Umělci válčí s AI: Příprava na lidskou obsolenci
i Zdroj: midjourney
Zábava Článek Umělci válčí s AI: Příprava na lidskou obsolenci

Umělci válčí s AI: Příprava na lidskou obsolenci | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 4. 2023 21:00 28

Seznam kapitol

1. Válka mezi umělci a AI 2. Argumenty umělců 3. Nedostatečná transformativnost práce AI 4. Deep fake
5. Neautorizované použití individuálních uměleckých stylů 6. Vytěsnění a zneužití umělců 7. Lidská práce coby unikát

Zatímco před rokem měli z kreativní AI umělci většinou jen prču, nové verze jsou tak dobré, že přinesly údiv, pak šok a hněv – a nyní začíná otevřená válka, protože si uvědomili, že většinu z nich generativní AI dokáže plně nahradit.

Reklama

Kompromis mezi tvorbou a schopností se uživit není jednoduchý – a já se nedivím, že řada umělců vidí v generativní AI nečekanou hrozbu. Velmi zajímavou kritiku přinesl kanál Steven Zapata Art, který přináší argumentaci o „využívání cizí práce bez souhlasu“. Problém je v tom, že to je argument, který se u automatizace neustále opakuje, neustále ovlivňuje další a další profese: V diskusi hned první příspěvek mluví o tom, že strojový překlad ničí překladatelský průmysl, protože většinu klientů nezajímá kvalita překladu, ale jeho cena.

Potíž je s tím, že se to opakuje znova a znova – a v mnoha případech je pro tvůrce situace výrazně horší. Tak například vynálezce si může patentovat vynález, nelze ale patentovat přírodní zákon anebo algoritmus, takže matematici a vědci jsou na tom výrazně hůře než umělci. Věc se má tak, že chránit lze jen něco, v čem je přímý podíl vaší práce, tedy umělecké dílo ano a například software obsahující algoritmus ano, ale ne algoritmus jako takový. Má se za to, že přírodní zákony anebo algoritmické postupy existují samy o sobě, a tudíž je patentovat nelze.

Do značné míry je za tím utilitární úvaha, protože zatímco software můžete vyrobit a prodávat, patentovatelnost zákonů a algoritmů by znamenala, že je může blokovat nějaký patentový troll a bohatě zkomplikovat všem život. Patenty, kromě oslavované „ochrany vynálezců před velkými společnostmi“, mají totiž i odvrácenou stranu, například právě patentové trolly – a v minulosti to vedlo k nepěkným věcem, jako byl například patentový spor mezi Curtissem a bratry Wrigthovými, který téměř na deset let zablokoval vývoj letadel v USA a vedl k jejich katastrofickému zaostávání. Zkrátka a dobře – autorskoprávní ochrana má i svoji odvrácenou tvář.

Argumentace umělců proti AI se týká několika témat, která si rozebereme:

  • AI nic nevytváří, prostě skenuje veškerý obsah a rekombinuje ho, je tedy netransformativní.
  • AI zneužívá obličeje reálných lidí, kteří k takovému užití neprojevili souhlas.
  • AI nedovoleně replikuje umělecké styly bez souhlasu jejich autorů.
  • AI dovoluje vytěsnění a zneužití umělců, včetně tvorby podepsaných replik po jejich smrti.
  • AI devalvuje umění tvořené rukou.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama