To jsou paradoxy! Ty největší rozpory ve světě moderní IT
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek To jsou paradoxy! Ty největší rozpory ve světě moderní IT

To jsou paradoxy! Ty největší rozpory ve světě moderní IT | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 5. 2018 03:00 29

Seznam kapitol

1. Zákaz či omezení kryptografie versus bezpečnost 2. Big data versus soukromí 3. AI versus obavy z AI 4. Centrální správa versus vaše kontrola 5. Možnost volby versus uzavřená zahrada 6. Neopravitelné stroje versus ekologie

Žijeme v době, kdy se nám budoucnost předvádí v mnoha formách, které se, bohužel, navzájem logicky vylučují. Klasickým příkladem je představa některých politiků, že můžeme mít bezpečné systémy, ale toto zabezpečení bude pro bezpečnostní služby transparentní. To ovšem není zdaleka jediný paradox, se kterým se můžeme potkat

Reklama

Centrální správa versus vaše kontrola

Moderní systémy se o sebe starají, ať už to chcete anebo nechcete. U Windows 10 Home není způsob jak se vyhnout tomu, aby vám do počítače při „updatu“ nalezl v podstatě nový operační systém, který vám jednak zasviní disk svoji vlastní starší kopií, ale taky vám změní chování systému, včetně řady radostí počínaje zrušením řady nastavení přes ztrátu síťové funkcionality až po totální nefunkčnost.

To jsou paradoxy! Ty největší rozpory ve světě moderní IT
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdálo by se, že jde jenom o takový nedodělek Microsoftu, přece jsme si už na updaty zvykli. Problém je v tom, že dnes musíte vyvinout velké úsilí na to, aby systém dělal to, co vy chcete a čas od času teď musíte opravovat to, co s updatem opravil Microsoft. Efektivně se vzdáváte části svého soukromí a můžeme jen odhadovat, co všechno Microsoft doopravdy přebírá a zda například neporušuje čtením logu GDPR. Buď jak buď, automatický update vám zasahuje do soukromí opravdu mohutně.

Apple je to samé v bledě modrém, je velmi obtížné zabránit automatickému updatu, který vám nejen přinese novou funkčnost, ale klidně vám odnese i starou. S iOS 11 uživatelé ztratili podporu pro 32bitové aplikace a tedy také všechny aplikace, které si koupili a za které zaplatili. Je jenom na vývojářích, zda svoje aplikace upraví, řadě z nich se to nevyplatí.

Protože proces updatu je fakticky nevyhnutelný, je i ztráta nekompatibilních aplikací také nevyhnutelná. Zařízení ani aplikace tedy efektivně nejsou vaše, protože o jejich dostupnosti a funkčnosti rozhoduje někdo jiný a vy mu v tom nemůžete zabránit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama