videa, kde můžete vidět nepříjemný fialový ghosting indikující špatně nastavený overdrive.

Mohu vám už předem prozradit, že toto se již prodejního kusu netýká a naštěstí takových silných inverzních duchů jsme se nedočkali. I tak ale bude zajímavé vidět, jak si Samsung povede v odezvě a v praktických herních testech. Monitor jsme testovali téměř celý měsíc v různých hrách (včetně dvou novinek, které můžete vidět i v našich rozborech) a tak jej po této stránce můžeme velmi dobře ohodnotit. Jdeme na to...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama