Trendy z Computexu: Bude vše AI?
i Zdroj: Asus
Hardware Článek Trendy z Computexu: Bude vše AI?

Trendy z Computexu: Bude vše AI?

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 6. 2024 11:30 11

Seznam kapitol

1. AI a lidé 2. Staré chyby u nových konceptů 3. Počítače do ruky a skříně na míru 4. Dřevo jako protiklad

Computex ukázal některé hlavní trendy – a my si je ilustrujeme na tom, co ve své nabídce předvedl nejen Asus. Všechny velké firmy totiž kopírují ty samé trendy – a to hlavně integraci umělé inteligence. U ní se zdá, že to bude dominujícím prvkem přinejmenším druhé poloviny tohoto roku.

Reklama

Microsoft Copilot, AI+ PC a další pojmy zahltily Computex 2024 v Taipeji – i když zatím není úplně jasné, jak to vlastně bude v praxi vypadat, protože jak říkají kritici, „microsoftí rendery s AI pomocníky ukazují automatizaci té nejzákladnější obsluhy počítače a těch úplně nejjednodušších tasků, které s počítačem můžete dělat“. 

Ano. Tohle a potom ještě Windows Recall, který stále považuji za nejstupidnější nápad v dějinách Windows. Národy se na tuto koninu těší s takovým nadšením, že i když s ní Microsoft ještě nevyjel, už máme návody, jak to zakázat

Není divu. Už dnes je totiž díky expertovi na počítačovou bezpečnost Kevinu Beamountovi známo, že tato vysoce vyseresofistikovaná technokólie funguje tak, že AI zpracuje obrázky toho, co vidí – a pak si jejich obsah uloží do databáze v plaintextu, kde se popisuje, co jste na svém PC otevřeli – asi kvůli rychlejšímu hledání. Bohužel to není vtip, hackeři už mají představu, jak toto veledílo megamozků z Microsoftu funguje a jak ho tedy jednoduše zneužít.

Windows Recall navíc v současnosti nelze zakázat při instalaci Windows, takže já být na místě Microsoftu, tak bych to s touhle bláznivinou zabalil dřív, než si toho všimne někdo z EU a napaří jim gigapokutu za tenhle budoucí epic fail, vedle kterého miliardová anabáze s Kinem bude jednou vypadat jako veselá pohádka na dobrou noc. Protože jestli někdy někdo vyšel hackerům vstříc na úrovni operačního systému, tak je to tohle – a úniky a následky budou, to si pište že budou!

Další lehký trabl, který se nám v poslední době kolem AI objevil, je zjištění, že autonomní nemoderované učení je riziko – jak se ukázalo u Google, který začal doporučovat lehce sebevražedné kuchařské recepty, které patrně posbíral na satirických stránkách. Velký problém se současnými modely je v tom, že co je v datech, to se naučí – a pokud data nemoderujete, naučí se to ony věci bez moderace, tedy včetně vtipů, sarkasmů, dezinformací a veškerých volovin, na které to narazí. Moderace je jako Leonard ukazující Sheldonovi nápis SARCASM, což znamená, že tohle by se učit neměl. Není možné, naprosto není možné dnes AI učit z nemoderovaných dat!

Tím chci říct, že i když mám AI rád, byl bych přece jenom trochu opatrný v tom na co ji nasadíme a v jakém rozsahu ji nasadíme, aby se Microsoft Copilot nezměnil v softwarový analog Boeing MCAS. (To je to automatické udělátko, které tak pomáhalo pilotům, až zabilo docela dost lidí.) Ostré nasazení AI vyžaduje opatrnost – a i když bych rád viděl rychlý nástup a doufám v řadu inteligentních grafických aplikací, radím ověřovat to, co vám AI doporučuje.

To ale nezastavuje záplavu notebooků s akcelerací umělé inteligence (TPU, NPU) a větším objemem paměti RAM pro modely umělé inteligence. Akcelerátory najdeme v připravovaných AMD Ryzenech AI, jsou v existujících Intelech „Meteor Lake“ a jejich výkon má narůst u připravovaných Intelů „Lunar Lake“. 

Trendy z Computexu: Bude vše AI?
i Zdroj: AMD

A nejenom to, když se díváte na současné herní notebooky, jako je řada Asus ROG Zephyrus, nyní se mluví o tom, že jejich GPU lze efektivně využít pro práci s AI, což z herních notebooků dělá v podstatně přenosné pracovní stanice. Dělení je tedy jasné: Pokud chcete AI používat jako uživatelé, bude vám stačit AI+ PC, pokud chcete generovat obsah, sáhnete patrně po modelu se samostatnou grafikou. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama