Tak vypadá budoucnost hraní: superrychlý 240Hz OLED Asus PG27AQDM na zpomalených záběrech
i Zdroj: Asus.com
Monitory Článek Tak vypadá budoucnost hraní: superrychlý 240Hz OLED Asus PG27AQDM na zpomalených záběrech

Tak vypadá budoucnost hraní: superrychlý 240Hz OLED Asus PG27AQDM na zpomalených záběrech | Kapitola 5

Adam Vágner

Adam Vágner

27. 7. 2023 19:00 63

Seznam kapitol

1. OLED: Pro hráče to nejlepší, ale má i úskalí 2. Proč jen 1000 snímků za sekundu nestačí 3. Zkuste si to sami 4. UFO Test a 240 čtverců za sekundu
5. Pohyb kurzoru a skrolování textu 6. Máte také gumový monitor? 7. Testy, které nejsou pro fotosenzitivní epileptiky 8. Už je chápete?

Patříte k těm, kteří zastávají názor, že 240Hz panely jsou jen placebo? Že víc jak 120 Hz už není zapotřebí? Nebo vám snad stačí i 60 Hz? Nemusíte být zrovna hráči, abyste poznali rozdíl. Podíváme se detailně na to, v čem mají displeje OLED ultimátní výhodu proti tekutým krystalům.

Reklama

Když se občas s někým rafnu v diskuzích na téma „film je s 25 snímky za sekundu plynulý a 60 Hz musí stačit každému“, obvykle takovým lidem nějak nedokážu vysvětlit, že rychlý displej v desktopu poznáte pomalu lépe než v těch hrách. Následující testy jsou krásným příkladem toho, na čem je to vidět nejvíc.

Compare Frame Rates: Vertical Scrolling

Test „Srovnání snímkových frekvencí na vertikálně skrolujícím textu“ simuluje vertikální pohyb (skrolování) textu při různých obnovovacích frekvencích. Pochopitelně je nejlepší pustit si jej na displeji s vysokou obnovovací frekvencí – na 120Hz monitoru máte pak představu, o kolik hůře by byl text čitelný na běžném 60Hz panelu. 

V testu můžete měnit rychlost posunu a to, kolik sloupců budete srovnávat – vždy jde o zlomky snímkové frekvence. U klasických 60Hz displejů tak dostanete třeba polovičních 30 Hz, 20 Hz a 15 Hz.

Na videu se podíváme na srovnání 240Hz OLED a tří 60Hz LCD s různou intenzitou overdrive. U tohoto testu jsem prodloužil čas závěrky z 1/10 000 na 1/5 000 sekundy, aby byl text i podklad lépe vidět, u LCD je pak ještě mírně zvýšený jas kvůli jeho lehce vysvíceným LEDkám.

Asi netřeba pitvat, který text je čitelnější a proč. Ale i na tom 240Hz panelu není písmo dokonale ostré a trochu poskakuje, určitě se ale budete chytat lépe než na 60 Hz panelu LCD, který za textem ještě táhne světlou či tmavou šmouhu, či případně ještě tlačí ducha před sebou kvůli overdrive.

Phantom Array Effect – Mouse Arrow

Dalším z testů je „Stroboskopický efekt kurzoru myši / Fantomový efekt pole“. O co jde, tuší každý, kdo někdy zkusil udělat rychlé kolečko myší – namísto kurzorové šipky neuvidíte šmouhu jako v normálním životě, kurzor se před vašimi zraky okotí a místo toho zíráte na kolečko z deseti šipek.

V testu máte na výběr opět ze dvou až čtyř simulovaných frekvencí a můžete ještě změnit rychlost kurzoru.  Na pomalých monitorech vám bude možná připadat ostřejší při nižší snímkové frekvenci, ale je těžší jej sledovat a snadněji jej ztratíte, zejména pokud máte nastavenou vyšší citlivost myši. Vězte, že na OLEDu je mnohem ostřejší a nebudete mít problém ani s tím, že by se nějak moc rozpadal (i když i při těch 240Hz se dá s myší zamávat tak, že uvidíte hada z kurzorů za sebou). 

Na videu je pak vlevo nahoře záznam z OLEDu, kde je pod sebou 240Hz a simulovaný 120Hz kurzor, a kolem nich tři 60Hz a 30Hz kurzory na LCD s různou intenzitou overdrive.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama