SilentiumPC Armis AR7 TG RGB – vyšší liga s lidovou cenou
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek SilentiumPC Armis AR7 TG RGB – vyšší liga s lidovou cenou

SilentiumPC Armis AR7 TG RGB – vyšší liga s lidovou cenou | Kapitola 11

Petr Kupský

Petr Kupský

10. 5. 2018 11:00 26

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér 4. Interiér – vnitřní uspořádání, ventilátory 5. Interiér – zadní prostor, filtry 6. Interiér – čelní I/O panel, kryty tunelu
7. Příklad montáže – deska 8. Příklad montáže – disky, zdroj 9. Příklad montáže – chladič, ventilátory 10. Příklad montáže – LED pásky 11. Hodnocení a závěr

Tato skříň střední třídy by se mohla stát prodejním trhákem. Její koncepce s bohatě dimenzovanými prostory, slušnou základní výbavou, kvalitním zpracováním a rozumnou cenou ji k tomu dává všechny předpoklady. Zkušenosti výrobce se promítly do několika šikovných detailů, bohužel to vyvažuje i pár zbytečných pochybení.

Reklama

Hodnocení a závěr

Skříň SilentiumPC Armis AR7 TG RGB míří cenou do střední třídy, přičemž konstrukcí a výbavou snese srovnání s výrobky vyšší střední třídy. Na testování této skříně jsem se opravdu těšil, neboť produkty SilentiumPC jsou na našem trhu všeobecně oblíbené. Podle prvotních fotografií a technických údajů mně bylo zřejmé, že by se mohlo jednat o budoucí prodejní trhák.

SilentiumPC Armis AR7 TG RGB – vyšší liga s lidovou cenou
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní, když jsme si skříň představili ze všech stran a vyzkoušeli montáž vzorové sestavy, mé nadšení trochu polevilo, ale celkově pozitivní dojmy přetrvávají. Konstrukce skříně respektuje současné trendy a požadavky na vnitřní prostor, možnosti chlazení a nabízí výborný poměr užitné hodnoty a ceny. Z návrhu konstrukce jsou na důležitých místech vidět dlouhodobé zkušenosti výrobce. O to víc mě překvapily některé zjištěné školácké chyby, které sice nemají vesměs negativní dopad na funkci skříně, ale nepůsobí dobře esteticky a zhoršují celkový dojem z pečlivosti návrhu.

Jedním z nejdůležitějších faktorů, jenž rozhoduje o zájmu zákazníků, je jistě pořizovací cena skříně. A v tomto bodě bude skříň SilentiumPC Armis AR7 TG RGB bodovat. V době přípravy recenze se skříň na našem trhu ještě neprodávala, velcí IT prodejci ji v nabídce neměli. V současnosti už ji najdete u několika prodejců povětšinou za cenu kolem 2400 korun, výjimečně i levněji.

Dílenské zpracování skříně SilentiumPC Armis AR7 TG RGB je na celkově dobré úrovni. Všechny kovové části jsou dobře opracované a opatřené kvalitním lakováním všech ploch. Plechy mají dostatečnou tloušťku (naměřeno cca 0,8 mm), takže skříň se nijak citelně nekroutí.

Průhledná bočnice je provedena ze silného 4mm temperovaného skla a je prakticky bez zatmavení. Mezera mezi sklem a šasi skříně má šířku okolo 1 mm, ale kvůli dlouhým šroubům, které ke sklu zcela nedoléhají, lze spáru rozevřít o další milimetr navíc. Tím už by nám mohl do interiéru vnikat drobný prach. Hodilo by se doplnění styčné spáry o těsnící pásku, nebo použití vhodnějších šroubů, případně silnějších podložek.

SilentiumPC Armis AR7 TG RGB – vyšší liga s lidovou cenou
i Zdroj: PCTuning.cz

Důležité plusové body získává skříň SilentiumPC Armis AR7 TG RGB za zcela volný, bohatě dimenzovaný vnitřní prostor, jenž nás nebude výrazně omezovat při výběru komponent. Pro vzduchový chladič procesoru se nabízí prostor výšky 180 mm. Pro grafickou kartu je k dispozici délka až 420 mm, pro napájecí zdroj 270 mm. Jistě oceníme 30mm mezeru mezi přepážkou základní desky a bočnicí skříně, do které snadno ukryjeme veškerou kabeláž.

Do skříně osadíme nejběžnější základní desky formátů Mini-ITX, Micro-ATX a Full-ATX. Rovná přepážka by umožnila i montáž rozměrnějších desek, ale tomu neodpovídají pozice pro průchod kabelů. Konzervativnější uživatele potěší přítomnost dvou pozic pro 5,25" optickou mechaniku na čele skříně.

Zajímavostí skříně SilentiumPC Armis AR7 TG RGB je možnost přesouvání I/O panelu na čele skříně mezi pozicemi u stropu, nebo u dna skříně. Horní pozice je vhodnější pro skříň umístěnou na podlaze, naopak spodní pozice je výhodnější pro skříň umístěnou na desce stolu. Škoda jen kolize záslepky spodní části čelního panelu s USB kabely.

Velký výběr možností máme v případě osazení disků velikosti 2,5". Zejména tři pozice pod přepážkou základní desky na okraji šasi jsou šikovným nápadem. Oproti tomu tři výchozí pozice na horní straně přepážky naráží na kolizi s napájecími kabely disků. Zde chybí nějaké podložky, které by disky patřičně vzdálily od plechu přepážky.

Přestože to výrobce v technických materiálech neuvádí, do skříně v případě potřeby osadíme až čtyři kusy větších 3,5" disků. Zajímavě jsou řešeny roztahovací šuplíky na disky.

SilentiumPC Armis AR7 TG RGB – vyšší liga s lidovou cenou
i Zdroj: PCTuning.cz

Standardně dodávaná trojice 120mm ventilátorů je docela kultivovaná. Na nejnižší stupeň otáček jsou ventilátory zcela tiché, na nejvyšším stupni jsou již slyšet, ale jedná se vesměs o aerodynamický hluk bez parazitních zvuků. Konstrukční řešení skříně umožňuje dosažení vysokého průtoku chladicího vzduchu.

SilentiumPC Armis AR7 TG RGB – vyšší liga s lidovou cenou
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny vstupy vzduchu pro ventilátory jsou opatřeny prachovými filtry. Přístup k čelním filtrům je však velmi špatný. Je přitom potřeba sejmout čelní panel skříně, který je k šasi pevně uchycený pomocí plastových hmoždinek a má pevnou kabeláž k čelnímu I/O panelu.

SilentiumPC Armis AR7 TG RGB
KLADY + ZÁPORY -
Dobrý poměr ceny a výbavy Špatný přístup k čelním prachovým filtrům
Pohledné, esteticky čisté provedení Kolize kabelů čelního I/O panelu ve spodní pozici
Kvalitní dílenské zpracování a lakování Kolize kabelů 2,5" disků ve třech pozicích na přepážce
Dostatečně silné plechy (naměřeno cca. 0,8 mm) Žádný odhlučňující materiál na plechové bočnici
Celoplošná bočnice ze 4mm temperovaného skla Nestandardní konektory RGB řídící jednotky
Maximální délka grafické karty: 420 mm Možnost záměny tlačítka Power s tlačítkem LED osvětlení
Maximální výška chladiče procesoru: 180 mm Dlouhé šrouby upevňující skleněnou bočnici
Prostor pro organizaci kabelů šíře 30 mm
Maximální výška chladiče procesoru: 180 mm
Standardně dodávané 3 ks 120mm ventilátorů (1×RGB)
Prachové filtry na stropě, dně a čele skříně
Možnost osazení radiátoru vodního chlazení délky 360 mm
Dvě pozice pro 5,25" optickou mechaniku
Možnost umístění čelního I/O panelu do dvou pozic
Řídící jednotka pro ventilátory a RGB podsvícení
Dvojice RGB LED pásků
Demontovatelný kryt tunelu napájecího zdroje
Možnost osazení grafické karty ve svislé poloze
Gumové záslepky konektorů čelního I/O panelu
Orientační cena vč. DPH 2400 Kč

Skříň SilentiumPC Armis AR7 TG RGB bude vhodná zejména pro sestavy s požadavkem na instalaci výkonných a současně pohledných komponent, které budeme chtít mít stále na očích. Svým moderním vzhledem a prvky LED podsvícení zaujme zejména mladší, nebo spíše mladě smýšlející zákazníky. Ti konzervativněji založení mohou sáhnout po levnější uzavřené variantě skříně bez skleněné bočnice. Bohatě dimenzovaný vnitřní prostor umožní použití prostorově velmi náročných komponent a jejich účinné chlazení.

SilentiumPC Armis AR7 TG RGB – vyšší liga s lidovou cenou
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se podíváme na vytýkané vlastnosti skříně, jedná se vesměs o věci, které nemají přímý dopad na důležité funkce skříně a na funkci instalovaných komponent. Některé z nich snadno odstraníme svépomocí (doplnění vhodných podložek). Se špatným přístupem k čelním prachovým filtrům se ale budeme potýkat stále, což je ale na druhou stranu často vytýkaným problémem u jiných skříní.

Doplnění 11. 5. 2018: Po přečení této recenze nás zástupce výrobce informoval, že vytýkaná kolize kabelů USB konektorů čelního panelu ve spodní pozici bude v následujících dodávkách skříní vyřešena. Současně jsme se dozvěděli, že se připravuje projekt, ve kterém budou sdíleny podklady pro 3D tisk uživatelských verzí I/O panelu (například ve tvaru telefonního sluchátka, týmového loga, apod.). A poslední informací je, že RGB ventilátor Sigma bude od června tohoto roku prodáván jako samostatný produkt.

Po zvážení všech zjištěných vlastností si skříň SilentiumPC Armis AR7 TG RGB odnáší ocenění stříbrnou medailí zejména za pohledný design, prostorný interiér a dobrý poměr ceny a výbavy.

PCTuning Silver Award, květen 2018
i Zdroj: PCTuning.cz
PCTuning Silver Award, květen 2018

SilentiumPC Armis AR7 TG RGB

za pohledný design, prostorný interiér a dobrý poměr ceny a výbavy.

Za zapůjčení skříně do testu děkujeme společnosti COOLING.PL Zdziech Sp.J.

SilentiumPC Armis AR7 TG RGB – vyšší liga s lidovou cenou
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení základní desky do testovací sestavy děkujeme společnosti ASUS.

SilentiumPC Armis AR7 TG RGB – vyšší liga s lidovou cenou
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení napájecího zdroje, Dchladičů procesoru a RGB ventilátorů do testovací sestavy děkujeme společnosti Cooler Master.

SilentiumPC Armis AR7 TG RGB – vyšší liga s lidovou cenou
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama