SteelSeries Arctis Nova Pro: headset stvořený pro náročné multiplatformní hráče
i Zdroj: SteelSeries
Herní příslušenství Článek SteelSeries Arctis Nova Pro: headset stvořený pro náročné multiplatformní hráče

SteelSeries Arctis Nova Pro: headset stvořený pro náročné multiplatformní hráče

David Jiránek

David Jiránek

18. 8. 2022 18:00 2

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Specifikace a obsah balení 3. Design a pohodlí 4. Zapojení a software 5. Zvuková kvalita 6. Závěr

Na pomezí herního high-endu a studiového modelu. SteelSeries ukázalo, jakým směrem se budou ubírat nové modely sluchátek Arctis. Jako prvního jsme se dočkali modelu Arctis Nova Pro, který bude patřit k vrcholu celé nabídky. Najde si headset se zvukovou kartou a vysokou cenou svoji cílovku?

Reklama

SteelSeries patří dlouhodobě k nejoblíbenějším značkám herního příslušenství. Dánská firma založená roku 2001 už přes dvě dekády nabízí příslušenství od myší přes sluchátka až po klávesnice. Ano, v portfoliu najdete i podložky pod myši, ovladače a drobné příslušenství k periferiím, ale to je vše. Ve světě Razeru, Asusu a dalších firem, které se na herní segment rovněž zaměřují, jde o výrobce s celkem úzkým spektrem produktů. Zatímco konkurence prodává vše od nábytku až po telefony, SteelSeries se soustředí jen na pár periferií, ale o to intenzivněji se jim věnuje. To je případem i námi testovaných sluchátek SteelSeries Arctis Nova Pro, prvního modelu ze série Nova.

SteelSeries Arctis Nova Pro: headset stvořený pro náročné multiplatformní hráče
i Zdroj: SteelSeries

V únoru letošního roku si kolega Miroslav Ježek zrecenzoval Artcis 7+ Wireless, do nedávna nejnovější model výrobce. Abych se přiznal, Arctis 7+ Wireless byly můj „daily driver“, tedy model, který jsem si během posledního půlroku dával na hlavu prakticky denně. Pluskový model byl lehkou evolucí a takovým náznakem, že SteelSeries příště přijde s něčím trochu jiným. To se právě stalo a na scénu přichází nový design v podobě modelu Nova.

Nová generace sluchátek

Arctis Nova Pro nahrazují v portfoliu SteelSeries dosavadní vrchol, headset Arctis Pro. Novinka stojí prakticky stejné peníze (drátová verze přesně stejně, bezdrátová o 10 euro více) a v oblasti připojení nabízí o něco lepší možnosti. V obou případech jde o highend v kategorii herních sluchátek, které nejlépe zní v kombinaci s dodávaným DACem. V případě Nova Pro si prošel GameDAC vylepšením a v balení tak potkáte plnohodnotnou druhou generaci.

Změn je samozřejmě více. Řadu Nova bude definovat nový design, který přináší například upravitelnou délku hlavového mostu (přímo mostu, nejen popruhu) nebo mikrofon, který při zasunutí lícuje s náušníky. Ergonomicky jde o krok dopředu, co ale zvuk?

Na úvod si projdeme porovnání s Arctis Pro, tedy minulým modelem.

SpecifikaceArctis ProNova Pro
DriveryNeodymiové 40mm
Frekvenční rozsah10 - 40 000 Hz
Citlivost102 dB SPL93 DB SPL
Impendance32 Ohm38 Ohm
MikrofonBidirectional noise-canceling
Rozsah mikrofonu100 - 10 000 Hz
Citlivost mikrofonu-38 dBV/Pa
Impendance mikrofonu2200 Ohm
DAC připojenímicro USB, optical, line out, telefon2× USB-C, line in, line out, sluchátka
DAC audio formátaž 96 kHz, 24 bit
DAC frekvenční rozsah5 - 40 000 Hz
Signal to Noise Ratio109 dB111 dB

Změny jsou podle tabulky kosmetické. Nenechte se ovšem zmást, Acrtis Nova Pro není „pluskový“ model a lehkou evolucí, ale pořádný nástupce. Proč tento názor zastávám, si rozebereme v dalších kapitolách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama