Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy...
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy...

Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy... | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 1. 2013 03:00 106

Seznam kapitol

1. Ultra Super HD 4K 2. Pomalá data 3. Wow efekt 4. Možnosti využití
5. První fáze pro nadšence 6. Technologie pro skutečný posun 7. Obsah nad formou

A je to tu zas. Přišel CES, reklamní masírka, oslavné články. Technologický cirkus s televizemi se rozjel na plné obrátky – a 3D je už dnes passé, dnes podle vizionářů frčí 4K televize. Koho zajímá, že nabídka opravdu slušných filmů i pro „běžné HD“ je omezená? Koho zajímá, že se vlastně nemáme na co dívat? Seriály to nevytrhnou.

Reklama

Já osobně považuji za největší převrat ve video technologiích příchod digitálních komprimovaných formátů, protože konečně prolomil distribuční hegemonii a zpřístupnil nám 99% filmů, které by se k nám jinak nikdy nedostaly. Běžný konzument je odsouzen plovat v maličkém akváriu, které je ohraničeno distributory a programovými řediteli televizí. Takový konzument se už naučil v místním akvárku plovat dokolečka a jen si občas stěžuje, že se nemá na co koukat, protože vůbec netuší, jak gigantický svět je za hranicemi akvária.

Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy...
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: gamewallpapers.com

Technologie komprese videa najednou dovolila přístup v podstatě zcela globálně – a když už nic jiného, ukázala filmovým fanouškům, jak obrovský svět to doopravdy je. Jako jasný pokrok vidím zvyšování kvality komprese, zvyšování míry komprese a rozumný vývoj ve smyslu vyrovnaného poměru velikosti souborů a kvality obrazu. Naprosto geniální jsou upscaleující technologie, které dokážou chytře přidat trochu kvality tam, kde si ji systém musí domyslet. Ohromující byl také pokles ceny panelů, které v podstatě během deseti let přinesly vynikající velké televize do každé domácnosti. Propad cen byl u televizí s danou úhlopříčkou více než desetinásobný, což je skvělý pokrok.

Hon za rozlišením je ale, alespoň v dnešní době, naprosto obscénní. Je to problém pro distribuci, která musí přejít na nová média a musí dodat filmy ve vyšším rozlišení. Je to problém z hlediska internetové infrastruktury. Nové konzole, pokud mají podporovat 4K rozlišení, musí mít extra renderovací výkon a také více paměti. Na své filmy budete potřebovat úložiště s mnohem větším místem. Samozřejmě, je to takový problém, že se bude skrytě upscaleovat. Konzole to budou dělat, filmy taky. Ono to totiž v krátkém horizontu jinak udělat nepůjde.

Úvaha: 4K rozlišení je super, ale my bychom raději dobré filmy...
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobci televizí na nás můžou vysypat naprosto super úžasné 8K televize, jenomže bude trvat několik let, než se zbytek výrobců přizpůsobí. O upgrade televizního vysílání už vůbec nemluvím.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama