SteelSeries Arctis Nova Pro: headset stvořený pro náročné multiplatformní hráče
i Zdroj: SteelSeries
Herní příslušenství Článek SteelSeries Arctis Nova Pro: headset stvořený pro náročné multiplatformní hráče

SteelSeries Arctis Nova Pro: headset stvořený pro náročné multiplatformní hráče | Kapitola 2

David Jiránek

David Jiránek

18. 8. 2022 18:00 2

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Specifikace a obsah balení 3. Design a pohodlí 4. Zapojení a software 5. Zvuková kvalita 6. Závěr

Na pomezí herního high-endu a studiového modelu. SteelSeries ukázalo, jakým směrem se budou ubírat nové modely sluchátek Arctis. Jako prvního jsme se dočkali modelu Arctis Nova Pro, který bude patřit k vrcholu celé nabídky. Najde si headset se zvukovou kartou a vysokou cenou svoji cílovku?

Reklama

Specifikace

Porovnání s předchůdcem jsme si dali v první kapitole, nyní je čas se podívat na Acrtis Nova Pro úplně podrobně. S čím máme tedy čest, než si rozbalíme krabici v krabici?

Základem je GameDAC Gen 2 (ESS Sabre 9218PQ40 Quad-DAC), o němž výrobce říká, že zajišťuje o 78 % čistší signál oproti první generaci s nízkou úrovní pokřivení zvuku. DAC obdržel certifikaci Hi-Res Audio s až 50násobkem detailů oproti konkurenci využívající přenos zvuku při 48kHz/16bit. DAC dokáže pracovat na frekvencích 5–40 000 Hz a SNR (signal-to-noise ratio) je 111 dB.

V praxi je hlavní, že je DAC vybavený na zadní straně čtveřicí konektorů. Dva porty USB-C slouží k připojení PC/konzole, audio in a out potom například k propojení s reproduktory nebo mikrofonem. Poslední 3,5mm jack pak slouží k zapojení reproduktorů.

Samotná sluchátka nabízejí 40mm neodymové drivery schopné reprodukovat frekvence od 10 do 40 000 Hz. Impendance sluchátek je 38 Ohmů a citlivost 93 dBSPL. Zabudovaný mikrofon je dvousměrný a filtruje tak okolní zvuky. Jde o ClearCast druhé generace schopný zachytávat frekvence v rozmezí 100–10 000 Hz. Citlivost je -38 dBV/Pa a impendance 2200 Ohmů. 

Obsah balení

Specifikace máme za sebou, jdeme rozbalovat. Krabice se sluchátky mi dorazila v krabici, která byla v další krabici. Nicméně na fotkách nakonec uvidíte jen obaly dva, totiž ty od SteelSeries. Ten větší, ikonicky oranžový, skrýval nejen sluchátka, ale také obrázkovou brožuru s designem sluchátek. Je vidět, že si SteelSeries na sluchátkách a jejich vzhledu dalo záležet. Vzhledem se totiž společnost právem pyšní.

V balení kromě krabice se sluchátky nechybí obrázková brožura a poděkování od zakladatelů.
i Zdroj: David Jiránek
V balení kromě krabice se sluchátky nechybí obrázková brožura a poděkování od zakladatelů.

Případným kupcům nebudu obsah stránek v brožuře ani poděkování prozrazovat. Jde o velmi hezký bonus za vrcholový model výrobce. Nyní už k samotnému rozbalování.

Takto vypadá všechno příslušenství, které ke sluchátkám dostanete.

SteelSeries Arctis Nova Pro: headset stvořený pro náročné multiplatformní hráče
i Zdroj: David Jiránek
  • Sluchátka s výsuvným mikrofonem.
  • Plyšový obal pro mikrofon.
  • 2× kabel USB-A na USB-C.
  • Kabel 3,5mm jack na 3,5mm jack.
  • Vak na sluchátka.
  • GameDAC
  • Krabičku s řadou příruček, zárukou atd.

Co mi v balení u takto drahých sluchátek opravdu chybělo, jsou náhradní náušníky. Možná jsem rozmazlený z HyperX Cloud, které stojí zlomek a na trhu už jsou snad dekádu, ale tento doplněk opravdu u takto drahého headsetu požaduju za nezbytnost. Náušníky jsou kožené a na webu SteelSeries je koupíte za 15 eur plus dopravu. Jiný materiál k dispozici není.

Také pásek přes hlavu najdete v balení jen jeden, s ním jsem ale nikdy problém neměl. Jeho uchycení oproti Arctisům doznalo změn, přesto pružnost a plocha zůstala zachována. Pohodlí šlo ještě o úroveň výše, ale o tom až později.

Jelikož se mikrofon zasouvá do skeletonu jednoho z náušníků takovým způsobem, že kopíruje elegantní tvar sluchátek, nelze ho zasunout s nasazenou pěnou. Tu budete muset vždy sundat, ale obejdete se i zcela bez ní.

Kde musím SteelSeries pochválit, je modulárnost. Všechny kabely využívají USB-C, DAC nepotřebuje přídavné napájení a sluchátka se propojují odpojitelným audio kabelem. Pokud vám délka některého kabelu nevyhovuje, zřejmě doma najdete jiný, vhodnější.

Na náušnících jsou magnetem upevněné krytky, které lze vyměnit. Zakoupit náhradní můžete opět na webu SteelSeries. Nicméně je znát, že tyto prvky customizace jsou zde zejména kvůli bezdrátového modelu. Pod kolečky se totiž skrývá vyměnitelná baterie, která zde samozřejmě chybí.

SteelSeries Arctis Nova Pro: headset stvořený pro náročné multiplatformní hráče
i Zdroj: David Jiránek

Projdeme si taky ovládací prvky. Levý náušník obsahuje plynule otočné kolečko pro regulaci hlasitosti a tlačítko pro vypnutí mikrofonu. Víc prvků na sluchátkách nehledejte. Je to logické, ve finále jde o „klasická“ sluchátka na 3,5mm jack.

Stejně tak nezdobí exteriér ani RGB podsvícení. Elegantní vzhled se k tomu ostatně nehodí a podsvícení by zde překřičelo ladné tvary náušníků i hlavového mostu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama