Test luxusních ebook čteček v čele s novým PocketBook Sense
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Test luxusních ebook čteček v čele s novým PocketBook Sense

Test luxusních ebook čteček v čele s novým PocketBook Sense | Kapitola 10

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

10. 6. 2015 03:00 14

Seznam kapitol

1. To nejlepší v e-čtení 2. PocketBook 630 Sense – zevnejšek 3. PocketBook 630 Sense – vnitřní výbava 4. PocketBook 630 Sense – menu a čtení 5. Energy Sistem eReader Pro – vnější pohled 6. Energy Sistem eReader Pro – hardware 7. Enrgy Sitem eReader Pro – prostředí menu a čtení 8. Kobo Aura HD – představení
9. Kobo Aura HD – hardware 10. Kobo Aura HD – prostředí menu a čtení 11. PocketBook 650 Ultra – představení 12. PocketBook 650 Ultra – hardwarová výbava 13. PocketBook 650 Ultra – software, čtení a focení 14. Podporované formáty a krátké resumé 15. Závěrečné shrnutí

Pokud patříte mezi vášnivé čtenáře a sháníte kvalitní čtečku elektronických knih, která je použitelná i v noci, je dnešní recenze určena právě vám. Představíme si totiž ty nejlepší čtečky od značek PocketBook, Energy Sistem a Kobo dostupné na našem trhu. Současně se seznámíme s horkou novinkou v podobě čtečky PocketBook 630 Sense.

Reklama

Když se prokoušeme registrací a přihlášením k účtu Kobo a přes základní nastavení, dostaneme se do úvodního menu. To je poměrně jednoduché a tvoří ho z většiny dlaždice, pomocí nichž se můžeme dostat do dalších podmenu. Vrchní část úvodní obrazovky patří informačnímu panelu, na němž najdeme ikonu jasu nasvícení, kterou když aktivujeme, můžeme regulovat jeho intenzitu. Vedle se nachází také ikona Wi-Fi. Nechybí zde ani indikátor stavu baterie. Klepnutím do levého vrchního rohu vyjede kompletním menu, pomocí něhož se můžeme dostat také do nápovědy a do nastavení.

Test luxusních ebook čteček v čele s novým PocketBook Sense
i Zdroj: PCTuning.cz

V nastavení najdeme řady běžných prvků pro nastavení účtu, data a času, jazyka (čeština zde chybí), synchronizace s účty, nastavení automatického vypínání či usínání, nastavení čtení a knihoven a v neposlední řadě zde najdeme také tzv. "Beta Features", což jsou aplikace jako webový prohlížeč, kreslení či hry sudoku a unblock it. Nejpodstatnější nastavení lze provádět v položkách nastavení čtení a knihovny. V nastavení čtení si můžeme přizpůsobit různé prvky jako je například, na jakou část displeje musíte klepnout, abyste otočili stránku. Dále zde můžeme nastavit, jak často se bude obnovovat displej, aby zmizeli "duchové" minulých stránek, kteří jsou v případě Kobo Aura HD velice výrazní. Nastavit lze můžeme také číslování stránek a indikaci postupu v knize. V nastavení knihovny si lze vybrat například to, zda se budou zobrazovat pouze stažené knihy, nebo zda se mají u jednotlivých titulů zobrazovat obrázky titulní stránky.

Test luxusních ebook čteček v čele s novým PocketBook Sense
i Zdroj: PCTuning.cz

Když se vrátíme zpět do úvodní obrazovky. Můžeme zde vidět řadu dlaždic, kterými se dostaneme například na 50 nejvíc prodávaných titulů v obchodě Kobo, ke knižním novinkám atp. Kobo nicméně nenabízí české ani do češtiny přeložené tituly a ty si tak budeme muset kupovat prostřednictvím webového prohlížeče nebo přes PC či notebook. Jedna dlaždice v úvodním menu je také určena k zobrazení v současnosti čtené knihy. Další důležité položky se nachází na spodním panelu úvodní obrazovky. Zde jsou odkazy na tři prvky – knihovnu, obchod a "extras", které zahrnují statistiky čtení, slovník a dosažené úspěchy. Pro nás je samozřejmě nejdůležitější menu "Library". Po kliknutí na knihovnu se objeví vyskakovací podmenu, v němž si můžeme vybrat buď knihy, kolekce, články či preview.

Test luxusních ebook čteček v čele s novým PocketBook Sense
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejdůležitější je samozřejmě samotná knihovna "Books", která je v základu prázdná. Po přidání knih se zobrazí seznam, v němž jsou knihy řazeny pod sebe. Přepnout pak lze také na druhé zobrazení, v němž nejsou knihy řazeny v seznamu, ale vedle sebe v podobě titulních stran. Knihy lze samozřejmě také třídit a filtrovat. Zobrazit lze všechny knihy, knihy přečtené, rozečtené a ještě nerozečtené. Filtrovat můžeme podle nejnovějších titulů, názvů, autora, velikosti souboru a typu souboru.

Test luxusních ebook čteček v čele s novým PocketBook Sense
i Zdroj: PCTuning.cz

Čtečka si mistrně poradí s knihami formátu ePUB a také se soubory PDF, které bohužel nejdou přeformátovat a tudíž nejde měnit velikost písma, ale pouze text přibližovat. V nastavení čtení pak lze kromě zoomování také text roztáhnout do okrajů nebo změnit orientaci na ležato.

Test luxusních ebook čteček v čele s novým PocketBook Sense
i Zdroj: PCTuning.cz

U knih formátu ePUB jsou možnosti samozřejmě mnohem širší. Nastavit zde můžeme typ písma, velikost písma, řádkování a velikost okrajů. Změnit pak můžeme i zarovnání vlevo či do bloku. Pomocí vyjíždějícího menu můžeme také uložit záložku, hledat v knize dle slova nebo fráze nebo vstoupit do slovníku. Zde možnosti úpravy textu končí. Na čtení formátů PDB bohužel musíme zapomenout, stejně jako na wordovské dokument doc.

Test luxusních ebook čteček v čele s novým PocketBook Sense
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama