tagscanner-bic-na-chaos-v-hudebnim-archivu
Článek Tagscanner - bič na chaos v hudebním archívu

Tagscanner - bič na chaos v hudebním archívu | Kapitola 2

Jiří Vašek

Jiří Vašek

29. 4. 2005 00:00 13

Seznam kapitol

1. Trocha teorie - hudební formáty, ID3 tag, Freedb 2. Tagscanner v akci

Zapomeňte na naprostý chaos ve Vašich adresářích s hudbou, zdlouhavé hledání informací o albech, na různé verze ID3 tagů, různá jména souborů u každého alba, nebo zoufalé hledání Vaší oblíbené skladby. Představujeme Vám Tagscanner - totální řešení pro Vaše hudební soubory. Pomocí tohoto jednoduchého, ale funkcemi nabušeného software uklidíte svůj hudební archív pomocí několika kliků myši. A nejen to...

Reklama

První pohled

Tagscanner je freeware z dílny ruského programátora Sergeje Jerkova. Je přímo určen na správu většího množství hudebních souborů, ovšem jeho všestrannost jde mnohem dále a umožňuje použití prakticky na jakoukoliv práci s hudebními soubory - s výjimkou editace samotné hudby, Tagscanner opravdu není editor zvuku.

Sumář funkcí Tagscanneru:

  • Přejmenování souborů podle obsahu tagu
  • Editace tagů v souborech
  • Podpora formátů MP3, OGG, Musepack, Monkey’s Audio, FLAC, AAC, OptimFROG, SPEEX, WavePack
  • Podpora ID3 1.0 / 1.1 / 2.2 / 2.3 / 2.4 tags, APE v1 and v2, Vorbis tag
  • Podpora rozšířených funkcí z ID3v2
  • Generování tagů podle jmen složky nebo souborů
  • Konverze různých typů a verzí tagů
  • Konverze velikostí písmen v tagu
  • Import tagů z online databáze (podpora freedb)
  • Manuální hledání v online databázi (podpora freedb)
  • Podpora výrazů
  • Rekurzivní prohledávání podadresářů
  • Editor playlistů
  • Tvorba playlistů pro programy jako Winamp nebo Sonique
  • Export playlistů do HTML, XLS nebo CSV(např. pro MySQL)

Tagscanner běží na jakýchkoliv Windows od Windows 95 výše, jeho rychlost hodně závisí na rychlosti pevného disku a velikosti operační paměti, nicméně na sestavě s procesorem přes 1GHz a 512MB paměti běhá naprosto parádně.
Program obsahuje mimo jiné i český překlad (vybírá se v ne zrovna šťastně umístěném menu About/Settings klikem na otazník vpravo nahoře), nicméně český překlad mi přijde podivný, a také ze zvyku zde budu popisovat původní anglickou verzi. Ve stejném menu jako jazyk se nachází i poměrně důležitý přepínač Write Unicode data into ID3v2, který je z mě nepochopitelného důvodu standardně vypnutý. Doporučuji ho zapnout, vyhnete se problémům s diakritikou v některých programech.

Tag Editor

Tagscanner - bič na chaos v hudebním archívu
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato část programu slouží k úpravám tagů v jednotlivých souborech, toto se hodí pokud chcete provádět kosmetické změny pouze u některých souborů, případně pro kontrolu výsledků dávkového zpracování. Zde není moc co vysvětlovat, jen bych upozornil na dvě rolovací menu vpravo nahoře. V levém z nich volíte, který tag se aktuálně zobrazuje a ze kterého se čtou informace. A v pravém určujete, jaký tag se do souboru bude zapisovat. Tato nastavení fungují pokud editujete MP3 soubory, v případě OGG souborů není třeba nic nastavovat, protože Vorbis tag je jen jeden. Na této obrazovce můžete také ID3 tag ze souboru odstranit, což se může hodit, pokud je poškozený.

Music Renamer

Tagscanner - bič na chaos v hudebním archívu
i Zdroj: PCTuning.cz
Tagscanner - bič na chaos v hudebním archívu
i Zdroj: PCTuning.cz

Přejmenování souborů je užitečná funkce, pokud jsou Vaše soubory pojmenované třeba AudioTrack01.mp3, což nevypadá zrovna přehledně. Renamer čte tagy ze souborů a hromadně je přejmenovává podle zadaného výrazu (Worksheets). Například pro přejmenování souborů do tvaru 01 - nazevskladby.mp3 použijete výraz %7 - %2. Přejmenování umožňuje nastavit, jak se bude zacházet s mezerami (beze změn, převod na podtržítka nebo zpět, smazání), a také nastavit velká písmena (NeZměNěNO, všechna malá, VŠECHNA VELKÁ, Každé První Velké, Pouze první velké). Oříznutí názvu na maximální velikost CD ISO kvůli vypálení na CD je již jen drobnost. Před samotným přejmenováním je dobré použít funkci Preview pro náhled výsledku.

Tag Processor

Nejmocnější funkce Tagscanneru je dávkové zpracování souborů. Umožňuje vytvořit tag podle názvu souborů či adresářů, zkopírovat tag z jiné verze, nebo stáhnout informace o albu z internetové freedb databáze.

Tagscanner - bič na chaos v hudebním archívu
i Zdroj: PCTuning.cz

Generate tag from filename
Tato funkce opět s využitím výrazů tvoří tagy podle názvů souborů. Kromě stejného okna vzorců jako v Music Renameru si povšimněte nastavení Delimiters, čili oddělovačů. Zde nastavíte, podle čeho má Tagscanner rozpoznat jednotlivé úseky v názvu souborů. Oddělovače se zřejmě budou lišit album od alba, proto je třeba s nimi vždycky lehce laborovat abyste dosáhli žádaného výsledku. Mě osobně se osvědčilo použít jako oddělovače znaky "-~_(". Hodit se může i funkce Replace underscores with spaces, která nahradí podtržítka v názvech souborů mezerami. Samotné nastavení tvorby tagů závisí na tom, jak máte uspořádané soubory na pevném disku; pokud máte v souborech pořádek, tvorba tagů je jednodušší. Zde bych snad jen upozornil na možnost využít názvu aktuálního adresáře ve kterém jsou otevřené soubory i jeho nadřazeného adresáře. Opět je dobré před každou úpravou použít funkci Preview.
Které tagy chcete při tomto zpracování zapsat, rozhoduje opět rozbalovací menu vpravo nahoře.

Tagscanner - bič na chaos v hudebním archívu
i Zdroj: PCTuning.cz

Copy tag from other version
Pokud Vaše soubory již obsahují například ID3v1 tag a chcete jej zkopírovat do verze 2, máte možnost. Přepis tagu probíhá třemi možnými způsoby - existující tag může být přeskočen, zapsány jen chybějící informace, nebo tag může být kompletně přepsán.

Remove tag
Slouží k odstranění tagů u všech vybraných souborů.

Tagscanner - bič na chaos v hudebním archívu
i Zdroj: PCTuning.cz

Get album info from freedb
Získání informací z freedb funguje opět ve třech možných podobách. Buď můžete nechat Tagscanner automaticky vyhledat podobné záznamy v databázi, nebo ručně hledat konkrétní album, nebo hledat podle kódu alba. Pokud freedb najde Vaše album v databázi, zapíše se tag podobným způsobem jako při tvorbě podle názvu souborů.

List Maker

Tagscanner - bič na chaos v hudebním archívu
i Zdroj: PCTuning.cz

Tvůrce playlistů je spíše doplňková funkce, nicméně může se hodit. Můžete vytvářet playlisty ve formátu PLS nebo M3U (oba podporuje například Winamp), nebo ukládat playlist v textové podobě vhodné pro prohlížení. HTML formát je dobrý pro menší množství souborů, vygenerovaný soubor hezky vypadá, ale při větším množství souborů v listu je již neúnosně pomalý. Naopak XLS nebo nejlépe CSV formát je výborný pro zpracování libovolného počtu souborů, nehledě na to, že úsporný CSV formát je vhodný například pro import do SQL databáze. Pro úplnost bych ještě zmínil jednoduchý integrovaný přehrávač.

 

Závěr

Tagscanner je velmi užitečná utilita pro udržení pořádku ve Vašem hudebním archívu. Freeware produkt bez jakékoli reklamy s intuitivním uživatelským prostředím a jednomegabytovým instalačním balíčkem je jasná volba, zvláště pokud chcete udržovat pořádek na pevném disku nebo pokud v přehrávači používáte Knihovnu médií. V současné verzi 4.9 jsou již dávno vychytány chybky, které Tagscanner v minulosti měl a lze jej jen doporučit.

oficiální stránka programu,
stahujte zde (přímý odkaz) (1MB zip),
soupis rozdílů jednotlivých verzí

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama