skydsl-alternativni-pripojeni-k-internetu
Sítě a Internet Článek SkyDSL - alternativní připojení k Internetu

SkyDSL - alternativní připojení k Internetu | Kapitola 4

Redakce PCT

Redakce PCT

11. 12. 2003 00:00 52

Seznam kapitol

1. Trocha historie nikoho nezabije 2. Potřebný hardware a další "malichernosti" 3. Kolik ta legrace stojí, aneb malý náhled na ceny 4. Praktické testy a závěr

Asi budete souhlasit s názorem, že nabídka pro neomezené připojení k internetu není v ČR nikterak bohatá. Kdo má štěstí je v dosahu ADSL, mikrovlnného připojení anebo kabelového internetu. Kdo ne, může využít datových non-stop programů Eurotelu tebo T-Mobile. Jejich "vadou na kráse" je, jejich... ehm, nikterak vysoká rychlost. Jak ji vylepšit, na to se podíváme v tomto článku o "satelitním" internetu.

Reklama

Rychlost je značně závislá na aktuálním čase i na tom zda je pracovní den nebo víkend. Hrubě se dá rozdělit do následujících segmentů (rychlost vždy v kbps):

Pracovní den, dopoledne 10.00

SkyDSL - alternativní připojení k Internetu
i Zdroj: PCTuning.cz

číslo měření Test 50 kB Test 500kB
1 1434 574
2 1261 1101
3 1038 963

Takovéto hodnoty jsou prezentují pracovní dny zhruba od 8.00 -12.00

Pracovní den, špička 18.00

SkyDSL - alternativní připojení k Internetu
i Zdroj: PCTuning.cz

číslo měření Test 50 kB Test 500kB
1 227 155
2 196 138
3 221 152

Takovéto hodnoty prezentují pracovní dny zhruba od 17.00-23.00 a velmi podobné hodnoty jsou dosahovány o víkendu mezi 8.00-12.00

Víkend, špička 18.00

číslo měření Test 50 kB Test 500kB
1 159 108
2 176 111
3 231 143

Ačkoliv to na kratších souborech není příliš patrné, jsou odpolední víkendové hodiny, rychlostně jednoznačně nejslabší. Zatímco, ve všední dnech rychlost se ve špičce konečná rychlost u heavy downloadu ustálí na cca 80 kbps o víkendu odpoledne je to i pod 30 kbps a použití skyDSL pro stahování velkých souborů ztrácí v tuto dobu smysl.

Testy byly provedeny pomocí měřiče rychlosti na test.pooh.cz a www.dsl.cz.

Zajímal nás vliv SkyDSL na rychlost načítání stránek: trochu překvapující je, že na načítání stránek má minimální vliv vytížení připojení. Rychlost načítání stránek ve špičku i mimo špičku je velmi podobná.

  GPRS +SkyDSL
špička
GPRS +SkyDSL mimo špičku jen GPRS
(stabilně 32 kbps)
www.baldachyn.cz      
1 42 s 33 s 57 s
2 44 s 35 s 60 s
3 43 s 46 s 54 s
www.blisty.cz      
1 37 s 29 s 90 s
2 47 s 35 s 83 s
3 47 s 40 s 84 s
www.mobilmania.cz      
1 64 s 78 s 106 s
2 72 s 66 s 99 s
3 61 s 57 s 96 s

Mobilní telefon Nokia 6310i byl propojen s počítačem pomocí bluetooth . Jak vyplývá z tabulky, urychlení se pohybuje mezi 29-55%.

Jak jsme psali výše, velice výhodné je použití satelitního internetu pro ftp a P2P sítě. Odzkoušeli jsme stahování z různých ftp prostřednictvím programu Getright, který umožňuje stahovaný soubor rozdělit na více segmentů a využít tak toho, že každé zahájené stahování prostřednictvím SkyDSL jede na první rychlostní prioritě zpočátku velmi rychle. Stažení mnohamegových souborů se tak přesunuje z oblasti sci-fi do oblasti reality.

Poněkud komplikovanější je situace u výměnných sítí typu P2P. Odzkoušeli jsme několik programů, avšak jediné dva jely uspokojivě: Direct Connect a Kazaa. V obou výměnných sítích byla rychlost stahování na průměrné úrovni 25 kB/s. Nemá smysl pokoušet se o síť eDonkey / eMule, která je velmi náročná na upstream a ten je u GPRS poměrně nevyhovující. Základem je správné nastavení proxy a značná trpělivost, výsledek však stojí zato.

I SkyDSL připravuje službu, se kterou nyní přežívá EON, tedy FileFetch. Měla by být zprovozněna během příštího roku, ovšem bližší podmínky zatím nejsou známy.

Shrnutí

SkyDSL - alternativní připojení k Internetu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jít či nejít do satelitního internetu? Toť otázka. Díky tragikomické politice Českého Telecomu jsme možná jednou z nejrozvinutějších zemí v oblasti konektivity prostřednictvím mikrovlnných spojů. To však není všespasitelné a jde o řešení především pro velká a střední města. ADSL je kapitolou samou o sobě. Telecom sice aktuálně přišel se základním tarifem kolem 1000 Kč, ale ten má omezení nejen datové (max. 3 GB v součtu pro oba směry) a především ADSL není dostupné kdekoliv. A o pověstné agregaci už jste jistě slyšeli. Internet přes kabelovou televizi je sice to nejlepší, co by běžného uživatele mohlo potkat (kromě akademických sítí), je však dostupný ještě menšímu množství Čechů než ADSL. Satelitní internet tedy představuje něco jako „z nouze ctnost“, může však být uspokojivým řešením pro velkou skupinu lidí z menších měst a vesnic, kteří si jinak mohou o širokopásmovém připojení za rozumné peníze nechat zdát. Ano, víme, že zde je ještě oboustranný satelitní internet, ale bylo řečeno „za rozumné peníze“, což není tento případ.

Shrňme si to tedy v několika bodech, které by vám mohly pomoci s rozhodováním:

Plusy:

Téměř neomezená regionální dostupnost, rozumná cena, žádné limity času nebo objemu dat, zdarma stovky televizních programů, možnost svobodné volby DVB karty (je výhodnější použít neoriginální), mobilita (GPRS lze použít kdekoliv nezávisle na SkyDSL a v kombinaci s např. PDA dává slovům „mobilní internet“ ten pravý nádech, přičemž po zapojení se SkyDSL okamžitě získáte pravý broadband internet)

Mínusy:

Celková komplikovanost řešení s nutností speciálního upstreamu, silné kolísání rychlosti, neúnosně velký ping, nutnost mít nestíněný výhled jihozápadním směrem, obtížné nastavování paraboly na družici, obslužný software není v češtině

Za zapůjčení testovací soupravy děkujeme českému zastoupení firmy Teles (www.skysat.cz).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama