Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč

Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč | Kapitola 24

Petr Kupský

Petr Kupský

13. 7. 2015 03:00 45

Seznam kapitol

1. Úvod 2. ADATA S102 PRO 64 GB 3. ADATA S107 64 GB 4. Corsair Voyager Slider X1 64 GB 5. Kingston DataTraveler 100 G3 64 GB 6. Kingston DataTraveler I G4 64 GB 7. Kingston DataTraveler MicroDuo 64 GB 8. Kingston DataTraveler R3.0 G2 64 GB 9. Kingston DataTraveler SE9 G2 64 GB 10. SanDisk Ultra 64 GB 11. SanDisk Ultra Dual 64 GB 12. SanDisk Ultra Fit 64 GB
13. Silicon Power Blaze B05 64 GB 14. Silicon Power Jewel J10 64 GB 15. Jak se testovalo 16. HD Tune Pro 5.5 – File Benchmark, Random Access 17. ATTO Disk Benchmark 18. AS SSD Benchmark 19. Kopírování složky se soubory 20. Kopírování fotografií 21. Kopírování hudebních souborů 22. Kopírování souborů s videem 23. Celkové hodnocení, poměr cena/výkon 24. Závěrečné shrnutí

V dnešním srovnání se podíváme na aktuální nabídku levných flash disků s cenou pod tisíc korun s kapacitou 64 GB pro rychlé rozhraní USB 3.0 od známých výrobců. Prověříme je nejenom v obvyklých syntetických, ale také v praktických testech a poradíme vám, které jsou nejrychlejší, které nejvýhodnější a kterým se raději vyhnout.

Reklama

Na závěr si vyhodnotíme všechny testované USB flash disky v pořadí, jak se umístily v celkovém hodnoceni.

1. ADATA S107 64 GB

Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvíce procent v součtu všech disciplín získal USB flash disk ADATA S107 a v testu disků s pořizovací cenou do 1000 Kč zvítězil s přesvědčivým náskokem před svým stájovým kolegou S102 PRO. Vděčí za to bezkonkurenčnímu výkonu v mnoha disciplínách, kdy deklasoval zbytek startovního pole a vybudoval si tak dostatečný náskok do celkového hodnocení. Výborné výsledky prokázal v syntetických i praktických testech jak v případě zápisu, tak v případě čtení.

Pořizovací cena je v portfoliu testovaných USB flash disků až za první polovinou, ale přesto ADATA S107 zvítězil také v poměru cena/výkon, takže ji můžeme považovat za zcela přiměřenou. Obecně lze říct, že ADATA S107 si velmi dobře poradí s jakoukoliv úlohou, ať jde o zápis či čtení souborů s libovolnými datovými bloky. Jeho pořízení je v cenové kategorii USB disků do částky 1000 Kč sázkou na jistotu.

Na druhou stranu, pokud se nebudeme omezovat výše uvedeným cenovým limitem, najdeme na trhu ve vyšší cenové kategorii USB flash disky s kapacitou 64 GB, které budou ještě výkonnější. Dražší disky si představíme v následujícím srovnávacím testu. K této skutečnosti jsme také přihlédli při udělení ocenění.

S ohledem na jednoznačné vítězství v testu USB flash disků s cenou do 1000 Kč, a také s ohledem na vítězství v poměru cena/výkon, udělujeme USB flash disku ADATA S107 64 GB bronzovou medaili PCTuningu.

PCTuning Bronze Award, červenec 2015
i Zdroj: PCTuning.cz
PCTuning Bronze Award, červenec 2015

ADATA S107 64 GB

za nejlepší poměr cena/výkon a celkové vítězství v testu USB flash disků s cenou do 1000 Kč.

2. ADATA S102 PRO 64 GB

Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhé místo a ztráta 16 % na vítěze náleží USB flash disku ADATA S102 PRO. Pořizovací cena srovnatelná s vítězným diskem znamená ve výsledku druhou příčku v hodnocení poměru cena/výkon.

Za své umístění vděčí ADATA S102 PRO výbornému výkonu v praktických testech, kde exceloval v rychlosti zápisu smíšených dat (zip soubory + obrázky), mp3 a video souborů. Tento disk vám nabídne velmi vyrovnaný výkon zápisu i čtení dat. Dá se říct, že vás nebude za žádných okolností citelně brzdit.

Konstrukce disku je kvalitní a působí luxusním dojmem. Pokud se někomu nelíbí gumové provedení vítězného disku a přitom požaduje maximální výkon za cenu pod 1000 Kč, ADATA S102 PRO mu nabídne hodnotnou alternativu.

3. SanDisk Ultra Fit 64 GB

Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetí bronzová příčka celkového hodnocení patří USB flash disku SanDisk Ultra Fit. Malý tělem, s rozumnou cenou a velmi dobrým poměrem cena/výkon.

V praktických testech se SanDisk Ultra Fit pravidelně umisťoval mezi nejlepšími disky jak v případě zápisu, tak čtení smíšených dat (zip soubory + obrázky), mp3 a video souborů. Podprůměrný výkon podal pouze při čtení fotografií, tedy většího množství relativně malých souborů. Naopak zápis fotografií zvládl nejrychleji ze všech disků. Vzhledem ke své velikosti bude tento USB flash disk vhodným kandidátem pro připojení k přenosným zařízením, zejména notebookům. S ohledem na výborný výkon při práci s video soubory bude velmi vhodný v roli datového úložiště set top boxu nebo televizoru s USB konektivitou.

4. SanDisk Ultra Dual 64 GB

Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Na čtvrté příčce se umístil USB flash disk SanDisk Ultra Dual. Pořizovací cena, stejně jako poměr ceny a výkonu tohoto disku, se nacházejí ve středu startovního pole.

Chování a výkon disku je takřka identický s výše hodnoceným modelem Ultra Fit. Také zcela identická kapacita úložného prostoru napovídá, že vnitřní konstrukce bude shodná. Opět se jedná o USB Flash disk, který nabídne dobrý výkon při práci s multimediálním obsahem. Mě osobně disk zaujal svým elegantním vzhledem a považuji jej za nejhezčí ze všech testovaných disků. Díky přítomnosti microUSB konektoru s podporou OTG je SanDisk Ultra Dual jasnou volbou pro majitele kompatibilních tabletů a chytrých telefonů.

5. Kingston DataTraveler R3.0 G2 64 GB

Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Na páté příčce celkového hodnocení se umístil nejlepší disk ze stáje Kingston, USB flash disk Kingston DataTraveler R3.0 G2. Nejvyšší cena ze všech testovaných disků pak znamená nelichotivé třetí místo od konce v hodnocení poměru cena/výkon. Vyšší cena ovšem pramení z konstrukce disku se zvýšenou odolností proti vlhkosti a nárazům.

Testovaný disk zcela zklamal v praktických testech při čtení souborů ve všech kategoriích bez výjimky. Přestože disk vždy zahájil čtení velkého objemu dat plnou rychlostí, jeho výkon postupně klesal a ve výsledku byla průměrná rychlost přenosu dat na méně než poloviční hodnotě. Přitom výkon disku v syntetických testech byl zcela bez problému. Disk je zajímavý pro uživatele, kteří ocení jeho odolnou konstrukci, ale špatnou rychlost zápisu bych považoval za problém, kvůli kterému nemohu disk doporučit. Konkurence v podobě vítězného disku ADATA S107 je velmi silná a hlavně bezproblémová.

6. Silicon Power Blaze B05 64 GB

Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

USB flash disk Silicon Power Blaze B05 na šestém místě, mě po zkušenostech se 16GB modely tohoto výrobce překvapil celkem dvakrát. Nejprve to bylo při pohledu na jeho relativně vysokou pořizovací cenu. Podruhé při pohledu na graf celkového hodnocení, kdy šestou příčku lze považovat za úspěch. Ze všech testovaných disků nabízí Silicon Power Blaze B05 největší kapacitu úložného prostoru.

Přestože celkové hodnocení vypadá dobře, disk má celkem zásadní problém. Zatímco za dobrou rychlost čtení získával kladné body, jeho rychlost zápisu byla ve všech disciplínách praktických testů takřka zoufalá. Přitom v syntetických testech disk ukázal, že dokáže zapisovat mnohem rychleji. Jelikož z principu použití USB flash disků vyplývá stejná důležitost rychlosti čtení i zápisu, nelze koupi tohoto modelu s čistým svědomím doporučit.

7. SanDisk Ultra 64 GB

Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Na sedmé příčce se umístil USB flash disk SanDisk Ultra, který za svými dvěma kolegy ze stejné stáje lehce zaostal. Oproti nim nabízí o 1 GB více reálně využitelného úložného prostoru pro data a nižší pořizovací cenu. V poměru cena/výkon ovšem skončil za nimi, konkrétně na osmé příčce.

Disk podal poměrně vyrovnaný výkon napříč disciplínami. Jeho zápis se v praktických testech pohyboval lehce nad průměrem, naopak rychlost čtení lehce pod průměrem. SanDisk Ultra bude sloužit bez problému a své zákazníky, kteří nehledí jen na maximální výkon, ale třeba na cenu a vzhled, si najde.

8. Kingston DataTraveler 100 G3 64 GB

Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Dostáváme se do výsostného území USB flash disků Kingston. Na osmém místě v celkovém hodnocení skončil disk Kingston DataTraveler 100 G3. Je součástí skupiny čtyř disků, kterým připadlo pořadí na 8.–11. místě. Zcela identická velikost reálně dostupné kapacity a podobný výkon napovídá, že disky mohou mít totožnou elektroniku a liší se pouze konstrukčním provedením pouzdra. Relativně nízká pořizovací cena disku Kingston DataTraveler 100 G3 znamená pátou příčku v poměru cena/výkon.

Výkon disku byl napříč všemi disciplínami doslova průměrný. Společně s následující trojicí disků Kingston si pravidelně vyměňoval pozice ve středu startovního pole. Kingston DataTraveler 100 G3 je pro zákazníky zajímavý relativně nízkou cenou a s ohledem na ni i poměrně kvalitní konstrukcí.

9. Kingston DataTraveler SE9 G2 64 GB

Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Na devátém místě se umístil USB flash disk Kingston DataTraveler SE9 G2. Díky absolutně nejnižší pořizovací ceně obsadil výbornou třetí příčku v poměru cena/výkon.

Výkon disku byl stejně jako v případě ostatních disků Kingston na 8.–11. místě zcela průměrný, bez výrazných výkyvů. Kingston DataTraveler SE9 G2 zaujme zákazníky zejména svou cenou. Za ni nabídne výkon, který sice neoslní, ale na druhou stranu je stále akceptovatelný. Díky odolné konstrukci bude praktickým přívěškem ve svazku s klíči, takže datové úložiště bude stále po ruce.

10. Kingston DataTraveler MicroDuo 64 GB

Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Desátá příčka v celkovém hodnocení náleží USB flash disku Kingston DataTraveler MicroDuo. Sedmá nejnižší pořizovací cena pak odpovídá šesté příčce v poměru cena/výkon.

Výkon disku byl stejně jako v případě ostatních disků Kingston na 8.–11. místě zcela průměrný, bez výrazných výkyvů. Pořízení disku Kingston DataTraveler MicroDuo má smysl hlavně pro toho, kdo potřebuje levný USB flash disk na přenášení dat z počítače do mobilního zařízení s konektorem microUSB a současně preferuje nejlevnější variantu. Mně osobně se moc nelíbí konstrukce disku, takže bych upřednostnil konkurenční model SanDisk Ultra Dual, který podává vyšší výkon, ovšem za vyšší cenu. Přesto v poměru cena/výkon jsou na tom oba rivalové zcela stejně.

11. Kingston DataTraveler I G4 64 GB

Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Na jedenáctém místě v celkovém hodnocení se nachází USB flash disk Kingston DataTraveler I G4. Díky relativně nízké ceně není devátá příčka v poměru cena/výkon moc dobrým výsledkem.

Výkon disku byl stejně jako v případě ostatních disků Kingston na 8.–11. místě zcela průměrný, bez výrazných výkyvů. Nevýrazný výkon, laciný vzhled (i když to je věc subjektivního názoru), to nejsou vlastnosti, které by zákazníky přitahovaly. Nemohu najít žádnou vlastnost, díky které bych mohl disk Kingston DataTraveler I G4 doporučit před disky na vyšších příčkách.

12. Corsair Voyager Slider X1 64 GB

Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Předposlední dvanáctá příčka v celkovém hodnocení a předposlední místo v poměru cena/výkon, to je Corsair Voyager Slider X1. Celkem špatná vizitka pro výrobek renomované firmy.

V nejdůležitějších praktických testech disk podal podprůměrný výkon v rychlosti zápisu a čtení ve všech disciplínách. Také syntetické testy potvrdily slabý výkon zejména v rychlosti zápisu dat. Druhá nejvyšší cena z testovaných disků je s přihlédnutím k výkonu neadekvátní. Aby toho nebylo málo, tak Corsair Voyager Slider X1 nabízí absolutně nejnižší reálně dostupnou kapacitu pro uložení dat ze všech porovnávaných disků. Jediné, co mohu pochválit, je elegantní provedení disku.

13. Silicon Power Jewel J10 64 GB

Test: třináct 64GB USB 3.0 flashdisků s cenou do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední třináctá příčka celkového hodnocení náleží disku Silicon Power Jewel J10. Stejně jako v případě modelu Blaze 05 je disk naceněn poměrně vysoko. Zatímco Blaze 05 překvapil poměrně slušným výkonem, u modelu Jewel J10 se v tomto ohledu překvapení nekonalo. Zcela jasné poslední místo v poměru ceny a výkonu hovoří za vše.

V praktických testech disk zaujímal pravidelně nejnižší příčky jak v případě zápisu, tak v případě čtení dat. Kupodivu v syntetických testech podal Silicon Power Jewel J10 výrazně lepší výsledky. Přesto v celkovém součtu výkon na ostatní konkurenty nestačil. Bohužel, cena disku je za dané situace zcela neadekvátní.

Závěr

Tímto srovnávacím testem s USB flash disky s kapacitou 64 GB ještě nekončíme. Brzy navážeme srovnávacím testem dalších sedmi disků s cenou nad 1000 Kč. Jejich výsledky porovnáme ve společných grafech s levnějšími modely taky, aby jste získali přehled o výkonu disků napříč celým spektrem bez ohledu na pořizovací cenu.

Poděkování

Za zapůjčení všech testovaných disků děkujeme obchodu alza.cz. Současně tímto děkuji pracovníkům na pobočce ve Zlíně za ochotu, se kterou přijímají zpět zapůjčené výrobky z testování. Není to nic příjemného, když na pult vysypu dvacet disků, které musí zkontrolovat, odepsat a vyexpedovat do centrály.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama