Umělci válčí s AI: Příprava na lidskou obsolenci
i Zdroj: midjourney
Zábava Článek Umělci válčí s AI: Příprava na lidskou obsolenci

Umělci válčí s AI: Příprava na lidskou obsolenci

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 4. 2023 21:00 28

Seznam kapitol

1. Válka mezi umělci a AI 2. Argumenty umělců 3. Nedostatečná transformativnost práce AI 4. Deep fake
5. Neautorizované použití individuálních uměleckých stylů 6. Vytěsnění a zneužití umělců 7. Lidská práce coby unikát

Zatímco před rokem měli z kreativní AI umělci většinou jen prču, nové verze jsou tak dobré, že přinesly údiv, pak šok a hněv – a nyní začíná otevřená válka, protože si uvědomili, že většinu z nich generativní AI dokáže plně nahradit.

Reklama

To, že jsou umělci naštvaní, to dokážu pochopit. Velmi brzy budou naštvaní taky fotografové a hlavně fotobanky, protože je otázka, proč by kdo měl platit za licence fotek, když vám AI dokáže vyimaginovat velmi solidní náhradu. Prosím vás, toto není spekulace, to se už naprosto reálně děje: Pokud budete participovat na Discordu Midjourney, velmi rychle postřehnete, že velká část začátečníků experimentuje s tím, jak udělat 1) fotorealistickou fotku jídla a 2) fotorealistickou fotku nějakého modela. 

Proces náhrady už začal – a z nějakého důvodu si i majitelé asijských bister řekli, že je pro ně jednodušší si jídlo vyrenderovat než vyfotit. Já jsem nechal vyimaginovat kuře s bramborem a vypadá to tedy opravdu velice dobře!

Umělci válčí s AI: Příprava na lidskou obsolenci
i Zdroj: midjourney

Celá problematika konfliktu mezi umělci a AI je velmi dobře rozebrána ve videu „The War between Artists and AI“. To pojednává o celé řadě aspektů, které se zatím neřešily, protože jde o novou technologii – a popisuje řadu zcela validních obav, například těch, že umělci malující komiksy budou nahrazeni svými digitálními verzemi, kterým vydavatelské domy nebudou platit jejich autorský podíl.

Ve světě se můžete jako umělci uživit, u nás je to komplikované, zvláště pokud nepatříte mezi angažované umělce, kteří mají svoje mecenáše. U nás se opravdu není jednoduché prosadit – zvláště s ohledem na poměrně malý trh, ale ani ve světě to není o mnoho zářivější, protože vydavatelé mají zájem vyřešit situaci s dobře vydělávajícími umělci. Sám vím o celé řadě situací, kdy umělci byli zaplaceni buď symbolicky, anebo jim vydavatel odmítá vyplatit podíl z výtisků, přestože mají smlouvu, protože většina z vydavatelů „nezbohatla vydáváním šeků“ a hledá doslova každou cestu, jak autora obrat.

S uměním to bylo složité vždy, některé společnosti na umělcích závisely, protože byli důležití z náboženského hlediska, jako například ve starém Egyptě, kde umění mělo magický význam nezbytný pro přežití duše v podsvětí. Nevýhoda umění v náboženské komisi je zase ta, že se obvykle musí držet ustálených forem a máte tam minimální prostor pro seberealizaci. Vybavuji si skvělý životopisný film o Caravaggiovi, kterého doslova mohl vzít čert pokaždé, když se sešli církevní činovníci a začali mu radit, jak by měl objednané obrazy „namalovat lépe“. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama