Test nejlevnějších autokamer: budou vám stačit?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test nejlevnějších autokamer: budou vám stačit?

Test nejlevnějších autokamer: budou vám stačit? | Kapitola 5

Daniel Wojtěch

Daniel Wojtěch

9. 4. 2014 02:45 16

Seznam kapitol

1. Představení 2. Genius DVR-HD550 3. Genius DVR-535 4. Gembird DCAM-003 HD
5. DVR Camera Recorder G1W 6. Záběry ze dne 7. Záběry z noci 8. Závěr

Máte omezený rozpočet, nebo chcete pořídit zprvu levnější kamerku na zkoušku? V testech autokamer se budeme věnovat i levnějším výrobkům. Dnes se podíváme na čtveřicí Genius DVR-535, Genius DVR-HD550, Gembird DCAM-003 HD a populárního levného „zázraku“ z eBay a Amazonu s plným HD rozlišením – G1W.

Reklama

Říkáte si, že jsem v názvu opomněl na výrobce? Není tomu tak. Reagovali jsme na komentář jednoho našeho čtenáře, který v recenzi kamer s pořizovací cenou okolo 3000 Kč oponoval tím, že kamerka nesoucí název G1W, k zakoupení na eBay do 1000 Kč, strčí všechny testované hravě do kapsy. Náš hodný šéfredaktor do ní zainvestoval a z eBaye ji objednal.

Konkrétního výrobce téhle kamerky se mi nepodařilo dohledat. Z toho důvodu je hračka udělat při výběru chybu a koupit nějaký čínský „šmejd“. Barevných verzí je hned několik a ani tímto způsobem nelze rozeznat, zda se jedná o padělek nebo „originál“. Nejdůležitějším kritériem však zůstává, aby kamerka byla vybavena čipem od Novateku NT96650, což v mnoha nabídkách je uvedeno, ale věřte tomu.

V našem případě se video moc nepodobalo tomu, co najdete v pochvalných ukázkách a recenzích. Obraz je mnohem méně ostrý, také rozlišení (snímače) se nezdá být tak vysoké, a jiný je zřejmě i úhel záběru. Takže jde zřejmě o levnější napodobeninu s jinými vnitřnostmi.

Test nejlevnějších autokamer: budou vám stačit?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako jediná z testu dokáže natáčet ve FullHD rozlišení a spolu s DVR-535 nabízí slušné provedení a kompaktní rozměry. Není vůbec problém schovat ji za zrcátko, jen škoda, že já mám na vrchu skla takové vroubkované stínítko, na němž přísavka nedrží.

Test nejlevnějších autokamer: budou vám stačit?
i Zdroj: PCTuning.cz

V balení se opět ukrývá základní příslušenství, které je pro provoz kamerky nezbytné. Napájecí adaptér je trochu větší, ale má dostatečně dlouhý kabel. Konstrukce je sama o sobě pevná a i s držákem tvoří vcelku pevný celek. Jen je možné, že se při častém sundávání ošoupe zámek držáku a po čase nebude držet jak má.

Pochválit určitě musím SW, který je přehledný, ač bez českého jazyka a to, že všechna důležitá tlačítka má umístěná vedle displeje. Ovladatelnost je tedy na dobré úrovni. Díky bohu, že se paměťová karta nemusí kvůli každému přetažení videa do počítače vyndávat, jako v případě Geniusu. Zde ji bez pomoci něčeho stejně velikého, jako je samotná karta (např. nehty přítelkyně) nevycvaknete a ani nezacvaknete.

Zkušenosti z provozu

Hned při instalaci v autě se mi nezamlouval držák, který je stejný jako v případě Geniusu, ale při otáčení v horizontální ose neklade téměř žádný odpor. Při nechtěném kontaktu se snadno pootočí a vy musíte kamerku znova namířit.

Určitě nepřijdete o možnost ochrany videí, které se při přepisu karty nesmažou. Buď si ji zapnete manuálně a nebo si nastavíte citlivost G-Sensoru a ten sám uzná za vhodné kdy videa ukládat.

A nakonec dvě neblahé zkušenosti. Ač se může zprvu zdát, že LED oslňuje, tak v praxi svítí velice málo, ale to je klasika téměř u každé kamery. Druhou věcí je, že kamerka ostřila převážně na sklo a pozadí, to nejdůležitější je rozmazané.  

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama