SteelSeries Arctis 9 Wireless – prvotřídní univerzální headset
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek SteelSeries Arctis 9 Wireless – prvotřídní univerzální headset

SteelSeries Arctis 9 Wireless – prvotřídní univerzální headset | Kapitola 3

Jan Preclík

Jan Preclík

4. 12. 2020 03:00 24

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Unboxing a parametry 3. Návštěva softwarového pekla 4. Kvalita zvuku v hudbě a hrách 5. Výdrž, nabíjení a všestranné využití 6. Závěr

Arctis 9 je nejnovějším modelem sluchátek od firmy SteelSeries. Nástupce skvělého modelu 7 přichází se zásadní inovací v podobě zabudovaného modrého zubu kombinovaného s 2,4GHz rádiem. Prémiová výbava však adekvátně zvyšuje cenu. Jsou ale devítky natolik dobré, abyste je letos našli pod stromkem? 

Reklama

Poslední dobou si začínám myslet, že se snad výrobci herních periferií snaží jeden druhého trumfnout zabugovanějšími doprovodnými programy. A když už si myslím, že nemůže být nic horšího (nedávná nefunkčnost OMEN Command Center), tak se objeví někdo, kdo tomu nasadí korunu. Tím někým byl naneštěstí ovládací SteelSeries Engine, konkrétně aktuální verze 3.18.12. Tímto se omlouvám za „hejtění“ softwaru nGenuity od Kingstonu, který „jenom“ čas od času spadne.

Vydal jsem se tedy z Tristramu na dlouhou cestu patnácti levely skrz katedrálu, přes katakomby a jeskyně, abych v pekle samotnému ďáblovi vyrval krystal z čela. Metaforicky jsem se snažil přiblížit své pocity, kdy jsem pátral po příčině nefunkčnosti softwaru a snažil se ho pokořit. Každá reinstalace mě stála 150 hit pointů a já do sebe musel klopit podpůrné health potiony, abych nervy udržel na uzdě.

Chyba v SS Enginu je totiž pořádně záludná. Software správně nadetekuje veškeré periferie včetně těchto sluchátek. Má ovšem zásadní chybu, kdy změníte jen jednu jedinou věc, a pak se marně snažíte měnit všechno možné a i když software reaguje, změny se neprojeví. Jakmile například nastavíte úroveň sidetonu na jinou hodnotu než off a software se rozhodne stávkovat, nenastavíte ani sidetone, ani nic dalšího.

Strávil jsem hodiny hledáním řešení, jak donutit aplikaci fungovat správně. Na základě babských rad jsem dělal psí kusy s CCleanerem, které byly samozřejmě k ničemu. Software se holt zbláznil a i když se tvářil, že je vše OK, tak mě ve skutečnosti vůbec neposlouchal. Navíc, aby toho nebylo málo, občas přestala fungovat jedna zvukovka sluchátek a já tak musel z herní zvukové karty přesedlat na chatovací. Jediným řešením byla reinstalace programu.

Po mnoha hodinách trýznění mé mysli natahováním na pomyslný skřipec mne dostihla geniální myšlenka. Na bezdrátovém recieveru jsem přepnul zvukový vstup z PC na Playstation a, světe div se, ono to zafungovalo. Sluchátka najednou začala na veškerá nastavení v aplikaci reagovat. Ovšem za cenu ztráty možnosti odděleného voice chat kanálu. PC detekuje v Playstation režimu jen jednu zvukovou kartu. Po přepnutí do PC režimu si ale systém líznul opět obě zvukovky a sluchátka se chovala standardně. V případě neposlušnosti softwaru tak stačí na chvíli sluchátka přepnout do PS režimu a zpět, vše by mohlo začít fungovat. Případně si SS Engine přebere nastavení z předchozího režimu. Pokud byste ale měli stále problém, zůstaňte v režimu playstation. Sice se oberete o chatmix ovládání, ale vše bude funkční. Pak už je to jen otázka priorit a kompromisů.

Teď už se ale pojďme podívat na to, jak software umožňuje v ideálním případě sluchátka nastavovat. Na hlavní stránce s výběrem zařízení můžeme headset celkem jednoduše spárovat s recieverem. Párování vyžaduje připojení sluchátek k PC.

SteelSeries Arctis 9 Wireless – prvotřídní univerzální headset
i Zdroj: PCTuning.cz

Na hlavní stránce najdete většinu možností nastavení. V levém sloupci nastavení se nachází zapínání DTS Headphone:X V2, tedy prostorového zvuku. K dispozici jsou zde tři nastavení prostorových profilů. Stereo profil pak slouží k simulaci nastavení zvuku v konkrétním prostředí. I zde si můžete vybrat ze tří profilů. Základní, malá místnost a velká místnost. Bass Enhancement slouží ke zvýraznění basů, Dialogue Enhancement zase ke zvýraznění dialogů ve hře. Ekvalizér skrývá čtyři přednastavené hodnoty, v režimu custom si jej můžete nastavit, jak uznáte za vhodné. V pravém sloupci se pak nachází tlačítko na otestování mikrofonu, nastavení hlasitosti mikrofonu a nastavení hlasitosti funkce Mic Sidetone, tedy funkce, kdy se ve sluchátkách během voice chatu sami slyšíte.

SteelSeries Arctis 9 Wireless – prvotřídní univerzální headset
i Zdroj: PCTuning.cz

Záložka settings je oproti záložce audio na nastavení poměrně skoupá. Lze zde nastavit pouze vypínání headsetu při neaktivitě a zapínaní bluetooth při zapnutí sluchátek. Pokud je ovšem bluetooth zapnutý a sluchátka připojena ke zdroji, tak se sama kvůli stále aktivnímu připojení ke zdroji nevypnou. Tuto možnost tedy doporučuji vypnout, pokud chcete funkci automatického vypnutí používat.

SteelSeries Arctis 9 Wireless – prvotřídní univerzální headset
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama