Test čtyř desek Intel Z77 včetně měření termokamerou II. díl
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test čtyř desek Intel Z77 včetně měření termokamerou II. díl

Test čtyř desek Intel Z77 včetně měření termokamerou II. díl | Kapitola 10

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

19. 3. 2013 03:00 20

Seznam kapitol

1. ASRock Fatal1ty Z77 Performance – popis napájení a čipů 2. Asus P8Z77-V LE Plus – popis napájení a čipů 3. Gigabyte Z77X-D3H – popis napájení a čipů 4. MSI Z77A-GD55 – popis napájení a čipů 5. Testovací sestavy a metodika 6. Benchmarky I. 7. Benchmarky II.
8. Benchmarky III. 9. Spotřeba a Teploty 10. Měření termovizní kamerou – vzájemné porovnání 11. Měření termovizní kamerou – detaily desek 12. Přetaktování 13. Závěrečné hodnocení

A jdeme na to – včera jsme si představili čtveřici desek založených na chipsetu Intel Z77, dneska si je konečně ukážeme pod termokamerou. Nebudou samozřejmě chybět ani standardní testy, část o schopnostech přetaktování a celkové zhodnocení. Která deska z nejprodávanější střední třídy je ta nejlepší?

Reklama

Měření termovizí není zcela běžná záležitost a jsme moc rádi, že vám jako první magazín v ČR (a jeden z mála na světě) můžeme ukázat další základní desky z úplně jiného a komplexního pohledu. Do termovizí ještě nepronikl současný trend vysokých rozlišení, a tak se nedivte, že snímky mají menší kvalitu – jsou upscalované z rozměru 160 × 120 pixelů.

Test čtyř desek Intel Z77 včetně měření termokamerou II. díl
i Zdroj: PCTuning.cz

I přes malé rozlišení obsahuje v našem případě zachycený snímek neuvěřitelných 19200 naměřených hodnot teplot a má daleko větší vypovídající hodnotu než měření bezkontaktním teploměrem.

Testovací metodika

Ještě než se podíváme na teplotní mapy, tak by bylo vhodné zmínit metodiku testování. Pro srovnání kvality osazených komponent jsme se rozhodli demontovat chladiče z napájecích kaskád desek. Vzduchový chladič vyměnilo all-in-one vodní chlazení, které přikládá Intel ke svým výkonným procesorům.

Test čtyř desek Intel Z77 včetně měření termokamerou II. díl
i Zdroj: PCTuning.cz

Možná si také všimnete, že základní deska neležela přímo na stole, ale stála na distančních šroubcích. Po 30 minutách běhu se pořídily první „fotografie“ každé desky bez zátěže (idle). Po té byl spuštěn program OCCT s půl hodinovou zátěží (OCCT, 64bit, Large Data Set) a opětovně byly v jeho průběhu pořízeny další termosnímky.

Teplotní srovnání

U každého srovnávacího snímku pořízeného termovizí byl nastaven teplotní rozsah od 30 (černá barva) do 100 °C (bíla barva). Barevný přechod a odpovídající teploty najdete na stupnici níže. Pro porovnání jsme zařadili do obrázku i předem testované základní desky termovizí.

Test čtyř desek Intel Z77 včetně měření termokamerou II. díl
i Zdroj: PCTuning.cz

První termosnímek ukazuje desky bez zátěže. Lze z něj například snadno vypozorovat, že chladič PCH čipu nebo přídavné řadiče topí často daleko více, než samotné napájecí obvody procesoru. Stejně tak si můžete všimnou o něco vyšších teplot VRM obvodů na deskách od Asusu a MSI. Nicméně tento snímek toho zase tak moc neřekne – druhý pořízený v zátěži je mnohem zajímavější.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá fotografie (po najetí myší zobrazíte stav v idle) byla pořízena během plné zátěže programem OCCT a od prvního pohledu je jasné, že se všechny desky daleko více zahřívají. Pokud se zaměříme na teploty v oblasti napájení procesoru, tak si vůbec nejlépe vede deska od Gigabytu. Stejně tak si výrazně polepšil ASRock oproti předem testovanému modelu. Deska od MSI je na tom o něco lépe než její cenově níže postavený model. U Asusu je teplota více rozprostřená a nedochází k vyššímu bodovému zahřívání. Celá čtveřice testovaných desek prošla tímto testem bez fyzické újmy a hlavně snižování provozní frekvence procesoru s jeho základním nastavením (viz problémy s ASRock Z77 Pro 4 minule).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama