Sapphire Radeon HD 5850 Toxic — tichý a opravdu výkonný
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Sapphire Radeon HD 5850 Toxic — tichý a opravdu výkonný

Sapphire Radeon HD 5850 Toxic — tichý a opravdu výkonný | Kapitola 17

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

23. 2. 2010 03:00 36

Seznam kapitol

1. Sapphire Radeon HD 5850 Toxic — balení a detaily 2. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 3. 3DMark 06/Vantage 4. Call of Duty Modern Warfare 2 5. Colin McRae DiRT 2 6. Crysis 7. Dragon Age Origins 8. Far Cry 2 9. S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat
10. Tom Clancy 11. Warhammer 40 000 Dawn of War II 12. World in Conflict 13. Přetaktování a teploty 14. Hlučnost, spotřeba 15. Celkový výkon 16. Poměr cena/výkon 17. Závěr

ATI Radeon HD 5850 rozhodně není špatnou grafickou kartou, spíše naopak. Ne všem uživatelům však vyhovuje referenční chladič a někteří by také možná uvítali pár procent výkonu navíc. To moc dobře vědí i lidé z týmu Sapphire, dvorního výrobce grafických karet ATI, a připravili pro vás proto do detailu vyladěnou kartu z edice Toxic.

Reklama
Sapphire Radeon HD 5850 Toxic — tichý a opravdu výkonný
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes jsme se zaměřili na ATI Radeon HD 5850 ve verzi Toxic od společnosti Sapphire. Tato nerefenční grafická karta má vyměněné chlazení za typicky modrý chladič Sapphire s velkým 90mm ventilátorem, který se mi moc líbí. Také už od výrobce zvýšení takty jsou dobrou zprávou pro všechny, kteří neradi taktují sami a karta má díky tomu o 6 % vyšší výkon proti referenční verzi. Jenže velká část zájemců bude jistě chtít taktovat sama a v tom je problém. Karta má totiž stejně jako referenční verze zamčený BIOS a ačkoliv se už taktovat dá, lze to jen pomocí vybraného softwaru jako nepříliš komfortní AMD GPU Clock Tool. A to je u karty této kategorie s kvalitními součástkami zaměřené na opravdové ladiče velká chyba a upravený BIOS, který by umožnil taktování v libovolném softwaru zatím není dostupný. Na druhou stranu po přetaktování ve zmiňovaném AMD GPU Clock Tool vzrostl výkon téměř na úroveň ATI Radeonu HD 5870.

Potíž je také s cenou karty. Všechny výkonné grafické karty od GeForce GTX 275 až po Radeon HD 5970 jsou dlouhodobě nedostupné, případně se prodávají za opravdu nechutné ceny. Díky tomu se i cena testovaného Radeonu HD 5850 Toxic vyšplhala až na sedm a půl tisíce korun a poměr cena/výkon je na hony vzdálený kartám jako Radeon HD 5770 a GeForce GTX 260, jejichž dostupnost je vcelku bezproblémová. Jenže jak již bylo řečeno, s tímto problémem se potýká veškerá konkurence a poměr cena/výkon je u Toxicu jen o něco málo horší proti referenční verzi a lepší než třeba u Radeonu HD 5870 (nemluvě o podobně výkonné GeForce GTX 285 jejíž cena přes osm tisíc je opravdu mimo). Zároveň je také nutné dodat, že Radeon HD 5850 obecně je kartou kategorie "rozjedu cokoliv". Opravdu každý testovaný titul jel v rozlišení 1920 × 1200 px naprosto plynule a to včetně vyhlazování hran (i osminásobného, pokud jej hra podporovala).

Jaký je tedy náš verdikt? Pokud plánujete v nejbližších dnech kupovat výkonný herní počítač, je Sapphire Radeon HD 5850 Toxic určitě hoden přinejmenším vašeho přemýšlení. Jde o povedenou kartu, jejíž jedinou výraznou vadou je zamčený BIOS, který musíte obejít taktováním ve vybraném softwaru. Obecně se však nabízí otázka, zda je dnes dobrá volba pro koupi takto výkonné grafické karty. Z důvodu špatné dostupnosti šroubují prodejci jejich ceny co to jen jde a zatímco původní cena Radeonu HD 5850 byla šest tisíc včetně daně, nejlevnější karta dnes stojí o 800 Kč více. Možná proto nebude od věci ještě pár dní počkat, třeba měsíc do uvedení Fermi. Ne, že bych si myslel, že NVIDIA uvede hned po vydání lepší kartu v segmentu okolo sedmi tisíc, ale pravděpodobně se stane to, na co už většina uživatelů netrpělivě čeká. Tedy že dojde ke snížení cen a třeba i testovaný Toxic by se mohl dostat někam k 6500 Kč včetně DPH, kde by už v poměru cena/výkon mohl soupeřit i s kartami jako Radeon HD 5770 či GeForce GTX 260.

Výhody a nevýhody

  • velmi výkonná karta, zvládá 30 fps+ všechny testované hry v 1920 × 1200 px 4×/8× AA
  • tiché a výkonné chlazení
  • nízká spotřeba v klidu i zátěži
  • podpora DirectX 11
  • po dalším přetaktování výkon těsně pod Radeonem HD 5870
  • slabý poměr cena/výkon, o něco horší než u referenční verze
  • špatná dostupnost a díky ní výrazně vyšší cena
  • zámek frekvencí při přetaktování (vybraným softwarem lze odblokovat)

Poděkování

Za zapůjčení grafické karty Sapphire Radeon HD 5850 Vapor-X děkujeme společnosti Sapphire.

Dále děkujeme partnerům Acer, Asus, Intel, Gigabyte a MSI, kteří zapůjčili další vybavení na testy.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama