Test Sapphire R7 360 NITRO: vstupenka do herního světa
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test Sapphire R7 360 NITRO: vstupenka do herního světa

Test Sapphire R7 360 NITRO: vstupenka do herního světa | Kapitola 19

Adam Vágner

Adam Vágner

21. 1. 2016 20:00 29

Seznam kapitol

1. Radeon R7 360 2. Detaily, chladič, konektory 3. Testovací sestava 4. Aliens vs. Predator Benchmark 5. Battlefield 4 6. Bioshock: Infinite, Cliffs of Dover 7. Crysis 3 8. Grid 2 9. Metro: Last Light 10. World of Tanks 9.1
11. Boost u Sapphire R7 360: Aliens vs. Predator 12. Boost u Sapphire R7 360: Bioshock Infinite 13. Boost u Sapphire R7 360: Crysis 14. Teploty 15. Chování ventilátorů 16. Hlučnost 17. Spotřeba, poměr výkon/watt 18. Cena, průměrný výkon, poměr cena/výkon 19. Závěrečné shrnutí

U testů highendových komponent si pravidelně stěžujete, že chcete i hardware pro normální lidi. Snad vás tedy potěšíme testem z opačné strany nabídky – Radeon R7 360 je nejslabším a nejlevnějším modelem z nové třístovkové řady Radeonů. Podíváme se na model z cenově nejvýhodnějších – R7 360 Nitro od Sapphire.

Reklama

Radeon R7 360 je takovým základem pro hraní. Navýšení kapacity pamětí na 2 GB považuju za rozumnou volbu, od té doby, co začaly být ve hrách populární hi-res textury optimalizované na rozlišení 4K už jsou 2 GB paměti v podstatě nezbytným minimem (a to i ve full HD rozlišení) – hry nemají problém ty dvě giga paměti „zaplácnout“.

Co se výkonu týče, je slabý, ale stačí a odpovídá ceně – z hlediska poměru výkon/watt karta nevyniká ani v dobrém, ani ve špatném slova smyslu. Dostanete to, zač si zaplatíte. Prakticky ve všech hrách budete muset i v plném HD rozlišení sahat hlouběji do nastavení detailů, abyste si zahráli na akceptovatelných 40 fps (a více), ale jen v málokteré budete muset jít vysloveně na doraz a na minimum.

Vyšší hlučnost v zátěži je daní za jednoduchý pasiv, a ten je zase poplatný nízké ceně karty. Pozitivní je aspoň to, že výrobce dobře vyladil regulaci ventilátoru a tak není karta hlučná zbytečně moc, a opravdu jen když je čipu horko.

Ve srovnání vám určitě chybí GeForce GTX 750 Ti, kterou mám na PC Tuningu bohužel otestovanou už jen na hodně vousatých ovladačích. Oproti běžným nereferenčním modelům se rozdíl ve výkonu R7 360 a GTX 750 Ti pohybuje obvykle mezi 10-20 % ve prospěch GeForce, cena těchto karet je obecně o nějaké 2–3 stovky vyšší než u Radeonů, a tak je na tom s poměrem cena/výkon Radeon o malinko hůře, ale rozdíl není nikterak dramatický. Dá se říct, že nárůst výkonu u GeForce odpovídá tomu, co za kartu připlatíte.

Rozdíl ve spotřebě není s ohledem na malou spotřebu obou konkurenčních karet také nijak dramatický – Radeon je v praxi asi o 25 W žravější (což při nižším výkonu znamená horší poměr výkon/watt). V praxi vás 25 W navíc (a ještě jen v zátěži) asi pálit nebude, pokud nehrajete šestnáct hodin denně. Ale kdo takový si koupí kartu z nižší třídy, že.

Pokud nemusíte škudlit vysloveně každou stokorunu, určitě vám doporučím to málo připlatit na výkonnější GTX 750 Ti – kromě lepšího výkonnu bude nejspíš i tišší (tady by se opravdu hodilo, aby AMD vypustilo i nějakou tu o pár stovek dražší „R7 360X“).

Pokud škudlit musíte, anebo pokud preferujete karty AMD, nemusíte si s GeForce GTX 750 Ti moc lámat hlavu. A hlavu si nemusíte lámat ani se staršími Radeony s obdobným čipem – pokud jste majiteli R7 260X nebo HD 7790, se 370 si zcela jistě pohoršíte, pokud jste majiteli R7 260, přínosem by pro vás mohla být maximálně dvojnásobná kapacita pamětí, R7 360 je zkrátka její o malinko lepší náhradou. A s tím, že R7 260X anebo HD 7790 byla možná kdysi (kvůli vývoji kurzu dolaru) výhodnější, už se také nemusíte zatěžovat, protože je seženete už jen jako bazarové.

Sapphire R7 360 NITRO
KLADY
Test Sapphire R7 360 NITRO: vstupenka do herního světa
i Zdroj: PCTuning.cz
Test Sapphire R7 360 NITRO: vstupenka do herního světa
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
skromným jedincům bude na hraní v plném HD rozlišení stále stačit neznatelné přetaktování od výrobce
přívětivá spotřeba nízký výkon
bez zátěže zcela tichá v zátěži hlučnější (hlavně s ohledem na nízkou spotřebu)
2 GB paměti  
příznivá cena i poměr cena/výkon  
Orientační cena s DPH: 2950 Kč
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama