Testy herních sestav za 40 tisíc: LynX Grunex UltraGamer
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Testy herních sestav za 40 tisíc: LynX Grunex UltraGamer

Testy herních sestav za 40 tisíc: LynX Grunex UltraGamer | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

15. 3. 2016 06:00 68

Seznam kapitol

1. Počítače Grunex LynX 2016 2. LynX Grunex UltraGamer – představení 3. Osazené komponenty a specifikace 4. Syntetické testy – 3D Mark a PCMark 8 5. Výkon CPU, pamětí a disků
6. Herní testy 7. Provozní vlastnosti sestavy 8. Přetaktování 9. Závěr

Dnes se podíváme na další sestavu pro hráče v ceně do čtyřiceti tisíc korun s daní. Představí se právě inovovaný model Grunex UltraGamer. Proti loňskému modelu dostal počítač nový procesor z rodiny Skylake, grafickou kartu GeForce GTX 980, 16 GB operační paměti typu DDR4 a větší disk SSD.

Reklama

Závěr

Testy herních sestav za 40 tisíc: LynX Grunex UltraGamer
i Zdroj: PCTuning.cz

Hodnocení druhé sestavy z našeho testu – LynX Grunex UltraGamer – bude víceméně podobné předchozímu počítači. Základní konfigurace je skoro stejná, základní deska, procesor i paměti jsou shodné, stejně tak je osazená GTX 980, má ale nižší takty. Jiné jsou disky, skříň a zdroj. Ty ale nejsou u herního počítače tak důležité.

Použitá skříň Fractal Design Core 2500 je naprosto obyčejná základní skříň bez významných vychytávek a speciálních funkcí. S cenou kolem 1500 Kč jde skutečně o naprostý základ. Bytelnější konstrukce je zde zaručena tím, že má plné bočnice s výrazným lemem, které se neprohýbají tolik jako u Mironetu. Pro základní herní počítač skříň stačí, žádná sláva to ale není.

Procesor Core i7-6700 na desce MSI B150 PC MATE je dostatečným herním základem hlavně díky nejmodernější platformě s nízkým zahříváním a spotřebou. Velká spousta testů prokázala, že nejvýhodnější a nejvýkonnější platformou pro hry je právě Skylake. Aplikační výkon je také díky Turbu na 4,0 GHz více než slušný. Hlavně hráči jistě ocení podporu osmi vláken na vysokém taktu, pro herní stroj dnes nejlepší volba. Deska je levný základ, který sice postačí, ale nenabízí nic moc navíc. Spíše naopak, čipset B150 neumožňuje žádné taktování a má k dispozici málo linek PCI-e. Tato konkrétní deska také postrádá USB 3.1 konektor, k dispozici je ale slot M.2.

Počítač disponuje 16 GB paměti DDR4 v zapojení dual-channel. To je myslím zcela dostatečná kapacita pro osazené komponenty a hraní.

Výrobce chválím také za slušný chladič SilentiumPC, který je dostatečně výkonný a zároveň tichý i v maximální zátěži. Jen jeho upevnění k patici je lajdácké, za což ale nemůže Lynx, nýbrž výrobce chladiče.

Osazená grafická karta MSI GTX 980 Armor 2X je v dané cenové relaci spolu s Radeonem R9 390X 8GB jediná možná volba. Karta má v základu frekvenci 1300 MHz a není tak tichá, jako byl model od EVGA v minulém testu. EVGA pracuje s otáčkami na 30 % a má ještě dost velkou rezervu, MSI šplhá až k 70 %. Také teploty jsou vyšší, společně s hlučností. Ve finále to není nijak hrozné, ale EVGA byla znatelně tišší.

Výbava disky je slušná, 240GB SSD od Kingston je základní SSD, ale přece jen je slušné. Každé SSD je dobré, a dvojnásobná kapacita proti už celkem malému disku v Mironetu se prostě hodí, i když výkon není nijak vysoký. Také 2TB disk od Seagate jako úložiště bude nějaký čas stačit, upgrade je možný. Sestavu napájí levný 600W zdroj, nejde sice o vysloveně neznačkový produkt, ale i tak je to Eurocase – tedy naprostý low-end. Výrobce ale tvrdí, že tato řada dosahuje vysoké účinnosti 87 procent.

Společně s Windows 10 dostane zákazník také 2 roky záruku. To je zásadní rozdíl proti Mironetu, který v dané ceně nabízí záruku o rok delší. To je hodně silný argument. Cena 38 990 Kč s DPH je přívětivá, přeplatek proti volně prodávaným komponentám z ceníku CZC je minimální.

U CZC k sestavě dostanete i hru Tom Clancy's The Division za 1199 Kč, kterou Nvidia momentálně přídává k vybraným grafickým kartám GeForce (včetně té osazené).

Shrnutí a poděkování

Sestava LynX Grunex UltraGamer z hlediska výkonu nabízí v podstatě to samé, co minule testovaný model Mironet Level 4. Díky stejnému procesoru a grafické kartě, je aplikační a herní výkon téměř totožný. LynX má o několik fps horší výsledky kvůli níže taktované grafice, ale rozdíly jsou minimální. Pro hraní v 1920 × 1080 a výše jde o dostatečný stroj. Systémový SSD disk je sice pomalejší, ale zase s dvojnásobnou kapacitou, což je myslím ve výsledku rozumnější volba. Také dvakrát větší úložiště (2 TB) je vhodnější, hry dnes na disku zabírají opravdu hodně místa.

Volba komponent je dobrá, pro pokročilejší herní počítač ideální. Proti sestavě Mironet je počítač o trochu hlučnější v dlouhé herní zátěži (grafika je hlučnější), má jen dva roky záruku proti třem u Mironetu a přeplatek za ceníkové komponenty je skoro tři tisíce. To není mnoho, ale Mironet si vystačil s polovinou této částky. Také vnitřní uspořádání mohlo být estetičtější, ale ani tak není nějak zvlášť nepovedené. A máte jistý kupón na hru Tom Clancy's The Division, což se jistě hodí.

Testy herních sestav za 40 tisíc: LynX Grunex UltraGamer
i Zdroj: PCTuning.cz

Testy herních sestav za 40 tisíc: LynX Grunex UltraGamer
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítač do testu zapůjčila společnost Grunex

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama