Samsung SM961 (256 GB) – OEM verze 960 PRO v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Samsung SM961 (256 GB) – OEM verze 960 PRO v testu

Samsung SM961 (256 GB) – OEM verze 960 PRO v testu | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 10. 2016 03:00 26

Seznam kapitol

1. Samsung SM961 (960 Pro) NVMe 2. Nové technologie SM961 a 960 Pro 3. Pozor na firmware! 4. Představení disku 5. Testovací sestava a specifikace 6. Testy malých souborů (nejdůležitější)
7. Testy malých souborů (důležité) 8. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 9. Syntetické testy – body 10. Start Windows a shrnutí výkonu 11. Závěr

V těchto dnech přichází na trh dva zajímavé M.2 NVMe disky od Samsungu. První je retail model 960 Pro, nástupce modelu 950 Pro. Druhý je pak tentýž disk, ovšem v OEM provedení – je krapet levnější, ale má několik zásadních nevýhod. Přináší ale výrazné zrychlení oproti minulé generaci a jeho výkon nemá konkurenci.

Reklama

Nové technologie SM961 a 960 Pro

Vrstvený (stacked) čip Samsung Polaris
i Zdroj: PCTuning.cz
Vrstvený (stacked) čip Samsung Polaris

Nejdůležitější novinkou je nový kontrolér, který nese název Polaris. Čip je vyráběn ve dvou verzích, a na obrázku vidíte ten pokročilejší. Jde o „stacked“ čip, neboli vrstvený (něco jako paměti HBM u Radeonu FuryX). Ve spodní vrstvě jsou umístěna procesorová jádra a logika čipu. Nad čipem je pak umístěna operační paměť DDR3 v řádu GB, s níž procesor komunikuje piny jež vidíte po obvodu. Vše je v jediném pouzdru. Hlavní důvod vrstvení paměti i procesoru v jednom pouzdru, je hlavně úspora místa. Podívejme se na reálné osazení:

SSD disk 960 Pro s kapacitou 1 – 2TB
i Zdroj: PCTuning.cz
SSD disk 960 Pro s kapacitou 1 – 2TB

SSD disk 960 Pro (Evo) s kapacitou 128 – 512 GB
i Zdroj: PCTuning.cz
SSD disk 960 Pro (Evo) s kapacitou 128 – 512 GB

Uspořením místa může Samsung konečně uvést 2TB disk ve formátu M.2. Na horním obrázku jsou disky s kapacitou 1–2 TB, kde je paměť cache disku a procesor (včetně řadiče) uložen v jednou pouzdru Polaris. Na spodním obrázku jsou levnější disky s menší kapacitou. Tam je také čip Polaris, ovšem ve své levnější verzi (pouze ARM procesor). Paměť DDR3 a řadič jsou osazené vedle. To je zásadní rozdíl mezi disky s různými kapacitami. Disky SM961 jsou uspořádány stejně.

Nyní se dostáváme ke specifikacím čipu. Kromě zvláštní vrstvené konstrukce je totiž mnohem dále než starší kontrolér UBX. Polaris je totiž pětijádro, původní kontrolér měl jádra pouze tři. Uvnitř čipu jsou čtyři výpočetní jádra na vyšším taktu než v UBX a jedno jádro se starající jen o komunikaci s okolím (neboli řadič). Čtveřice jader se stará o funkci flash pamětí a rozložení dat, zkrátka vše, co SSD ke své správné funkci potřebuje. Také latence čipu se snížily, včetně výrazně rychlejší komunikace s cache pamětí.

Thermal – Throttling (temp Guard)

Chování disku Samsung po zahřátí
i Zdroj: PCTuning.cz
Chování disku Samsung po zahřátí

Už od prvního testu SSD SM951 víme, že se SSD Samsung (větší než 512 GB) enormně zahřívají v zátěži. Teplota disku má také značný vliv na výkon, což jsem vám ukázal už v předchozích recenzích. Od té doby už Samsung byl trochu sdílnější, a prozradil, že jde o funkci a ne chybu. Většina disků Samsung se po zahřátí na určitou teplotu (70 °C) začne omezovat zápis a jeho hodnoty. To ale není jediný parametr,  kterým se disk a jeho úsporná funkce řídí. Tím druhým je čas, pokud disk 950 Pro zatížíte naplno, bude bez ohledu na teplotu pracovat v kuse 63 sekund. Pak dojde ke snižování výkonu a ochlazování disku. U nových disků je tento čas prodloužen na 95 sekund u modelu 960 Pro a 79 sekund u 960 Evo. Druhou novinkou je aplikace úsporných funkcí také na čtení. Nové disky s přehřátím omezují také výkon v tomto směru. Je nutné je chladit, a to nekompromisně.

Chladicí nálepka

A jelikož i Samsung ví, že teploty a omezování výkonu je problém, snaží se to nějak vyřešit. Osadit klasický chladič by bylo řešení, ovšem ne pro každého. Do notebooku se chladič nevejde, stejně tak na některé základní desky. V highendovém PC si pomůžeme velkým chladičem a disk osadíme do slotu PCI-E slotu, ale co když to nejde? Samsung vyvinul speciální chladicí nálepku.

Samsung SM961 (256 GB) – OEM verze 960 PRO v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

K jejímu výkonu jsem víc než skeptický, což je hodně mírné slovo. Strukturu nálepky vidíte na obrázku. Mezi černým inkoustem a dalšími běžnými vrstvami se skrývá tenký měděný plátek. Ten by měl disk chladit, ale jak už jsem předeslal – nevěřím tomu.

Zadní strana 2TB disku s chladicí nálepkou
i Zdroj: PCTuning.cz
Zadní strana 2TB disku s chladicí nálepkou

Nový software Magician

Software Magician s diskem 950 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Magician s diskem 950 Pro

S retail disky vyšla podpora programu Samsung Magician i pro ně. S touto generací ale výrobce program notně upravil. Přibyla funkce Secure Erase a Magic Vault. První je dle názvu jasná, druhá pak umožňuje zamknout disk heslem na systémové úrovni. Velká škoda je, že tento software nekomunikuje s OEM disky, majitelé SM961 si tedy tyto funkce nezkusí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama