Trendy z Computexu: Bude vše AI?
i Zdroj: Asus
Hardware Článek Trendy z Computexu: Bude vše AI?

Trendy z Computexu: Bude vše AI? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 6. 2024 11:30 11

Seznam kapitol

1. AI a lidé 2. Staré chyby u nových konceptů 3. Počítače do ruky a skříně na míru 4. Dřevo jako protiklad

Computex ukázal některé hlavní trendy – a my si je ilustrujeme na tom, co ve své nabídce předvedl nejen Asus. Všechny velké firmy totiž kopírují ty samé trendy – a to hlavně integraci umělé inteligence. U ní se zdá, že to bude dominujícím prvkem přinejmenším druhé poloviny tohoto roku.

Reklama

Opravdu zajímavým trendem je nástup dřeva a fake dřeva. Dřevo se používá proto, že tím vzniká protiklad proti dříve zmíněným cirkusovým skříním s RGB – a přichází se s elegantními, až IKEA-style kombinacemi bílá-hliníková-dřevo. Výsledek trochu připomíná klasické hifi komponenty šedesátých a sedmdesátých let, je to usedlé, konzervativní a stylové – a mně se to docela líbí. (Kecám. Jsem barbar. Dokud mi mé počítače fungují, je mi totální buřt v jaké skříni sedí, nepozoruji je, pozoruji monitor! Ale respektuji, že do stylových kanceláří a bytů se to může hodit.)

Trendy z Computexu: Bude vše AI?
i Zdroj: Fractal Design

A za poslední jsou tu připravované drobnosti – pokud tedy za „drobnost“ můžeme označit záložní baterii/zdroj ROG Mjolnir. Je to LiFePO4 baterie s kapacitou 768 Wh, která „utáhne po dobu jedné hodiny herní stroj s 4080tkou“ a má navíc v rukojeti baterii. Nevím, jak to úplně funguje s tou baterií, doufám, že je oddělitelná, protože to vypadá jako opravdový macek. Osobně kvituji použití těžších LiFePO4 baterií, které mají navíc menší energetickou denzitu než klasické lithiumpolymerové baterie, ale nabízejí vyšší počet nabíjecích cyklů a také vyšší rezistenci proti nepěknému chování, takže by u nich nemělo hrozit riziko zahoření (a to u velkých baterií fakt není sranda). Baterie ve stylu Thorova kladiva mi nicméně přijde opravdu vtipná!

Trendy z Computexu: Bude vše AI?
i Zdroj: Asus
Trendy z Computexu: Bude vše AI?
i Zdroj: Asus

Pokud bych měl svoje dojmy z toho, co bylo k vidění na Computexu nějak shrnout, tak je to masivní sázka na AI, která je podle mého mínění možná předčasná z hlediska software, ale je fajn, že máme akceleraci v hardware. Líbí se mi sázka na vyšší efektivitu procesorů, i když to patrně bude znamenat, že se nám bude smazávat rozdíl mezi světem Windows a těmi ostatními. Sázku na ARM na Windows nechápu, ale nebyla by to první chyba, kterou kdy Microsoft udělal. 

Design a blikání mě nezajímá, ale sázka na AI ano. Bude to skutečný průzkum bojem, protože firmy, které vsadily na „inovativní AI produkty“, vypadají, že nedopadnou dobře: Humane AI Pin údajně prodal ani ne deset tisíc kusů, pouhou desetinu toho, co předpokládali – a vzhledem s problémy s přehříváním baterie to i při jejich omezené funkčnosti opravdu nepůjde snadno. 

Teď sázíme na AI. I kdyby se kompletně podělalo autonomní učení, přizpůsobení a rady velkých systémů, NPU respektive TPU je primárně akcelerátor maticových výpočtů, který se setsakra bude hodit při práci s audiem, videem a podobně. Takže to rozhodně něco pozitivního přinese, to je úplně jasné. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama