Test luxusních ebook čteček v čele s novým PocketBook Sense
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Test luxusních ebook čteček v čele s novým PocketBook Sense

Test luxusních ebook čteček v čele s novým PocketBook Sense | Kapitola 6

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

10. 6. 2015 03:00 14

Seznam kapitol

1. To nejlepší v e-čtení 2. PocketBook 630 Sense – zevnejšek 3. PocketBook 630 Sense – vnitřní výbava 4. PocketBook 630 Sense – menu a čtení 5. Energy Sistem eReader Pro – vnější pohled 6. Energy Sistem eReader Pro – hardware 7. Enrgy Sitem eReader Pro – prostředí menu a čtení 8. Kobo Aura HD – představení
9. Kobo Aura HD – hardware 10. Kobo Aura HD – prostředí menu a čtení 11. PocketBook 650 Ultra – představení 12. PocketBook 650 Ultra – hardwarová výbava 13. PocketBook 650 Ultra – software, čtení a focení 14. Podporované formáty a krátké resumé 15. Závěrečné shrnutí

Pokud patříte mezi vášnivé čtenáře a sháníte kvalitní čtečku elektronických knih, která je použitelná i v noci, je dnešní recenze určena právě vám. Představíme si totiž ty nejlepší čtečky od značek PocketBook, Energy Sistem a Kobo dostupné na našem trhu. Současně se seznámíme s horkou novinkou v podobě čtečky PocketBook 630 Sense.

Reklama

Energy Sistem jde se svojí čtečkou eReader Pro zcela jinou cestou než konkurence, a to jak po stránce předinstalovaného operačního systému, který je samozřejmě přizpůsobený ke čtení, tak po stránce hardwaru. Displej zařízení je opět 6" s rozlišením 1024 × 758 obrazových bodů, čímž je zajištěna jemnost 212 ppi. Jedná se o e-ink displej, který zvládne zobrazit 16 odstínů šedi a je dotykový. Displej je matný s antireflexní úpravou. Už na dotek je znát, že vrchní sklo displeje je hrubší než u většiny konkurenčních výrobků. Nechybí u něho samozřejmě ani nasvícení, které však není zdaleka tak pravidelné jako u PocketBook Sense.

Test luxusních ebook čteček v čele s novým PocketBook Sense
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož je čtečka založená na operačním systému Android, byl ji výrobce nucen vybavit (na poměry čteček) poměrně výkonným procesorem. Jedná se o SoC (nejspíše Rockchip RK2729) využívající dvě procesorová jádra ARM Cortex A9 s taktem 1 GHz. Procesoru sekunduje 512 MB operačních pamětí. Roli vnitřního úložiště opět zaujímá NAND flash paměťový čip s celkovou kapacitou 8 GB. Z nich je uživateli v základu k dispozici přibližně 5,5 GB, což je opět dostatečný prostor pro tisíce knižních titulů. V případě nutnosti lze však integrované úložiště doplnit ještě o microSD kartu s kapacitou až 64 GB.

Test luxusních ebook čteček v čele s novým PocketBook Sense
i Zdroj: PCTuning.cz

Vzhledem k této vnitřní výbavě a celkem nenažranému operačnímu systému musel výrobce sáhnout po akumulátoru s kapacitou 2800mAh. I tak se však čtečka vybíjí oproti konkurenčním produktům výrazně rychleji a to zejména při zapnutém připojení Wi-Fi a nasvícení displeje. To lze samozřejmě také regulovat. Výrobce na svých stránkách uvádí výdrž kolem 2 měsíců na jedno nabití, pokud si čtete pouze půl hodiny denně bez nasvícení a s vypnutou Wi-Fi. Problém nastává, pokud čtečku vůbec nevypínáte, ale pouze uspáváte. V tom případě se čtečka zvládne vybít klidně za dva dny, podobně jako tablety.

Test luxusních ebook čteček v čele s novým PocketBook Sense
i Zdroj: PCTuning.cz

EReader Pro je obecně celkem nenažraný, neboť funguje v podstatě jako tablet s e-ink displejem. Má dokonce předinstalovaný operační systém Android, jehož výhodou je, že čtečka podporuje značnou řadu formátů. Které to přesně jsou, si povíme v dalších kapitolách. Obecně je menu poměrně přehledné a ani laici by s ním neměli mít problém. Vše je totiž na jedné paletě. Zmatečná situace nenastává ani v knihovně, si můžete jednotlivé tituly či složky filtrovat. Filtrovat můžeme podle autorů, žánrů, složek, formátů či sérií, popřípadě můžeme nechat zobrazit všechny knihy. Řadit je pak můžeme podle data otevření, data přidání, názvu nebo podle autora.

Test luxusních ebook čteček v čele s novým PocketBook Sense
i Zdroj: PCTuning.cz


Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama