Upravte Linux s KDE k obrazu svému: Co a jak se dá v prostředí snadno nastavit
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Upravte Linux s KDE k obrazu svému: Co a jak se dá v prostředí snadno nastavit

Upravte Linux s KDE k obrazu svému: Co a jak se dá v prostředí snadno nastavit | Kapitola 7

Tomáš Němec

Tomáš Němec

31. 12. 2021 16:30 3

Seznam kapitol

1. Pracovní plocha a panely 2. Widgety příkladem 3. Nastavení systému – Vzhled 4. Nastavení systému – Pracovní plocha
5. Nastavení systému – Přizpůsobení 6. Nastavení systému – Síť, Administrace systému 7. Nastavení systému – Hardware 8. Dolphin, doinstalace Krusader, Alternativní terminál, závěr

Linuxové prostředí KDE je prostředí, které lze úplně upravit k obrazu svému. Možnosti nastavení a přizpůsobení jsou bohatší než u moderních Windows. Ovšem tato vlastnost mnoho lidí odrazuje. Nemají čas procházet všechny volby a zkoušet. Podíváme se, jak fungují widgety, co můžete v ovládacích panelech nastavit a projdeme všechny důležité volby.

Reklama

V této části projdeme nastavení hardwaru a periférií. Soustředíme se na důležité sekce a odrážky.

Vstupní zařízení

Odrážka Klávesnice, záložka Rozvržení. Zde je možnost přidat další rozvržení klávesnice . Přepínání mezi klávesnicemi se pak objeví ve formě ikonky s jazykovou zkratkou v systémové části panelu. V záložce hardware ještě upozorním na nastavení NumLocku při spuštění.

-
i Zdroj: PCTuning.cz
-

V odrážce Myš je důležité nastavení posuvník Rychlost ukazatele a Profil zrychlování. Zde si nastavte vám vyhovující citlivost myši.

-
i Zdroj: PCTuning.cz
-

Obrazovka a monitor

Začneme odrážkou Nastavení zobrazení. Zde jde o klasickou nabídku nastavení obrazovky. Nastavujeme zde rozlišení obrazovky, její orientaci a obnovovací frekvenci. Pokud nám velikost prostředí nevyhovuje je možné si zkusit hrát s globálním měřítkem. U této volby ale postupujte opatrně.

-
i Zdroj: PCTuning.cz
-

V odrážce Kompozitor doporučuji opatrnost. Zde většinou pouze kontroluji zda je povolen a je umožněno aplikacím v případě potřeby jeho blokování.

-
i Zdroj: PCTuning.cz
-

Další odrážky z této sekce doporučuji  k navštívení, pouze pokud máte problémy se zobrazením nebo přesně víte co děláte.

Audio

Tato sekce poskytuje kompletní ovládací panel pro audiozařízení. Nastavíte zde hlasitost, vyvážení, vstupní a výstupní porty zařízení pro audio. Tuto sekci doporučuji navštívit, pokud například nereaguje mikrofon. Tady zkontrolujeme jeho nastavení hlasitosti a vstupní port.

Též je zde možno ovládat profily zvuku pro spuštěné aplikace.

-
i Zdroj: PCTuning.cz
-

Multimédia

Toto je sekce pro všechny kdo potřebují nastavit konkrétní parametry nainstalovaných kodeků. Osobně pokud nemám problémy v této oblasti nic nenastavuji, ovšem pro audiofily to může být důležitá oblast.

-
i Zdroj: PCTuning.cz
-

Správa napájení

V odrážce Úsporný režim nastavíme dobu aktivace úsporného režimu obrazovky a reakci na stisknutí tlačítka vypínače. Pro stolní počítače jde většinou o plně dostačující možnosti nastavení.

-
i Zdroj: PCTuning.cz
-

Majitelé zařízení s baterií ovšem zamíří i do odrážky Pokročilé nastavení napájení, kde mají k dispozici více možností. Nejpravděpodobněji zvolí možnost použít oddělené nastavení, která dává možnost vše nastavit samostatně podle potřeb uživatele.

-
i Zdroj: PCTuning.cz
-

Bluetooth

V této sekci nastavíme spárování s našimi zařízeními. Zkontrolujeme, zda na cílovém zařízení je bluetooth zapnut a viditelný a zmáčkneme tlačítko Přidat. Počkáme až se hledané zařízení zobrazí a následně vyžádáme párování. Pro potvrzení budeme muset do cílového zařízení přepsat zobrazený kód.

-
i Zdroj: PCTuning.cz
-

KDE Connect

Tato sekce nastavuje velmi zajímavý doplněk prostředí KDE. Abyste ho mohli použít, musíte nejdříve vyhledat aplikaci stejného jména a nainstalovat si jí do svého chytrého telefonu s Androidem. Apple není podporován.  Po spuštění aplikace na telefonu, pokud jsou zařízení ve stejné síti, uvidíte symbol telefonu v KDE Connect. A můžete si vyžádat párování. Potvrdíme ho na  telefonu. Nyní máme k dispozici mnoho možností spolupráce telefonu a počítače. Například procházení souborů v telefonu, notifikace z telefonu na počítači, psaní a čtení SMS, telefon lze použít jako ovladač pro počítač, a mnoho dalších.

-
i Zdroj: PCTuning.cz
-

Tiskárny

Tato sekce spravuje tiskárny. Můžeme zde přidávat, odebrat tiskárny, nastavovat tiskárny. V systémovém nastavení se řeší sdílené tiskárny. Dobré a jednoduché nastavení.

-
i Zdroj: PCTuning.cz
-

 

Obrazový přehled kapitoly

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama