Technologie NVIDIA pro notebooky s RTX – DLSS 3.5 a AI funkce
i Zdroj: NVIDIA
Mobilní zařízení Článek Technologie NVIDIA pro notebooky s RTX – DLSS 3.5 a AI funkce

Technologie NVIDIA pro notebooky s RTX – DLSS 3.5 a AI funkce

Z. Obermaier

Z. Obermaier

145

Seznam kapitol

1. Technologie pro RTX notebooky 2. DLSS, DLAA, Frame Generation, Ray Reconstruction 3. Testovací notebook 4. Výkon s DLSS 3.5 ve hře Alan Wake 2
5. Výkon s DLSS 3.5 ve hře The First Descendant 6. Technologie Ai pro RTX 7. Závěr

Další částí našeho letního speciálu o technologiích pro hráče od NVIDIA bude využití DLSS a dalších technologií na laptopových GPU GeForce RTX. V tomto segmentu je potenciál využití největší, jelikož GPU pro notebooky nejsou tak výkonná jako ta desktopová.

Reklama

Jsem si zcela jistý, že jste v posledním měsíci zaznamenali na našem webu, velkou řadu článků o technologiích NVIDIA pro hráče. Jaké to jsou, si jen bleskově shrneme v další kapitole. Myslím si ale, že budete souhlasit s tím, že všechny jsou určeny pro spíše slabší grafiky s rozumnější cenou, protože na GeForce RTX 4090 většinou máte dostatek hrubého výkonu a bez některých funkcí by se na ní dalo obejít.

A právě tím se dostáváme k notebookům, které ani v roce 2024 s nejsilnější notebookovou GeForce RTX 4090 nemají někde dostatek výkonu pro maximální vyuižití displejů s vysokou obnovovací frekvencí nebo s vysokým rozlišením. Právě u notebookových GPU jsou veškeré herní funkce strojového učení nejdůležitější a nejvíce je využijete.

Technologie NVIDIA pro notebooky s RTX – DLSS 3.5 a AI funkce
i Zdroj: PCTuning.cz

Na první pohled ideální notebookové GPU je GeForce RTX 4060, u níž je nejmenší výkonový rozdíl mezi mobilní a desktopovou verzí. Pro ni také hovoří příznivá cena mobilních počítačů s RTX 4060. U tohoto GPU se ale může sporadicky stát, že její výkon už nemusí stačit v hrubém výkonu, což se pak odráží v dopadu i na DLSS a další technologie.

Nakonec jsem pro test zvolil GeForce RTX 4070, která má o 20 procent v průměru vyšší výkon než GeForce RTX 4060. Většinou jde o výrazně dražší řešení, ne však vždy. Třeba model Acer Nitro 16 Obsidian stojí v těchto dnech s RTX 4060 i RTX 4070 stejně (32 000 Kč).

Na notebooku a laptopových GPU GeForce RTX ale využijete obvykle mnohem více technologií NVIDIA než jen ty herní kolem DLSS. Za zmínku určitě stojí NVIDIA Broadcast, povedený nástroj pro konferenční hovory a jiná vysílání. Vyzkoušíme také ChatRTX. Připomenout také musím urychlení renderingu a tvorby obsahu skrze GPU v různých aplikacích.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Sponzorovaný redakční článek

Autorem článku je redaktor našeho webu. Text reprezentuje názory autora, vychází z našich nezávislých testů a obsahuje výsledky našich měření. Mohl vzniknout díky finanční podpoře partnera. Děkujeme!

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama