Test GeForce RTX 4090 Suprim X: To nejlepší na vzduchu od MSI
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek Test GeForce RTX 4090 Suprim X: To nejlepší na vzduchu od MSI

Test GeForce RTX 4090 Suprim X: To nejlepší na vzduchu od MSI | Kapitola 18

Adam Vágner

Adam Vágner

18. 10. 2022 09:54 25

Seznam kapitol

1. GeForce RTX 4090: představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. Testovací sestava, 3D Mark 5. Crysis 3 Remastered, Cyberpunk 2033 6. F1 22 7. Far Cry 6, GTA V 8. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 9. Witcher 3, World of Tanks
10. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark 11. Boost v F1 22 12. Boost v F1 22, BIOS Gaming 13. Boost v Metro Exodus 14. Boost v Metro Exodus, BIOS gaming 15. Boost ve World of Tanks 16. Boost ve World of Tanks, BIOS gaming 17. Spotřeba, teploty, hlučnost 18. Závěr

Extrémní čtyřslotový chladič, který si bez potíží poradí s extrémně výkonnou RTX 4090 s extrémní spotřebou. Jsou žravé karty, na kterých už z dálky poznáte, že čip pod chladičem pořádně zatápí, a karty, na kterých to znát není. RTX 4090 Suprim X patří do té druhé skupiny.

Reklama

Závěr

GeForce RTX 4090 Suprim X nabízí díky obrovskému chladiči špičkové provozní vlastnosti navzdory extrémní spotřebě, kterou výkonná RTX 4090 má. Stejně jako u RTX 4090 FE platí, že když chladič uslyšíte v akci, ani vás nenapadne, že by mohla karta mít takovou spotřebu, při pohledu na příkon nebudete věřit svému sluchu. I mezi podstatně úspornějšími kartami jsou tišší jen podobné prémiové modely.

I ta malá a úsporná RX 6500 XT, která je spolu se Suprim X na obrázku a má na čipu limit jen nějakých 75 W, je při ventilátorech na 2200 otáčkách za minutu a hlučnosti 42 dBA o dvě třídy horší.

Test GeForce RTX 4090 Suprim X: To nejlepší na vzduchu od MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlučnost kazí, jako u většiny opravdu tichých a výkonných karet, spíš cívky než ventilátory. Na to, že se karta pohybovala daleko za 400 W, to není zlé, slyšel jsem už mnohem ucvrlikanější karty se spotřebou o polovinu nižší, ale u tiché karty to otravuje a bylo je slyšet víc než u Founders Edition. Ale obecně platí, že se i v tomto ohledu karty mohou karty lišit kus od kusu a třeba máme u té FE větší štěstí.

Co mě zaráží, je vyšší spotřeba karty bez zátěže. Nevypadá to, že by byl problém s tím, že se karta ve 2D nepodtaktovává, jak má, ale příkon je z nějakého důvodu asi o 12 W vyšší, než by měl být. Malou zásluhu na tom asi má LEDkový cirkus, větší asi mohutná napájecí kaskáda. U karty s cenovkou přes padesát tisíc a běžným příkonem kolem 450 W, ke které je potřeba 250W procesor, nikoho 12W rozdíl nerozhodí, spíše jde o princip, proč by měla nicnedělající karta zbytečně žrát víc.

Cena by neměla být o mnoho vyšší než u RTX 4090 Founders edition, příplatek by v rámci dané kategorie byl adekvátní na znatelně lepší parametry chladiče. Vzhledem k tomu, že po první várce karet se navzdory extrémní ceně i v naší malé a chudé české zemičce jen zaprášilo a dostupnost RTX 4090 je nulová, si o doporučených cenách můžeme nechat jenom zdát, deset tisíc navrch proti RTX 4090 FE je standard u většiny modelů a víc není výjimkou. V tomto ohledu se ani RTX 4090 Suprim X neliší. To se hned pozná hospodářská krize.

Když to shrnu, je to karta se špičkovou konstrukcí, špičkovým výkonem, výrazně lepší efektivitou než minulá generace, po stránce hlučnosti a teplot se špičkovými provozními vlastnostmi, které překonávají převážnou většinu karet na trhu a karta s ještě větším potenciálem díky DLSS 3, s nímž se časem dostaneme i při nehratelných nastaveních na dostatečné snímkové frekvence, na něž bychom museli jinak čekat o jednu nebo dvě generace karet déle.

Bohužel je ale RTX 4090 také karta pro ty, co nemusejí řešit, kolik stojí. I těm majetnějším musím doporučit, aby raději ještě počkali na nějakou tu RTX 4080 Ti se stejným čipem, který bude trochu ořezaný, pokud chtějí podobný výkon za rozumnější cenu (tedy bude-li jaká). Ale dá se čekat, že když výrobci stáhnou peníze z těch nejnatešenějších, bude následovat.

MSI GeForce RTX 4090 Suprim X
KLADYZÁPORY
Spičkový výkonV idle vyšší spotřeba
V quiet mode v zátěži mimořádně tichá při nízkých teplotáchV zátěži je slyšet cívky víc než u RTX 4090 FE
24 GB pamětiVysoká spotřeba v zátěži, ale lepší efektivita než minulá generace
Extrémně výkonný chladič s obrovskou rezervouPower limit nižší než u GeForce Founders Edition
Konstrukce a výbava, včetně duálního BIOSuNevejde se do kompaktnějších skříní
Energetická efektivita proti kartám minulé generace 
podpora DLSS 2.x, DLSS 3 
Hrubě orientační cena s DPH: 56 000 Kč
Test GeForce RTX 4090 Suprim X: To nejlepší na vzduchu od MSI
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama