Upgrade starého, nebo koupit nové PC?
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Upgrade starého, nebo koupit nové PC?

Upgrade starého, nebo koupit nové PC? | Kapitola 14

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

30. 6. 2009 03:00 33

Seznam kapitol

1. Věčné téma - upgrade PC 2. Sestava #1 — Sempron 64 + ATI Radeon 9800 PRO 3. Upgrade Sempron PC s výměnou platformy 4. Sestava #2 — Athlon 64 X2 + ATI Radeon HD 3850 5. Upgrade Athlon X2 PC s výměnou platformy 6. Testovací sestavy, metodika 7. Testované hry
8. Call of Duty World at War, Far Cry 2 9. F.E.A.R. 2 Project Origin, FlatOut 10. Race Driver GRID, Half Life 2 11. Serious Sam 2, UT III 12. Upgrade Sempron PC — který zvolit? 13. Upgrade Athlon X2 PC — který zvolit? 14. Závěr

Přesně nad touto otázkou si láme hlavu mnoho méně i více zkušených fandů počítačů. Vyplatí se ještě investovat do starého počítače, nebo už je lepší koupit novou sestavu? Přesně na tuto otázku se dnes pokusím odpovědět. Vyzkoušel jsem totiž novou grafickou kartu ve starších i nových sestavách a výsledky vás možná překvapí.

Reklama
Upgrade starého, nebo koupit nové PC?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na začátku byla položena otázka, zda se vyplatí upgrade starého počítače, nebo je lepší investovat do nového. Myslím, že test pěkně ukázal, že vždy záleží na konkrétní situaci. Pokud stále hrajete na starém počítači s jednojádrovým procesorem a grafickou kartou, nemají další investice do takového počítače valný smysl. Když vyměníte jednu komponentu, začne vás brzdit druhá a naopak. Raději proto našetřete o nějakou tu tisícovku víc a vyměňte celou platformu, případně úplně celý počítač. Výsledný výkon bude o mnoho vyšší a rozhodně se to vyplatí.

Upgrade starého, nebo koupit nové PC?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud však máte ne až tak starou sestavu s relativně slušným procesorem (Athlon X2 či levné Core 2 Duo kousky), může mít smysl i pouhá výměna karty a případně i přetaktování procesoru. Jak ukázala naše druhá sestava, tak jen za několik málo tisícikorun stoupnul výkon celé sestavy o dobrou polovinu, což rozhodně není zanedbatelné číslo.

Řešením může být samozřejmě i upgrade na úplně novou platformu jako je Core 2, Phenom II či v opravdu extrémních případech i Core i7. Jen se při těchto výměnách připravte na vyšší investice a poměr cena/výkon není v těchto situacích až tak příznivý. Však také výkon našeho Core 2 Duo E8400 s GeForce GTX 280 byl sice dvojnásobný než u původní sestavy, ale za výměnu jsme zaplatili okolo 15 000 korun.

Poděkování

Za zapůjčení hardwaru k testování děkujeme společnostem Alza.cz, Asus, Gigabyte, Dell, Intel a MSI.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama