Současná kybernetická válka: Co očekávat?
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Současná kybernetická válka: Co očekávat?

Současná kybernetická válka: Co očekávat? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 2. 2022 13:45 15

Seznam kapitol

1. Válka v kyberprostoru 2. Válečné zákony a internet 3. Obhajitelné a neobhajitelné útoky 4. Propaganda a protipropaganda 5. Na Putina z vašeho PC? 6. SWIFT

Tento týden vstoupila do Evropy znovu válka. A s ní se, jako dnes už zcela samozřejmá součást, objevila i kybernetická válka – ta, která míří nejenom na datovou a komunikační infrastrukturu, ale i na vše, co lze přes ni ovlivňovat.

Reklama

Nově se objevil trend, kdy jsou lidé zváni do DDoS útoků proti ruským serverům. Je to docela bizarní činnost, která dává lidem iluzi „že něco dělají“, ovšem její účinky jsou zanedbatelné, jak vysvětluje Michal „Altair“ Valášek. Ve svém rozboru vysvětluje, že stačí vhodně nastavit servery, protože DDoS útoky jsou poměrně běžnou věcí. Efekt je tedy jen symbolický – a ten, kdo si instaluje nějaký prostředek, který slibuje pomáhat v kyberútocích, si naopak může do svého počítače zavléct nějaký malware.

Současná kybernetická válka: Co očekávat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Podstatně efektivnější formu útoku zvolila skupina Anonymous. Podle jejich informací se jim podařilo dočasně znepřístupnit celou řadu ruských státních serverů a také proniknout do vysílání, přičemž asi největším jejich kouskem byl únik databáze ruského Ministerstva obrany. Tato databáze jim otevírá možnosti pro další kyberútoky na ruský vojenský personál.

Ruští hackeři pro změnu získali dočasnou kontrolu nad ukrajinským vládním emailem a rovněž došlo k útokům malware a DDoS. Ukrajina naopak požádala svoje vlastní hackery o podporu proti Rusku. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama