Současná kybernetická válka: Co očekávat?
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Současná kybernetická válka: Co očekávat?

Současná kybernetická válka: Co očekávat? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 2. 2022 13:45 15

Seznam kapitol

1. Válka v kyberprostoru 2. Válečné zákony a internet 3. Obhajitelné a neobhajitelné útoky 4. Propaganda a protipropaganda 5. Na Putina z vašeho PC? 6. SWIFT

Tento týden vstoupila do Evropy znovu válka. A s ní se, jako dnes už zcela samozřejmá součást, objevila i kybernetická válka – ta, která míří nejenom na datovou a komunikační infrastrukturu, ale i na vše, co lze přes ni ovlivňovat.

Reklama

Za kombinovaný prostředek ekonomicko-kybernetické války můžeme považovat i navrhované vyřazení ruských bank ze systému SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Tento krok je interpretován jako vyřazení ze systému mezibankovní výměny, podle hedgeového manažera Patricka Boyle jde ale fakticky jen o vyřazení ze systému rychlé mezibankovní výměny, „internetu pro finanční transakce“. Vyřazení ze systému SWIFT zkomplikuje a zdraží transakce mezi Ruskem a světem, ale neznemožní je zcela. Rovněž by mohlo vést k tomu, že by západní banky nedostaly zpět svoje úvěry, které zapůjčily subjektům v Rusku.

Dalším možným ekonomickým postihem je použití weaponizovaného amerického dolaru. Americký dolar je rezervní měnou, tvoří polovinu světových rezerv a obchodu. To dává USA velkou výhodu, protože obchoduje a půjčuje si ve své vlastní měně a dovoluje mu to kvantitativní uvolňování (v podstatě tisknutí nových peněz a zvětšování měnové báze). Dolar se změnil v ekonomickou zbraň pomocí amerických nařízení International Emergency Economic Powers Act (1977), Trading With the Enemy Act (1917) a Patriot Act (2001). Tato nařízení v podstatě USA dovolují kontrolovat všechny platby v dolarech a sankcionovat je, a to na úrovni federálních agentur vedených US Treasury, tedy bez schválení Kongresu a nebo prezidenta. Efektivně to znamená schopnost blokovat platby a majetek v dolarech. 

Pokud jste se tedy dočetli o tom, že čínské státní banky omezují financování ruských komodit, pak vězte, že klíčové slovo je „v dolarech“, protože čínské banky se nechtějí samy stát cílem amerických restrikcí zaměřených na dolarové půjčky. Z pochopitelných důvodů nechtějí půjčovat dolary na transakce, kde by mohly skončit zablokované. 

Nutno podotknout, že už delší dobu Rusko a Čína spolupracují na alternativě k systému SWIFT i na obchodování v alternativních měnách: Rusko od roku 2014 vyvíjí systém SPFS (Система передачи финансовых сообщений) a Čína CIPS (Cross-Border Interbank Payment System), který se zatím nepříliš úspěšně snaží tlačit jako alternativu ke SWIFT. 

Zatímco naše média vykládají váhání nad těmito restrikcemi jako projev zbabělosti vůči rozhodné akci, existuje riziko, že sankce povedou k rozšíření alternativních platebních cest alternativními měnami, což by ve svých důsledcích omezilo americkou pozici. Vzhledem k tomu, že dolarová dominance dovoluje USA levně financovat svoje deficity, může jít ve finále o dvousečnou zbraň, která může vést „k dedolarizaci světové ekonomiky“.

Současná situace na ukrajinském bojišti je nepřehledná a rychle se vyvíjí. Je pravděpodobné, že i pokud by skutečné boje rychle utichly, bude pokračovat kybernetická válka mezi Ruskem a Ukrajinou a s ní sympatizujícími mocnostmi včetně hackerských organizací. Vzhledem k tomu, že se jako Česká republika podílíme pomocí a byli jsme explicitně jmenováni Putinem jako nepřátelská země, měli bychom se připravit na nějaký kybernetický revanš. Snad na něj budeme připraveni!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama