Ubuntu Budgie: Ubuntu pro začátečníky s prostředím podobnějším MacOS
i Zdroj: depositphotos.com, wikipedia.org
Software Článek Ubuntu Budgie: Ubuntu pro začátečníky s prostředím podobnějším MacOS

Ubuntu Budgie: Ubuntu pro začátečníky s prostředím podobnějším MacOS | Kapitola 6

Tomáš Němec

Tomáš Němec

3. 5. 2023 15:30 10

Seznam kapitol

1. Instalace 2. První prohlídka – prostředí 3. Nainstalované aplikace 4. Změny vzhledu pracovního prostředí
5. Verze nainstalovaného software 6. Instalace software a přidání repozitářů 7. Závěr

V dubnu vyšla nová verze Ubuntu s označením 23.04 a krátkou podporou 9 měsíců. Ovšem dnes se nepodíváme na standardní Ubuntu, ale na jeden z jeho oficiálních derivátů, který stojí poněkud stranou – Ubuntu Budgie. Jde o distribuci, která přichází s méně známých prostředím Budgie.

Reklama

Pro instalaci a správu nainstalovaných programů zde máme nainstalován správce programů Gnome Software. Jde o základní správce programů, ne přímo balíčků. Dále je možno provádět graficky správu repozitářů. Jde taktéž o základní program z prostředí Gnome Zdroje softwaru. 

Ubuntu Budgie: Ubuntu pro začátečníky s prostředím podobnějším MacOS
i Zdroj: PCTuning.cz

Správa balíčku se v základu provádí přímo z příkazové řádky. Používají se programy dpkg, apt, a další. Pokud někdo požaduje grafickou správu balíčku, doporučuji doinstalovat program Synaptic. Tento program nainstalujeme příkazem .

sudo apt install synaptic

Dobře zapadne do pracovního prostředí.

Ubuntu Budgie: Ubuntu pro začátečníky s prostředím podobnějším MacOS
i Zdroj: PCTuning.cz

Podrobně problematiku instalace softwarových balíčků DEB a přidání nových zdrojů softwaru rozebírá tento dřívější článek.

Linux a správa softwaru – DEB balíčky
i Zdroj: PCTuning.cz

Linux a správa softwaru – DEB balíčky

Dnes se podíváme na možnosti instalace a správu softwaru pro distribuce Linuxu využívající balíčky DEB. Způsoby ovládání…

10. 12. 2021 14:00
11

Ovšem v jednom bodě je již zastaralý. Tím bodem je přidání nového zdroje softwaru všeobecnou cestou pro každou Linuxovou distribuci založenou na balíčkovacím systému DEB. 

Přidání nového zdroje software DEB

Přidání nového zdroje softwaru se v posledních verzích  distribucí založených na balíčcích DEB změnilo. Program apt-key pro přidání podpisu do souboru /etc/apt/trusted.gpg je považovaný za zastaralý a potenciálně nebezpečný. V některé z příštích verzích bude zcela odstraněn.

Potřebujeme řádek našeho repozitáře. Tento řádek najdeme nejčastěji na stránce programu na internetu. Do souboru /etc/apt/sources.list nebo do samostatného souboru  v /etc/apt/sources.list.d/ s koncovkou .list doplníme nalezený řádek.

Příklad níže je pro software Virtualbox. Oproti předchozímu stavu zde přibyla část, která odkazuje na umístění souboru s klíčem

 signature-by=/usr/share/keyrings/oracle-virtualbox-2016.gpg

Pozor, tato část nemusí být na na stránce programu zobrazena – je potřeba doplnit ji v hranatých závorkách. Místo umístění je volitelné. Možná se ptáte, proč používám kódové jméno pro Ubuntu 22.04. Jednoduše, není k dispozici repozitář pro verze s krátkou dobou podpory. Ale i tato verze funguje bez problému.

deb [arch=amd64 signature-by=/usr/share/keyrings/oracle-virtualbox-2016.gpg] https://download.virtualbox.org/virtualbox/debian jammy contrib

Nyní máme přidaný nový zdroj softwaru. Ovšem odkaz k podpisu vede do neznáma. Proto programy pro správu softwaru hlásí chybu. Soubor klíče k podpisu též najdeme na stránkách programu. Zde jde o soubor oracle_vbox_2016.asc.

Po stažení nainstalujeme, parametr --output přizpůsobíme zvolenému umístění.

sudo gpg --dearmor oracle_vbox_2016.asc --yes --output /usr/share/keyrings/oracle-virtualbox-2016.gpg

Alternativně můžeme stáhnout i nainstalovat složeným příkazem.

wget -O- https://www.virtualbox.org/download/oracle_vbox_2016.asc | sudo gpg --dearmor --yes --output /usr/share/keyrings/oracle-virtualbox-2016.gpg

V případě použití příkazu add-apt-repository se způsob přidávání zdroje nemění. Tento způsob je určen pouze pro distribuce založené na Ubuntu.

Distribuce podporuje i alternativní formy instalace. Podporovaný jsou balíčky Snap,  a Appimage. Podpora pro balíčky Flatpak se dá doinstalovat. Balíčky Snap a Flatpak se dají spravovat přes Gnome software.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama