Umělci válčí s AI: Příprava na lidskou obsolenci
i Zdroj: midjourney
Zábava Článek Umělci válčí s AI: Příprava na lidskou obsolenci

Umělci válčí s AI: Příprava na lidskou obsolenci | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 4. 2023 21:00 28

Seznam kapitol

1. Válka mezi umělci a AI 2. Argumenty umělců 3. Nedostatečná transformativnost práce AI 4. Deep fake
5. Neautorizované použití individuálních uměleckých stylů 6. Vytěsnění a zneužití umělců 7. Lidská práce coby unikát

Zatímco před rokem měli z kreativní AI umělci většinou jen prču, nové verze jsou tak dobré, že přinesly údiv, pak šok a hněv – a nyní začíná otevřená válka, protože si uvědomili, že většinu z nich generativní AI dokáže plně nahradit.

Reklama

Lidská práce coby unikát?

Otázkou je, co mají umělci dělat pro to, aby si jejich práce udržela hodnotu. Umění prošlo už celou řadou krizí, prakticky totéž, co se děje dnes, se stalo během nástupu fotografie, která nahradila z větší části portrétní malíře – a co se zopakovalo s nástupem digitální malby, která byla mnohými prohlašována za inferiorní proti klasickým metodám.

Je možné, že vzestup AI umění povede k tomu, že se klasická lidská práce začne oceňovat více než dosud. Běžným názorem je, že „balast generovaný AI nebude mít nakonec žádnou cenu“ a „to, že se umění bude připravovat ručně, bude znamenat velkou kompetitivní výhodu“. Také je ale možné, že to povede k vyšší konkurenci a k soutěži mezi umělci, která tu dosud nebyla.

Vše záleží na tom, jakou relativní cenu bude mít generované umění a jakou bude mít to dělané lidmi – a jestli zadavatelé sáhnou po nižší ceně generovaného umění, anebo po vyšší kvalitě lidmi tvořeného umění. V této otázce zvedám ruce do vzduchu, protože umění není o racionálním rozhodování, je i o subjektivní valuaci, o marketingu a o schopnosti prodávat. 

To, že je něco populární a drahé, vůbec neznamená, že to je hezké. Údajně nejdražší hotelový pokoj, The Empathy Suite v Palms Casino Resort, stojí 100 000 dolarů na noc – a minimum je rezervace na dvě noci, takže vás to přijde na 200 000 dolarů minimum. Je to dané tím, že to je vyzdobené uměním od Damiena Hirsta – a výsledek jeho snahy je něco, co většina lidí označuje za „dětskou nemocnici“, já bych přímo řekl, že to je naprosto ohavné. Ale když to skutečně dokážete někomu prodat – tak co? Tak co? Proti vkusu žádný dišputát. 

To, že cena uměleckých děl má máloco spojeného s jejich pracností či elaborovaností, je myslím běžné. AI dokáže generovat zajímavé věci – a hlavně násobně rychleji a násobně levněji než lidé. Bude právě proto stále důležitější, aby se umělcům nějak podařilo přesvědčit zbohatlíky, že jejich produkce za to opravdu stojí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama