Umělci válčí s AI: Příprava na lidskou obsolenci
i Zdroj: midjourney
Zábava Článek Umělci válčí s AI: Příprava na lidskou obsolenci

Umělci válčí s AI: Příprava na lidskou obsolenci | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 4. 2023 21:00 28

Seznam kapitol

1. Válka mezi umělci a AI 2. Argumenty umělců 3. Nedostatečná transformativnost práce AI 4. Deep fake
5. Neautorizované použití individuálních uměleckých stylů 6. Vytěsnění a zneužití umělců 7. Lidská práce coby unikát

Zatímco před rokem měli z kreativní AI umělci většinou jen prču, nové verze jsou tak dobré, že přinesly údiv, pak šok a hněv – a nyní začíná otevřená válka, protože si uvědomili, že většinu z nich generativní AI dokáže plně nahradit.

Reklama

Neautorizované použití individuálních uměleckých stylů

Používání určitého stylu je obrovský problém, protože styl chránit nelze. U umělců je běžné, že od sebe styly přejímají, chránit některé z nich je zcela absurdní – jako například realismus, těžko můžete chránit to, že něco zobrazíte tak, jak to doopravdy vypadá.

Věc trochu jiná je kreativní styl, ale i zde platí, že co je zobrazené si můžete prohlédnout, naučit se to a variovat, což je přesně to, co difúzní modely dělají. To, co AI generuje, není replika původního obrazu a dokonce ani využití jeho částí, je to reimaginace. Samozřejmě i zde platí, že jde primárně o účel, za jakým generujete, takže když se rozhodnete umělce vyhodit a nechat si vyimaginovat komiks otagovaný jeho stylem anebo dokonce podepsaný jeho jménem, je to důvod k žalobě. 

Obecně platí, že umělec si smí chránit jednotlivá díla (individual expression), ale ne celý umělecký styl. Otázkami, kdy, jak a za jakých podmínek je možné procházet cizí datasety, zpracovává výborné video „AI versus the Law“ od LegalEagle, které popisuje pohled amerického práva na podobné situace – a je důležité proto, že se mnoha případy využívání cizích dat Googlem už před soudy řešily a další procesy s AI společnostmi se už brzy řešit budou.

Podepisovat (signovat) vygenerované dílo je zásadní porušení autorských práv, styl podle současné podoby ne – a bude komplikované určit, kudy vede linie. Pokusy autorsky si chránit části hudebních skladeb, jejich variace anebo jejich zlomky už tu byly, ale většinou to nikam nevedlo, protože proto, aby taková žaloba prošla, musí se prokázat velká podoba s existujícím dílem. 

Chránit určitý styl není moc dobrý nápad, protože by umělci velmi rychle zjistili, že jim a jejich zastupujícím agentům to dává ohromný prostor, jak se soudit navzájem. Pokud si umělci prosadí používání svého unikátního stylu, můžou být odměňováni pokaždé, když někdo zadá při AI generování jejich jméno jako tag při generování a tím si explicitně vymíní jejich styl. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama