Skylake a MSI Z170A XPOWER Gaming Titanium Edition
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Skylake a MSI Z170A XPOWER Gaming Titanium Edition

Skylake a MSI Z170A XPOWER Gaming Titanium Edition | Kapitola 5

Michal Mikle

Michal Mikle

25. 10. 2016 03:00 22

Seznam kapitol

1. Představení a specifikace 2. Podrobnější pohled na desku 3. BIOS 4. Taktování 5. Závěr

Na pohled povedená designovka, podpořená dlouhým a zvučným názvem. Co se ale doopravdy skrývá pod stříbrným kabátem? Můžeme očekávat nabudšenou výbavu a skvělé taktovací schopnosti? Jak si při taktování povede jediná deska od MSI s čipsetem Z170, která je určená pro extrémní podmínky? Posuďte sami.

Reklama

Závěr

Z170A XPOWER GAMING TITANIUM EDITION je jakožto největší highend s platformou Z170 od MSI fajn deska, pokud vás zajímá hlavně gaming – ostatně tomu odpovídá i název. Deska má zajímavý design, super konektivitu a velmi bohaté příslušenství.

Zároveň je XPOWERka jedinou deskou, která je určená pro extrémní taktování a tak nabízí dostatečné napájení a potřebné funkce. Vždy musím pochválit možnost snadného připojení voltmeru, bez kterého se seriózní OC prostě neobejde. U highendových desek s LGA 115x je zvykem, že se dají provozovat i bez heatsinku na napájecí kaskádě, a i když sám in-house overclocker Pepinorang potvrdil, že je provoz bez pasivního chlazení bezpečný, mě to moc chladným nenechávalo. Napájecí oblast byla na dotek velmi horká, a to i při použití tekutého dusíku. Deska ale i tak běžela hodiny a tvrdé zacházení přežila ve zdraví.

Co mě jako extreme overclockera nepřesvědčilo, byl BIOS a celkové OC schopnosti desky. V rámci zachování objektivity musím říct, že mám vysoké nároky a jen tak s něčím se nespokojím. Asi nejvíce ze všeho jsem bojoval s časováním DRAM, kde mě deska nechtěla poslouchat a sázela si hodnoty menší/větší o ± 1 v terciálním timingu. Ve finále jsem hodnoty musel nastavovat jinak, než jsem chtěl, abych desku obelstil. Další věc, kterou prostě musím vytknout, je to, že deska, která je určená na extrémní taktování potřebuje tvrdý zásah na PCB pájením, jinak je potřeba neustále odpojovat/zapojovat 24 pin, a to se dělá težko, obzvlášť když jej máte zaizolovaný kvůli vlhkosti. Trochu jsem bojoval i s flashováním BIOSu, pouze jednou mi zafungoval USB BIOS Flashback, vícekrát nikoliv. Dále jsem tedy raději používal již zmíněný FPT tool, který fungoval skvěle.

Dovolím si trochu zateoretizovat, a to co píšu přisuzuji změnám v MSI. V červnu totiž ukončili jejich OC program a i Pepinorang byl převelen do gaming segmentu. Tím skončila od MSI jakákoliv podpora XOC, zmíněná soutěž byla poslední a maximálně už budou pokračovat jen ambient soutěže, tedy pouze s limitem chlazení voda/vzduch. Dost možná už nebyl v době vývoje desky prostor k tomu ji vypilovat k dokonalosti, čímž vlastně nastává otázka, co nám MSI přichystá v řadě Z270 a dále pro velký Skylake.

Situace je trochu smutná, ale MSI není jediný výrobce, který takto postupuje, například i výrobce pamětí Panram zrušil v cca stejnou dobu svůj OC program také. XOC je v současnosti trošku v úpadku a jede hlavně gaming segment, který přitahuje youtubery a streamery a ti jsou dnes pro všechny výrobce nejvýhodnější investicí.

Skylake a MSI Z170A XPOWER Gaming Titanium Edition
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu MSI Z170A XPOWER GAMING TITANIUM poskytuje server Heureka.cz

Za zapůčení desky děkuji společnosti MSI

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama