Srovnání držáků LCD: dva monitory ergonomicky
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Srovnání držáků LCD: dva monitory ergonomicky

Srovnání držáků LCD: dva monitory ergonomicky | Kapitola 8

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

22. 10. 2014 03:00 9

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Montáž stojanů a návody 4. Instalace monitorů, vedení kabelů
5. Nastavitelnost stojanů (rozsahy) 6. Fyzické vlastnosti stojanů 7. Dlouhodobá výdrž a seřizování 8. Shrnutí a závěr

Mít dva monitory na práci nebo pro zábavu není vůbec špatná věc. Jak je ale vměstnat na stůl vedle sebe tak, aby splňovaly nejen naše představy, ale i základní ergonomické normy? Pomocí držáků na dva monitory to jde snadno a ve výsledku je možné i ušetřit. Podíváme se na Arctic Z2 Pro a CONNECT IT Twin Arm.

Reklama

Arctic Z2 Pro

Arctic připravil držák pro dva monitory za rozumnou částku. Díky jeho stabilní základně nebude problém uchytit i pořádné LCD panely. S tím ale může být spojen problém – vzhledem k omezenému rozsahu držáku bude instalace například dvou 27palcových monitorů poměrně „těsná“. Krátká ramena sice omezují celkový rozsah, ale na druhou stranu to znamená tužší systém uchycení, takže nehrozí žádné prohýbání nebo jiné neduhy.

S tím jde ruku v ruce i nutnost kvalitních pantů, což Z2 Pro splňuje velmi dobře. Navíc jsou tyto klouby seřizovatelné dodávaným klíčem, takže ani po delší době nebude problém dostat držák do původního stavu. Samotné panty se samy od sebe jen tak nepovolí - jsou vybaveny mechanismy, které tomu brání.

Srovnání držáků LCD: dva monitory ergonomicky
i Zdroj: PCTuning.cz

Co nás naopak může odradit je absence individuální výškové polohovatelnosti – oba monitory budou vždy ve stejné výšce. Stejně tak je nepříjemná zdlouhavá montáž, která je navíc místy i fyzicky náročná. Tyto nedostatky jsou zase kompenzovány snazší instalací monitorů na ramena držáku. Bonusem na závěr je přítomnost USB 3.0 hubu.

Srovnání držáků LCD: dva monitory ergonomicky
i Zdroj: PCTuning.cz

CONNECT IT Twin Arm

Druhý srovnávaný držák v mnoha ohledech předčil konkurenci, jinde ale zase zklamal. O co konkrétně šlo? Nejprve se podívejme na výhody. Naprosto fantastické je nastavování výšky u obou monitorů zvlášť. Rozsah je zde takový, že je možné nainstalovat dva 24palcové monitory nad sebe! Tím to ale nekončí. Držák má rozpětí skoro jeden metr, takže nejen že na něj nasadíte dva velké monitory, ale můžete dokoupit i třetí rameno k připevnění třetího monitoru doprostřed. Stejně tak je celková montáž velmi rychlá a pohodlná – není potřeba překonávat žádná úskalí a za deset minut máte monitory připravené k používání.

Srovnání držáků LCD: dva monitory ergonomicky
i Zdroj: PCTuning.cz

Na čem ale Twin Arm od CONNECT IT významně ztrácí, je jeho stabilita. Dodávaná základna je malá a pro nerovnoměrné zatížení v podstatě nedostatečná. Řešit by to možná mohla montáž skrz desku, ale ani tak to nebude dokonalé. Druhou vadou na kráse je vůle některých kloubů, které se navíc nejde jednoduše zbavit. Další klouby zase mají tendenci se povolit a jejich dotažení je možné jen pomocí speciálního nástrčného klíče (který není součástí balení). V neprospěch také hovoří poněkud vyšší cena – téměř o třicet procent vyšší než u Z2 Pro.

Srovnání držáků LCD: dva monitory ergonomicky
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení držáku Conect IT Twin Arm děkujeme společnosti Alza.cz

Za zapůjčení držáku Arctic Z2 Pro děkujeme společnosti Arctic, distribuci zajišťuje společnost TNTrade.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama