silverstone-fortress-ft01-hlinikova-pevnost
Skříně, zdroje, chladiče Článek Silverstone Fortress FT01 - hliníková pevnost

Silverstone Fortress FT01 - hliníková pevnost | Kapitola 2

Dušan Šimonovič

Dušan Šimonovič

1. 4. 2009 11:00 9

Seznam kapitol

1. Základní popis a charakteristika 2. Chlazení 3. Konstrukce 4. Instalace 5. Hodnocení a specifikace

Jak si představujete pevnost? Odolná, bytelná, funkcionalistická - to by mohli být některé z vlastností přisuzované správné pevnosti. Silverstone začal novou řadu s označením Fortreress modelem FT01, který je rozhodně důstojným prvorozeným synem nové rodiny.

Reklama

Teplotu osazených komponent se snaží udržet na přijatelné úrovní trojice osazených větráků. Zvláštností je, že FT01 neobsahuje žádné další pozice pro další větráky, jak bývá zvykem u většině skříní na trhu - základní výbava rovnou obsahuje všechny větráky, s kterými výrobce počítal při návrhu.

Rozměrné mřížky viditelné na vrchní i přední straně ukrývají až 180 mm větráky sloužící na vhánění vzduchu dovnitř skříně. Jde o modely vlastní produkce (nebo alespoň „onálepkování") s rychlostí 700 otáček za minutu, které jsou napájeny 12V při výkonu 0,18 A. Na tak velké větráky jde o poměrně střídmé specifikace. Při pohledu na rozměry lopatek a rotorů je jasné, že průtok bude značný. Výrobce jej bohužel nespecifikuje, subjektivně působí jako rozvážné tornádo - nezdá se to, ale foukají opravdu hodně.

Silverstone Fortress FT01 - hliníková pevnost
i Zdroj: PCTuning.cz
Silverstone Fortress FT01 - hliníková pevnost
i Zdroj: PCTuning.cz

Jeden sídlí přímo za mřížkou čelního panelu a přímo ofukuje prostor pro uložení pevných disků. Je vybaven velmi dobře přístupným protiprachovým filtrem, který by měl zabezpečit vnitřek proti příliš rychlému zaneřádění. Vzhledem k umístění vespod slouží přední větráky téměř jako vysavače a pravidelné čištění bude proto nutností.

Prostor disků je však poměrně hustý, a pokud jej i naložíte, bude to ještě horší. Průtok vzduchu proto není ideální. Je zde i zajímavá možnost upravit vnitřní konfiguraci vyndání čtyřech ze sedmi pozic na disky - vrchní část koše. Touto operací vznikne volný prostor pro lepší proudění například směrem k přetaktovaným grafikám. Při použití 3 a méně disků je to ideální řešení.

Silverstone Fortress FT01 - hliníková pevnost
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý monstr chladič je na vrchní straně skříně vzadu - přesně nad základní deskou. Vzhledem k rozměrům bez problémů ochladí nejen procesor, ale i všechny napájecí obvody a u většiny desek i paměti. Ano, ofukuje, nezbláznili jsme se. Silverstone totiž vsadil na systém založený na přetlakovém chlazení - silné nasávání, nebo chcete-li tlačení, vzduchu dovnitř skříně.

Silverstone Fortress FT01 - hliníková pevnost
i Zdroj: PCTuning.cz

Vrchní větrák je opatřen ochrannou mřížkou a ruce ani lopatky se proto není třeba bát. Horší to je však s přístupem k filtru, který bez demontáže chladiče ani nejde vyndat. Naštěstí jde o celkem jednoduchou operaci zajištěnou jen dvojicí drobných šroubů. Zadní 120tka nijak nepřekvapuje s 900 otáčkami za minutu a dvojicí drátěných mřížek. Jde o jediný větrák, který fouká ze skříně směrem ven.

Všechny osazené větráky mají kuličková ložiska, což jim zajistí slušnou životnost. Ani jeden z nich nemá vlastní regulaci, naštěstí alespoň využívají 3-pinové konektory a připojení k desce či regulátoru je proto jednoduché. Při plné rychlosti uslyšíte hlavně hlubší brum 180 mm větráků, který souvisí se značným aerodynamickým hlukem vytvářeným prouděním vzduchu a obrovskými lopatkami. Není to však nic nepříjemné. Menší 120tka při plném výkonu dosahuje střední hlučnosti.

Po regulaci se situace výrazně změní. 180tky se nechají ztlumit i na 5V, kdy dosahují pouhých 300 otáček za minutu a až na hlubší zvuk ložiska pak téměř nejdou slyšet. Při této voltáži se však odmítají roztáčet, což si vyžádá použití pulzní regulace nebo chytrého regulátoru či bastlení s kondenzátorem. Zadní 120tka se rovněž nechá ztlumit na neslyšitelnou úroveň.

Systém chlazení přetlakem v tomto případě pracuje na principu, že vzduch tlačený dovnitř, si najde nejrychlejší cestu ven. Ta je v tomto případě přes zadní 120 mm větrák nebo přes perforované záslepky karet a sousedících prostorů. Podívejte se na demonstrační videa.

Je vůbec potřeba mít zadní větrák zapnutý? V podstatě ne, ale můžete tak pomoci procesoru a lepší je, aby alespoň pomalu běžel, než by pouze blokoval průtok vzduchu. To je pak lepší jej úplně vyndat, což bude pro různé konfigurace (tvar procesorového chladiče, výkon procesoru, zahřívání desky atd.) mít rozdílný dopad.

Silverstone Fortress FT01 - hliníková pevnost
i Zdroj: PCTuning.cz


Při osazení delší grafiky se situace částečně změní a přední větrák pak téměř vůbec neovlivňuje chlazení procesoru a ostatních částí nad grafikou. I vzhledem k hustému prostoru na disky se při osazení menšího počtu disků hodí vyjmout vrchní část dostupných pozic a ulehčit tak proudění směrem ke grafice

Silverstone Fortress FT01 - hliníková pevnost
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj je z chlazení vnitřních komponent kompletně oddělen, tedy alespoň v případě použití obvyklých modelů se 120 mm větrákem. Nasává si přes spodní mřížku svůj vlastní vzduch, který pak rovnou vyfukuje ven. Osazený filtr bohužel není jednoduše dostupný a jeho čištění si vyžádá alespoň částečnou demontáž zdroje případně by snad mohl stačit silný vysavač.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama