Test herní židle Corsair TC200: nejlepší židle v domě
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze Test herní židle Corsair TC200: nejlepší židle v domě

Test herní židle Corsair TC200: nejlepší židle v domě | Kapitola 5

Petr Kupský

Petr Kupský

3. 8. 2022 09:00 21

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Obsah balení 3. Montáž 4. Polohování 5. Hodnocení a závěr

Corsair koncem června uvedl na trh herní židli, při jejíž vývoji naslouchal zpětné vazbě uživatelů svých starších produktů. TC200 by tak měla poskytnout veškeré požadované vlastnosti, zejména pohodlí, atraktivní vzhled, kvalitní konstrukci a materiály. Novinku provází troufalý slogan „The Best Seat in the House“. Může se TC200 skutečně stát nejlepším posezením i ve vašem domě?

Reklama

V této kapitole se pokusím shrnout své pocity z prozatím jen několikadenního používání herní židle Corsair TC200. Musím předeslat, že osobně preferuji židle, křesla a sedací soupravy z pravé kůže. Nemám také žádný problém s užíváním koženého interiéru svého vozu, ať už je zima, nebo vedro. Nepociťuji obecně žádné zásadní problémy s chladem nebo pocením při kontaktu s koženým povrchem. Mám naopak pocit, že kožený povrch se většinou dobře přizpůsobuje teplotě povrchu mého těla. Proto jsem si také řekl o koženkové provedení testované židle.

V případě herní židle Corsair TC200 v provedení Plush Leatherette – Light Grey/White se tedy jedná o potah z umělé kůže u něhož lze očekávat horší vlastnosti, než jaké nám poskytne pravá kůže. Přesto mám z posezení na této židli velmi dobrý pocit. Koženka je samozřejmě neprodyšná, což lze cítit u vnějších ploch stehen přitisknutým k bočnicím sedáku. Děrované plochy uprostřed sedáku a opěradla situaci o něco zlepšují, ale v horkém počasí je nutné se občas na židli pohnout, aby se mohla případná vlhkost průběžně odpařovat. Pěnová výplň židle patrně nezajistí dostatečné odvětrání. Kdo se tedy příliš potí, ať se raději orientuje na variantu TC200 s látkovým potahem.

Povrch šedivé koženky je hladký s jemným dekorem kůže, na dotek velmi příjemný a těžko rozeznatelný od pravé kůže. Pruhy z bílé koženky připomínají svou strukturou velmi jemnou Alcantaru. Dílenské zpracování čalounění židle lze označit za velmi kvalitní. Švy jsou pravidelné a exponované okraje v místech napnutí potahu jsou vyztužené ocelovými pruty. Pěnová výplň sedáku a opěradla je dostatečně tvrdá pro dlouhodobé sezení s trvalou podporou těla.

Test herní židle Corsair TC200: nejlepší židle v domě
i Zdroj: PCTuning.cz

Velmi příjemný povrch, podobný jemnému semiši, najdeme na polštářku pro podpěru hlavy a krční páteře. Výrobce uvádí jako výplň paměťovou pěnu, ale já jsem zde příliš výrazný paměťový efekt nepozoroval. Po zmáčknutí je sice znát, že zde je určité zpomalení při návratu do původního tvaru, ale jsem zvyklý na citelně pomalejší návrat. Může za to zřejmě docela tvrdá pěna, která se pouhou vahou hlavy hlouběji nezmáčkne. Ale to je spíše dobře, neboť polštářek má hlavu s páteří primárně podepírat. Pocitově bych jej přirovnal k silně nafouknutému cestovnímu polštářku (taková ta podkova) a je to bezesporu nejlépe fungující polštářek, který jsem si u pracovní židle kdy vyzkoušel.

Test herní židle Corsair TC200: nejlepší židle v domě
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud polštářek upevníme skrze otvory v opěradle, bude se nacházet ve výšce cca 50 cm nad sedákem. Upevnění pomocí pružného pásku pak umožňuje výškový posun v rozmezí několika centimetrů. Na testovací osobě (mé manželce) jsem si ověřil, že v tomto případě bude s výškou polštářku nejvíce spokojen uživatel s výškou okolo 165 cm. Já měl polštářek pod lopatkami. Své krční páteři jsem mohl ulevit až po přemístění polštářku na vrchol opěradla.

Test herní židle Corsair TC200: nejlepší židle v domě
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě se krátce pozastavím u opěrek pro lokty. Při pohledu na fotografie opěrek s výrazně strukturovaným povrchem jsem měl obavy, že po několikahodinové práci budu mít ten vzorek vyražený do loktů. Avšak nic dramatického se nekonalo. Ten vzorek je lehce cítit hlavně při pohybu loktů po povrchu opěrek, ale při opření jsem jej již nevnímal. Vzorek by měl omezit přilepení lokte k opěrce, ale v případě zpoceného lokte to příliš nefunguje. Zde to bude ale dost subjektivní záležitost, neboť každý má jinak citlivou pokožku.

Povrch opěrek je vyroben z měkčeného plastu, který známe z palubních desek automobilů střední třídy. Jsou tedy poměrně tvrdé na to, abychom se do nich loktem hlouběji zabořili. Měkčený plast nepřenáší účinně teplo, takže opěrky jsou pocitově na omak příjemně hřejivé. Osobně jsem s nimi i pro dlouhotrvající sezení docela spokojený, i když bych uvítal, kdyby byly ještě o něco měkčí.

Test herní židle Corsair TC200: nejlepší židle v domě
i Zdroj: PCTuning.cz

K celkové konstrukci herní židle Corsair TC200 bych řekl, že působí velmi solidním dojmem. Pohyby v jakýchkoliv směrech nejsou prozatím doprovázeny žádným vrzáním, vůle ve spojení dílčích prvků jsou minimální, dokonce ani opěrky rukou se příliš neviklají, byť určitou konstrukční vůli samozřejmě mají. Posezení hodnotím jako velmi příjemné, zejména pro delší časové úseky.

Test herní židle Corsair TC200: nejlepší židle v domě
i Zdroj: PCTuning.cz

Za určitý nedostatek konstrukce židle považuji absenci polohovatelné opěrky beder. Opěradlo má sice poměrně dobře tvarovanou pevně zabudovanou bederní podpěru, ale já bych pro delší sezení uvítal možnost občasného zvýšení tlaku v oblasti beder. Lze to sice řešit přídavným polštářkem, ale to není pro mne zrovna ideální, neboť je to opět jen jediná pevně daná poloha. Navíc není snadné nalézt polštářek o ideální velikosti a tuhosti.

Test herní židle Corsair TC200: nejlepší židle v domě
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče pořizovací ceny, tak pro Evropu je výrobcem doporučena ve výši 389,99 eur, což aktuálně vychází na částku 9580 Kč. Jedná se o jednotnou cenu pro všechny materiálové a barevné varianty herní židle TC200. Pokud tuto cenu porovnám s částkami, za něž se na našem trhu prodávají starší modely herních židlí Corsair, tak po posouzení vlastností této židle docházím k závěru, že se jedná o cenu adekvátní.

Test herní židle Corsair TC200: nejlepší židle v domě
i Zdroj: PCTuning.cz

Na konci recenze se ještě vrátím k troufalému tvrzení výrobce, že TC200 bude naší nejlepší židlí v domě. Pokud nebudu brát ohled na kožená sedadla v autě, tak u mě v domě ten slogan skutečně platí. Žádnou lepší židli zde skutečně nemám.

Za zapůjčení herní židle do testu děkujeme společnosti Corsair.

Test herní židle Corsair TC200: nejlepší židle v domě
i Zdroj: PCTuning.cz
Corsair TC200 Gaming Chair

Verdikt

Corsair s TC200 zjevně vyrobil svou nejlepší herní židli, která se skutečně může stát tou nejlepší židlí i ve vašem domě. Je velmi pohledná, pohodlná, dílenské zpracování má prvotřídní, zvolené materiály působí kvalitně a jsou příjemné na dotyk, masivní ocelová konstrukce nevydává žádné pazvuky, možnosti polohování vyhoví většině uživatelům a většině situací. K dokonalosti mně chyběla hlavně možnost uzamčení náklonu židle ve více polohách, za což bych jinak přidal body a udělil zlatou medaili. Sedí se mi na ní královsky.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Kvalitní zpracování a materiály; pohledný design
Pevná ocelová konstrukce; ocelová podnož
Snadná a bezproblémová montáž
Výběr mezi látkovým a koženkovým potahem; dvě barevné varianty
Příjemná umělá kůže, v exponovaných místech odvětraná děrováním
Zdvih sedáku 120 mm; úhel sklopení opěradla 90 – 180°
Ocelová páka pro nastavení sklonu opěradla; precizní mechanismus sklápění
4D loketní opěrky
Polštářek pod hlavu s příjemným semišovým povrchem
75mm zdvojená kolečka s pěkným designem
Možnost uzamčení náklonu židle pouze ve vodorovné poloze
Pevná bederní opěrka bez možnosti polohování nemusí vyhovovat všem
Automatické zamykání koleček komplikuje posun nezatížené židle na koberci
Absence papírové uživatelské příručky

Udělené ocenění

PCTuning silver

PCTuning Silver Award, červenec 2022, pro Corsair TC200 Gaming Chair, za vesměs kvalitní, pohodlnou a pohlednou herní židli

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama