Silicon Graphic, Inc: Jak „Apple“ profi grafiky zmizel?
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Silicon Graphic, Inc: Jak „Apple“ profi grafiky zmizel?

Silicon Graphic, Inc: Jak „Apple“ profi grafiky zmizel? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 6. 2019 03:00 28

Seznam kapitol

1. SGI – Silicon Graphic, Inc 2. Exkluzivní zboží za exkluzivní ceny 3. Voodoo zabralo 4. Unikátní, divný, prostě jiný 5. Konec dobrých časů 6. Vítězství mas

Apple představil nový Mac Pro, mašinu, kterou můžete vybavit až 28jádrovým CPU, 1,5 TB RAM a čtyřmi grafikami Vega II. Takové dělo je určeno pro práci s videem a pro tvorbu počítačové grafiky – podobně, jako tomu bylo u počítačů SGI. Proč vlastně tento titán počítačové grafiky zmizel?

Reklama

Velmi zajímavé je video, kde mladý fanoušek předvádí svou stanici SGI Onyx (1993). Podívejte se na to, je neskutečné, jak je ten systém odlišný, unikátní, s řadou dobrých i dost divných konceptů. Jeho backplane má vlastní řídící logiku, bootuje se to jako velký počítač, tedy backplane, diagnostika, schopnost detekovat selhání, měření výkonu v reálném čase a podobně. Tohle je minipočítač, určený pro permanentní provoz, tohle opravdu není domácí PC, ani výkonné domácí PC. Je to něco naprosto jiného.

Všechno, co SGI stavěla, mělo minipočítačovou architekturu – a taky minipočítačové ceny. Zde najdeme ceník produktů SGI z roku 2006, tedy blízko jejich konci, který ukazuje, o jaké pálky šlo – jen málokdy najdeme méně než pětimístné číslo v USD. A pamatujte, všechno má vylepšení, rozšíření a tak dále. Podobně jako u Apple ceny jenom startují na tom co vidíte – ty lepší modely jsou mnohem dražší.

Jejich ceny byly tradičně vysoké. V archivu Cnet.com najdeme článek z roku 1998, oznamující velké slevy pro zákazníky SGI: Základní model Octane s procesorem MIPS R10000 na 225 MHz, 128 MB RAM, 4 GB harddiskem a dvacetipalcovým monitorem byl zlevněn z 19995 dolarů na 17995 dolarů. Výkonnější model s procesorem na 250 MHz byl zlevněn ze 38995 dolarů na 24995 dolarů. Výkonnější Onyx2 Reality se dvěma procesory R10000 byl zlevněn o 45 % na pouhých 75000 dolarů. Nic pro smrtelníky!

Stanice SGI byly vždy drahé a určené pro profesionály, dnes je mají doma v podstatě jenom sběratelé, dříve bylo nemožné pořídit si takový stroj jenom pro zábavu. Ono to ani nemělo smysl, protože hry pro to neexistovaly a pokud jste si chtěli něco zahrát, potřebovali jste PC emulátor, který vám dal výkon zhruba jako 486. Tento stroj měl smysl jenom pro kreativní profesionály, kteří pracovali s videem.

Vysoké ceny produktů táhly SGI nahoru i v devadesátých letech. V roce 1997 firma dosáhla obratu 3,7 miliardy dolarů, to už ale za sebou měla několik nepovedených akvizic, jako například odkoupení firmy Cray Research (1995). Cray se zabýval superpočítači a pokus spojit je s tvorbou grafiky nebyl pro SGI úspěšný, i když přinesl řadu zajímavých technologií jako NumaLink. SGI nakonec v roce 1999 vytvořilo samostatnou divizi Cray Research Business Unit a v roce 2000 ji odprodalo firmě Tera Computer, která se pak změnila na Cray, Inc. Na tomto nezdařeném obchodu vydělal naopak Sun, který už dříve odkoupil architekturu Starfire a změnil ji v úspěšnou řadu serverů Enterprise 10000.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama