Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy...
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy...

Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy... | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 1. 2013 03:00 106

Seznam kapitol

1. Ultra Super HD 4K 2. Pomalá data 3. Wow efekt 4. Možnosti využití
5. První fáze pro nadšence 6. Technologie pro skutečný posun 7. Obsah nad formou

A je to tu zas. Přišel CES, reklamní masírka, oslavné články. Technologický cirkus s televizemi se rozjel na plné obrátky – a 3D je už dnes passé, dnes podle vizionářů frčí 4K televize. Koho zajímá, že nabídka opravdu slušných filmů i pro „běžné HD“ je omezená? Koho zajímá, že se vlastně nemáme na co dívat? Seriály to nevytrhnou.

Reklama

V audiovizuální oblasti jsou určitě pozitivním posunem chytré televize – umí si samy streamovat film z domácího úložiště a nebo třeba z YouTube, což je prostě pecka. V řadě rodin, kde telka stejně jede celý den, poslouží jako zdroj informací a dají se použít i k videotelefonii, což považuji za mírně riskantní, nicméně velmi praktické. Tady jasně vidím praktickou hodnotu. Navíc rozdíl mezi hloupou a chytrou televizí dělá všehovšudy plus mínus tisíc ká če, což jest částka přiměřená, odpovídající kupříkladu maličkému počítači s Androidem, který si zapíchnete do hloupé televize.

Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy...
i Zdroj: PCTuning.cz

Čistý hon za „kvalitou zážitku“ navršováním parametrů ale považuji za věc značně zvrhlou, protože míra dodatečných vydaných nákladů prostě neodpovídá přínosu. Jsou lidi, kteří klesají do kolen z dokumentu o žralocích, který viděli v IMAXu. Dobře, dokument byl efektní, nicméně byl poměrně hloupý ve srovnání s jinými dokumenty o žralocích, které byly k vidění v obyčejné telce a nebo na YouTube. Pokud chcete kvalitní dokument, nepůjdete do IMAXu, najdete si ho sami. A pokud nutně potřebujete hustý zážitek z potápění se žraloky a nebo z jízdy na horské dráze, proč si, k sakru, nezajedete plavat se žraloky a nebo se svézt na horské dráze?

Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy...
i Zdroj: PCTuning.cz

Opravdový kvalitní film neuvidíte ani v IMAXu, ani si ho nekoupíte ve 4K rozlišení pro váš nový 4K systém. Pro takové technologické mirákly se připravuje jen zcela lehoučká a snadno stravitelná duševní strava. Jádro budou pomalé záběry na krajinu ideálně tak, aby v ní bylo co nejvíce barev - a nějakou tu přírodu vrhneme ve třetím rozměru přímo proti divákovi. Čistá Tutti Frutti žvýkačka pro oči. Složitější, náročnější filmy a dokumenty? To možná za mnoho, mnoho, mnoho let.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama