Úvaha: Internet nás nerozvíjí, jenom z něj blbneme
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Úvaha: Internet nás nerozvíjí, jenom z něj blbneme

Úvaha: Internet nás nerozvíjí, jenom z něj blbneme | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 10. 2012 03:00 32

Seznam kapitol

1. Don Tapscott 2. 12 druhů zkázy 3. Digitální nesvoboda 4. Nové technologie ve starém světě 5. Internet nás nezachrání 6. Nezdravá závislost

S jistou skepsí jsem si pročetl názory Dona Tapscotta, technologického optimisty, hlasatele změny přicházející z internetu a autora Wikinomiky. Rozzářeně hlásal, že vlády jsou zakrnělé, průmyslový věk je překonaný a přichází změna. S novou digitální generací přijde nová civilizace, překoná národy a instituce. Přinese spravedlnost a svobodu.

Reklama

Ještě hustší čísla se týkají toho, jak dlouho se uživatelé internetu průměrně věnují jedné informaci. Zní to dost neuvěřitelně, ale průměrné číslo se pohybuje kolem 4 sekund. Při sledování videa na YouTube se 80% uživatelů přestane dívat po prvních deseti vteřinách a z těch zbylých zhruba polovina nevydrží ani jednu minutu. To zrovna nepodporuje tezi o přemýšlivých uživatelích, kteří spolupracují a vytváří kreativní znalostní síť, spíš o davu těkajících jedinců, kteří se pohybují od jednoho legračního videa k dalšímu.

Úvaha: Internet nás nerozvíjí, jenom z něj blbneme
i Zdroj: PCTuning.cz

Myslíte, že má smysl vykládat tomuto davu s naprogramovanou poruchou pozornosti nějaké složitější téma? Já myslím, že pro většinu uživatelů je internet něco jako interaktivní televize s horou kanálů, mezi kterými je možné extrémně rychle přepínat a téměř u toho odpojit vyšší nervovou činnost. Obsedantní poruchy, kdy se uživatel nemůže obejít bez kontroly mailu, Facebooku a nebo oblíbeného zpravodajského webu, taky neukazují na rozvinuté osobnosti, které přemýšlí nad světem kolem sebe a zajímají se o jeho budoucnost. Já si myslím, že ji neřeší a řešit nebudou – a to až do okamžiku, kdy jim jejich připojení někdo a nebo něco vypne. Pak je možné, že - jak utrousil trefně jeden diskutér – nebudou bez GPS mapy ve svém mobilu schopní najít ani barák na druhé straně náměstí. Pak se možná ukáže, že nový digitální svět je stejná závislost, jakou má dnes svět na ropě – dokud to funguje, je to super výhoda, ale v podstatě si nikdo nedovede doopravdy představit, že by tahle párty skončila.

Úvaha: Internet nás nerozvíjí, jenom z něj blbneme
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Myslím si, že by se technooptimisté měli na okamžik zastavit a položit si otázku, jak by měly digitální technologie fungovat ve světě, který bude chudší, zdroje tam budou méně dostupné a nebudeme mít luxus používat technologie jenom proto, že jsou módní. Jak zajistíme přenos dat a jejich archivaci z počítačových systémů, pokud už je výhledově nebudeme schopní udržovat? Co budeme dělat, když datová propustnost sítí prudce poklesne? Určitě existují rozumná a funkční využití i ve chvílích krize, jak ukazují třeba improvizované mobilní sítě, rychle postavené v oblastech postižených katastrofou. Digitální svět sám o sobě není bůh, který nás v budoucnosti spasí. Tvářit se, že stačí překonat temný stín průmyslu a zemědělství a vstoupíme do zlatého civilizačního věku, je velmi krátkozraké a nesmírně hloupé.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama