uvaha-budoucnost-pc-hrani-a-energie
Zábava Článek Úvaha: Budoucnost PC, hraní a... energie

Úvaha: Budoucnost PC, hraní a... energie | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 7. 2008 01:00 125

Seznam kapitol

1. Je PC ekologické? 2. Upgradujte - domácí elekrárna výhodou 3. Návrat online terminálů

Každý den se dozvídáme nějakou větší či menší jobovku, týkající se energetické krize. Pravda, na rozdíl od paliv, která je třeba lít do automobilů, má počítačový svět onu skvostnou výhodu, že je založen na elektrické infrastruktuře. A elektřina má onu báječnou vlastnost, že ji lze vyrábět mnoha způsoby - z fosilních paliv, atomelektráren, vodních elektráren a v budoucnosti možná i z jaderné fúze, stačí ji prostě nějak vyrobit a pustit do sítě...

Reklama

Klávesnice a myš příliš energie po uživateli nežádají, proto tito nešťastníci také mívají tendenci tloustnout směrem k nekonečnu. Tyto periferie jsou nejen velice levné, ale ověřené: Ovládání s jejich pomocí je zcela exaktní, takže počítač nemusí přemýšlet o tom, co byl a co nebyl pokyn - a vy zase nemusíte třetinu času opravovat něco, co počítač špatně pochopil. A navíc pro toto konzervativní ovládání není absolutně zapotřebí gigantický procesorový výkon a olbřímí databáze, ve které se neustále prohrabuje umělá inteligence ve snaze pochopit, co to po ní chcete (pokud tedy něco doopravdy chcete). Stačí vám pidistroj s pidiprocesorem, který dovoluje běh nějakého jednoduchého prostředí, jako je třeba browser. A v něm můžete provozovat aplikace, které vlastně ani neběží fyzicky na vašem stroji, ale někde v tzv. "cloudu. Takový pidistroj - jako je například Cherry Pal - stojí opravdu miniaturní peníze (má se prodávat za 250 USD) a navíc je neuvěřitelně úsporný - stačí mu pouhé 2 watty.

Úvaha: Budoucnost PC, hraní a... energie
i Zdroj: PCTuning.cz

Úvaha: Budoucnost PC, hraní a... energie
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se prosadí tento koncept, je možné, že celá epizoda s počítači, vyžadující téměř svůj vlastní jistič, se stane minulostí. Ano, potřebujete stabilní a spolehlivé připojení, ale předpokládejme na okamžik, že se i tato země stane v budoucnosti prostorem, kde bude permanentní a neomezené připojení k internetu normální. Pak se před námi objevuje opravdu alternativní budoucnost: Místo mnoha výkonných počítačů, lačně vysávajících energii z přetížené sítě jen proto, aby si uživatelé mohli provozovat úchvatné akcelerované rozhraní svého nového operačního systému vyžadujícího "jen octacore a pouze 64 GB RAM", jsou tu maličké krabičky, které papají za provozu méně, než uspaný velký počítač - a na nich NEBĚŽÍ Windows. Je vlastně jedno, co na nich běží, důležité jsou jenom aplikace v cloudu. Tyto krabičky můžete připojit ke své Full HD televizi a vše, co vlastně potřebujete, je nějaká bezdrátová klávesnice a bezdrátová myš. Žádné monitory, žádný nákladný hardware. Žádné přebubřelé ovládání jako ve scifi, vyžadující ukrutný výpočetní výkon, naopak: Maximální jednoduchost a účelnost. Žádné hyperaplikace s triliardami nepoužívaných funkcí, naopak - jednoduché, dokonale vyladěné a přehledné věcičky, nabízející pouze a právě to, co je skutečně zapotřebí.

Jsem závislý, zn. online

Úvaha: Budoucnost PC, hraní a... energie
i Zdroj: PCTuning.cz

Přiznám se, že z vidiny, že provozuji aplikace na systému, o kterém nic nevím, mi není dvakrát dobře, zvláště, pokud ona aplikace operuje s mými privátními daty. Ale jsem přesvědčen o tom, že tu jsou jiní, kteří by z této vize měli být mnohem více vyděšeni: Výrobci hardware a softwaroví giganti. Změna IT ekosystému může představovat pro firmy typu Microsoftu docela problém: Běžný model, že ke každému novému počítači střelí alespoň OEM Windows, zanikne - a totéž může potkat i kancelářské aplikace. Ve světě, kde většinu silného hardware představují servery a aplikace se tvoří rychle na míru potřebám jednotlivých společností, prostě univerzální software nepotřebujete. Protože na straně uživatele bude jen velmi jednoduchý systém, ještě více klesne tlak na výměnu hardware na straně uživatele za nový. Většinu upgrade zajistí poskytovatelé služeb v cloudu a mezi nimi vypukne ukrutná soutěž o to, kdo nabídne nejlepší služby a nejlépe a nejrychleji se přizpůsobí měnícím se požadavkům uživatelům. A flexibilita a schopnost změny on the fly, popravdě, není zrovna nejsilnější doména tradičních výrobců software.

A to vše se může stát proto, že Microsoft upřednostní ve hrách konzole před PC. Může to být docela pěkná řacha, zvláště pokud se prosákne, že tento typ využívání počítačů je velmi úsporný a začne být politicky protěžován. Přece jenom - 100 wattů a nebo 2 watty při srovnatelné funkčnosti? Zelení se snaží zákony vyhubit žárovky, které jsou jen ani ne desetkrát méně efektivní než zářivky, co se stane, až objeví, že je možné energetické nároky běžných počítačů snížit více než padesátkrát?

Úvaha: Budoucnost PC, hraní a... energie
i Zdroj: PCTuning.cz

Připadá vám šílené, že by hry mohly mít až takový vliv na ekosystém PC? Ústup Applů na konci osmdesátých let na úkor PC je připisován právě hrám. Meky hry nějak zvlášť neprotěžovaly, i Steve se tvářil, že ho moc nezajímají - zatímco na PC se objevil ve stejné době SoundBlaster a nové barevné VGA grafiky. Před nedávnem se začalo těžiště hraní přesouvat zase na konzole - a meky jsou zpět. A může to být ještě horší, například taková PS3 má potenciál stát se nejen zábavním centrem, ale při troše inteligence rovněž nahradit i domácí počítač (i kdyby to mělo být jenom na úrovni Cherry Palu).

Zachrání nás Windows XP?

Takový vývoj není nutný - a konzervativismus uživatelů paradoxně hraje do rukou Microsoftu. Drží se zavedených postupů a to - dle mého mínění poměrně logický - nástup cloud aplikací oddaluje. Navíc nám tu zůstává velký reziduální ekosystém v podobě lidí, odmítajících opustit své staré notebooky a desktopy, Windows 98 a XP a aplikace, na které si zvykli.

Přesto... je tu tato možnost. Je to scénář světa, kde se kvůli chybějícím hrám stávají silné počítače zbytečné a kvůli růstu ceny energie také neekonomické. Surfovat a používat jednoduché aplikace na počítači, který papá 200 wattů, je stejně rozumné a ekonomické, jako si skočit pro mléko do sto metrů vzdálené prodejny Hummerem. Je to frajeřina, ale hloupá a neohrabaná frajeřina - podobně jako bootovat PC kvůli tomu, abyste se podívali na online televizní program - a nebo, dokonce, abyste kvůli rychlému startu měli ono PC trvale ve standby.

Vize světa levných a úsporných krabiček, které nám dovolí používat téměř to samé, na co je dnes potřeba plnohodnotné PC, mě na jednu stranu docela láká, na stranu druhou z ní mám obavy - zvykl jsem si na to, že vím, kde se fyzicky nachází moje data, na to, že vím, že je jedno, jestli internet běží a nebo ne. Ale tak jako tak - směr, kterým zamíří technologie v budoucnosti, mají v ruce velcí hráči. My, uživatelé, se jim - jako v minulosti - prostě jenom přizpůsobíme...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama