silverstone-lc17s-levny-zaklad-pro-htpc
Skříně, zdroje, chladiče Článek Silverstone LC17S: levný základ pro HTPC

Silverstone LC17S: levný základ pro HTPC | Kapitola 5

Bronislav Kujál

Bronislav Kujál

9. 6. 2006 01:00 14

Seznam kapitol

1. Silverstone LC17S 2. Popis a příslušenství 3. Vnitřní uspořádání, kabeláž a chladící systém 4. Instalace 5. Zkušenosti a závěr

V dnešním článku si podrobně popíšeme další skříň určenou pro HTPC. Tentokrát se podíváme na produkt od společnosti Silverstone, patřící mezi specialisty z nejširší nabídkou těchto typů skříní. Z její široké nabídky jsme vybrali cenově dostupný model ve stříbrném provedení. Také se ovšem dozvíte několik typů, jak lze skříň případně vylepšit.

Reklama

První zapnutí

Po zapnutí PC mikrospínačem kovového tlačítka se rozsvítí modrá dioda, stejnou barvou má i dioda informující o aktivitě pevného disku. Překvapením je, že velmi jemným stlačením kulatého tlačítka vysunete dvířka u optických mechanik. Pokud porovnám jak funguje tato redukce tlačítka u podobných konkurenčních skříní, tak je na tom Silverstone LC17 nejlépe. To je dáno hlavně tím, že tlačítka mají vlastní široké pružiny, v porovnání s papírovým podlepením tlačítka u Zalmanu HD160, je opravdu poznat rozdíl.

Silverstone LC17S: levný základ pro HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

Dálkové ovládání na fotografii je součástí TV karty Hauppauge WIN TV HVR1300 Hybrid. Proti vestavěnému IR senzoru u dražších skříní s VFD displejem, musíte tento senzor s kabelem někam umístit zepředu skříně. Samozřejmostí je potřeba pořídit buď TV kartu a nebo zvukovou kartu s dálkovým ovladačem.

Hlučnost

Hlučnost větráčků pohybujících se podle výrobce někde kolem úrovně 21dB, je bohužel zřetelná i přes uzavřenou skříň a to zhruba do vzdálenosti 1,5m. Osobně mám pocit že hlučnost je malinko vyšší, něž udávají výrobci.

Je jasné, že hlavním požadavkem u HTPC je bez diskuzí bezhlučnost. Proto doporučuji pro dosažení přijatelného kompromisu hlučnosti a dostatečného chladícího výkonu, použít regulaci všech čtyř větráčků pomocí běžného potenciometru. Za necelých 100,-Kč jsou na našem trhu dostupné malé plastové potenciometry z produkce Zalmanu, či Primecooleru.

I když použité větráčky nepatří mezi nejhlučnější, je u HTPC kladen požadavek na co nejmenší hlučnost. U větráčků ji snížíme potenciometrem. Pro větráček chladiče CPU je ovšem vhodnější pořídit základní desku, u které je možné nastavení otáček podle teploty. Toto nastavení vám umožní většina základních desek přímo v BIOSu a nebo pomocí některého z mnoha programů. Ideální řešením je nahradit standardní box chladič výkonnějším modelem, který umožňuje zcela vypnout větráček během sledování filmů, kdy se teplota procesoru pohybuje někde kolem 35°C. Při vyšší zátěži, třeba během hraní a po dosažení vyšší teploty se větráček aktivuje. Podobný účinek má aktivace snížení frekvence procesoru pomocí funkce Cool'n'Quiet u procesorů AMD 64, kde však není možné zcela vypnout větráček. 

Menší výhrady mám k přenosu vibrací do skříně z pevných disků. Pevné disky Seagate nepatří mezi nejtišší a během práce o sobě dávají trošku vědět. To lze většinou úspěšně vyřešit podložením disků v koši. Také jsou v nabídce na českém trhu i tišší pevné disky, při jejich použití můžete počítat s výrazným snížením přenosu vibrací do skříně.

Při stažení otáček větráčku a teplotní regulaci otáček větráčku chladiče CPU, je úroveň hlučnosti velmi nízká a zaregistrujete ji pouze v bezprostřední blízkosti. Dojem z ticha vám jako obvykle zkazí hučící aktivní DVD mechaniky.

Chlazení

Účinnost chlazení byla testována  ve dvou režimech měření. V prvním režimu byly naměřeny teploty ve skříni v základním provedení se dvěma zadními větráčky. Otáčky větráčků i procesoru v tomto měření nebyly nijak regulovány.

V druhém režimu probíhalo vše za podobných podmínek. Ke dvěma zadním větráčkům byly ovšem zapojeny i dva přední, dodatečně namontované do HDD košů. Otáčky větráčků i procesoru v tomto měření nebyly nijak regulovány.

V těchto režimech byla měřena teplota procesoru (2000Mhz) a u obou pevných disků (HDD0 a HDD1), grafické karty. Teplota byla měřená za klidu a při zátěžových testech 3DMark05, CPU Burn a defragmentaci disku. Pro měření jsem použil programy RivaTuner a SpeedFan. Dosažené teploty si můžete porovnat v tabulce a v grafu programu SpeedFan. Uvedené hodnoty jsou ve stupních Celsia.

První režim se dvěma zadními větráčky


CPU Burn


3D Mark

*prosím omluvte chybějící poškozené grafy*


Defragmentace

Přes absenci předních větráčků, jsou dosažené teploty na hodně slušné úrovni, zvláště pokud přihlédneme k velmi omezenému prostoru ve skříni a pasivně chlazené grafické kartě. Takže lze konstatovat, že skříň v základu osazená pouze zadními větráčky vytváří chladící výkon, plně dostačující pro bezproblémový chod PC . 

TeplotaBez zátěže3DMark05CPU BurnDefragmentace
HDD032353436
HDD131333235
CPU25343430
GPU51665253

Druhý režim se dvěma předními a zadními větráčky


CPU Burn


3D Mark

 
Defragmentace

Jak se dalo očekávat, největším přínosem dodatečné montáže větráčků, bylo snížení teploty u pevných disků, kdy se podařilo snížit teplotu až o 6°C. Snížení teploty o 6°C je jistě přínosem pro jejich delší životnost. Navíc zvýšená cirkulace vzduchu pomocí těchto větráčků snížila i teplotu pasivně chlazené grafické karty a to ve všech měřeních také o 6°C. Překvapením byla teplota procesoru, která zůstala naprosto stejná.  

TeplotaBez zátěže3DMark05CPU BurnDefragmentace
HDD028292930
HDD127282829
CPU25343430
GPU46604747

Výsledek měření dokazuje, že dodatečnou montáží předních větráčků získáte snížení teploty a tím i rezervu pro snížení otáček větráčků a tím i jejich hlučnosti. 
 

Závěr

Silverstone s modelem LC17 dokazuje, že patří mezi nejlepší výrobce skříní určených pro HTPC. Pokud se vám líbí design čela a nutně nepotřebujete blikající displej, tak za rozumnou cenu 2900,- s DPH získáte velmi dobrý základ pro stavbu vašeho počítače pro domácí kino. I v základním provedení, nabízí při použití běžných komponentů dostatečný chladící výkon. Ten lze navíc zvýšit dodatečnou montáží předních větráčků. Z těchto důvodů je skříň vhodná pro použití pasivního chladiče CPU. A to ještě pořád máte v záloze možnost, namontovat na bok další větráček, který se postará o další snížení teplot. 

Silverstone LC17S
výhodynevýhody
nízká váhachudá výbava
efektivnost chlazení chybějící protiprachové filtry
hliníkové čelosložitější montáž - nedostatek prostoru
možnost dodatečné montáže tří větráčků 
rozumná cena 
kvalitní zpracování 
možnost použít dvě optické mechaniky 
6 interních 3,5" pozic 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama