Strach a hnus věku digitálního: Jaké zlo přinesla technologie?
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Strach a hnus věku digitálního: Jaké zlo přinesla technologie?

Strach a hnus věku digitálního: Jaké zlo přinesla technologie? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 5. 2018 11:00 5

Seznam kapitol

1. Daň za pokrok 2. Vysavače peněz 3. Sami a v pasti 4. Vábení internetů
5. Svůj k svému 6. Po drátě krev neteče 7. Kastrace a pasivita

Původně jsem plánoval podumat nad zkázou a panikou, které přinesla právě nastupující direktiva GDPR, ale na to je ještě příliš brzy. Využiji ale této příležitosti k tomu, abych vznesl obecnou úvahu o tom, jak funguje strach a panika v digitálním věku.

Reklama

Online šikana

Každý, kdo začne aktivně vystupovat v online prostředí, musí očekávat negativní reakce, zamítavé reakce, výsměch a pohrdání. Děje se to úplně každému, protože v relativně anonymním prostředí, kde nehrozí přímá fyzická konfrontace, se šikanuje líp i těm, kteří by si to normálně netroufli.

Přesvědčování či stížnosti nepomůžou, jsou kontraproduktivní. Moje rada zní: Nekrmte trolly a počítejte s tím, že kdo vleze do dojo, dostane do huby. Nechcete snášet online šikanu? Tak to vypněte – nikdo není povinen obdivovat vaši tvorbu či tleskat vám jen proto, že existujete.

Samozřejmě – je třeba rozlišovat mezi neškodným trollingem, elaborovaným trollingem a pak tím zločinným. Ten zločinný je třeba nahlásit, u elaborovaného se naopak můžeme bavit. Klasickým příkladem elaborovaného trollingu je kanál Internet Historian, který si dělá legraci z různých aktivistů. Legendární je například operace He Will Not Divide Us, kde tlupa aktivistů z 4chan věnovala spoustu úsilí, aby Shia LaBeoufovi pokazili jeho uměleckou performanci. Je to celý seriál – a extrémně vychytaný. Neuvěřitelný je například díl, jak se podařilo lokalizovat vlajku He Will Not Divide Us, která měla vlát na protest v živém přenosu.

Jiný těžko uvěřitelný projekt je The Great iPhone Massacre, celá série hoaxů, které slibovaly lidem nabíjení iPhonů v mikrovlnce, vrtání skrytých jacků a tak podobně. Ano, spousta iPhonů nepříliš chytrých majitelů to odskákala – ale příště snad budou chytřejší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama