To jsou paradoxy! Ty největší rozpory ve světě moderní IT
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek To jsou paradoxy! Ty největší rozpory ve světě moderní IT

To jsou paradoxy! Ty největší rozpory ve světě moderní IT | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 5. 2018 03:00 29

Seznam kapitol

1. Zákaz či omezení kryptografie versus bezpečnost 2. Big data versus soukromí 3. AI versus obavy z AI 4. Centrální správa versus vaše kontrola 5. Možnost volby versus uzavřená zahrada 6. Neopravitelné stroje versus ekologie

Žijeme v době, kdy se nám budoucnost předvádí v mnoha formách, které se, bohužel, navzájem logicky vylučují. Klasickým příkladem je představa některých politiků, že můžeme mít bezpečné systémy, ale toto zabezpečení bude pro bezpečnostní služby transparentní. To ovšem není zdaleka jediný paradox, se kterým se můžeme potkat

Reklama

AI versus obavy z AI

Aniž bych chtěl zabíhat do této velice komplexní otázky, musím poznamenat, že pravděpodobně nic v IT nepřináší najednou takové možnosti a takové hrozby. O riziku AI překonávající lidstvo jsem tu psal už mnohokrát – a jako hrozbu ho vnímá řada lidí, zvláště ve formě AI, která nás komanduje, soudí anebo dokonce vojenské autonomní AI. To prostě nevypadá jako dobrý nápad. Přitom benefity jsou také více než jasné.

Podkapitolou tohoto paradoxu je dopad AI a robotizace na sociální problémy. Média nám na střídačku přináší články o tom, jak nejsou lidi a musí se vozit odkudkoliv, protože bez pracantů se zhroutí ekonomika, se články o tom, jak nás všechny nahradí roboti a nikdo nebude mít do čeho píchnout.

Lidi ale potřebují práci, potřebují nějakou činnost, potřebují nějaký smysl. Člověk, o kterého se stará kompletně AI, se změní v její domácí zvířátko, i kdyby to s ním AI nakrásně myslela dobře.

To my ale nevíme a zatím nemáme jasno v tom, že pokud dosáhneme stavu, kdy se AI začne chovat jako živá, by se neměla stát subjektem práva, požívat právní ochrany, prosazovat svoje zájmy u soudu a podobně.

Jak říkám – to je složité a necháme si to na jindy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama